Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polako, ali sigurno

Godinu dana 'pregledavali' Oktogon, a sad će ga obnavljati do siječnja 2020.

zagrebački oktogon
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
31.05.2018.
u 21:15

Radovi će koštati tri i pol milijuna kuna, a osim što se detaljno moraju sanirati vitraji na kupoli, postavit će i grijanje u krovne žljebove

Točno godinu i tjedan dana – toliko je već Oktogon 'obložen' skelama i skriven od pogleda, što Zagrepčana, što turista. A prolaz u zgradi nekadašnje Prve hrvatske štedionice ostat će takvim – do siječnja 2020.

Hoće li se sanirati gubici?

Stoji barem tako u dokumentaciji vrijednoj tri i pol milijuna kuna kojom Grad traži izvođača radova na obnovi Oktogona. Kako objašnjavaju, elaborat sanacije iz 2014. godine više ne vrijedi jer se, kad su radovi u prolazu počeli, shvatilo da je stanje puno gore nego što je prvotno procijenjeno, a jedan je to i od razloga zašto se u godinu dana, koliko su dugo ondje već postavljene skele, nije previše toga ni napravilo. Obrtnici u Oktogonu, podsjetimo, u nekoliko su se navrata žalili da radnika gotovo pa i nema, a gradonačelnik Milan Bandić obećao im je da će im nadoknaditi sve gubitke u prometu koje budu imali od 25. travnja 2017. do istog datuma ove godine, s kojim je obnova trebala i biti završena. Hoće li im gubitke u blagajnama sanirati i za sljedeće razdoblje, još se ne zna, ali sad je konačno jasno što će se sve u sklopu sanacije mijenjati i 'popravljati'.

– Restauracija cjelokupne centralne oktogonalne kupole u središnjem dijelu prolaza, a potrebno u radionici kompletno obnoviti sve vitraje – prvi je i najvažniji zadatak tvrtke koja će dobiti posao. Morat će, međutim, obnoviti i ukrasne limene profilacije, kao i ventilacijske rešetke vrha tornjića, te postaviti mrežu za sprečavanje ulaza ptica u međuprostor kupole, a trebat će i zaštiti dijelove čelične konstrukcije antikorozivnim sredstvima.

A samo je prokišnjavalo

Nadalje, obnova podrazumijeva i demontažu iglica za zaštitu od ptica jer se 'tijekom vremena nisu pokazale djelotvornima', ali i radove na zaštitnoj čeličnoj mrežastoj konstrukciji krova prolaza.

– Obrada kamenih podnožja zidova, bojenje njihove unutrašnje površine, restauracija oštećenja na kiparskim elementima te rasvjetnim tijelima – objašnjavaju u Gradu što će se još morati napraviti, pa dodaju da će se ugraditi i sustav za sprečavanje stvaranja kondenzata između opna krovnih staklenih ploha, a u odvodne krovne žljebove i grijaća tijela radi zaštite od smrzavanja vode i nakupljanja većih količina snijega.

Elaboratom sanacije otprije četiri godine, podsjetimo, predviđeno je da će se sanirati stakleni krov kako bi se spriječilo stalno prokišnjavanje u Oktogon, a i pregled prolaza, koji je očito trajao više od godinu dana.

zagrebački oktogon
1/33
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
17:57 01.06.2018.

brzina ali oprez........lancmani to studiozno delaju..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije