Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski projekt

FOTO, VIDEO: Čišćenje grafita krenulo od Zakmardijevih stuba

Zagreb: Počelo uklanjanje grafita na Zakmardijevim stubama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
09.11.2022.
u 15:06

Sljedeća je na redu Vodnikova koja bi trebala biti završena do Adventa, a nakon nje uklanjat će se grafiti i na zelenom valu

Iscrtani lik Pac-Mana koji je "krasio" Zakmardijeve stube prvi je danas uklonjen, što je označilo i početak velikih radova u sklopu kojih Grad, prema odluci Skupštine, želi javne i privatne površine, uključujući fasade zgrada, očistiti od grafita.

Prva je na tapeti zagrebačka povijesna jezgra, čije će čišćenje Grad financirati u cijelosti, kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao Tihomir Milovac, skupštinski zastupnik i predsjednik Povjerenstva za zaštitu objekata od grafita.

09.11.2022., Zagreb - Danas su poceli radovi na uklanjanju grafita na Zakmardijevim stubama, cime je ujedno pocela i primjena Odluke o zastiti objekata od grafita koju je donijela Gradska skupstina Grada Zagreba. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Zakmardijeve stube trebale bi biti očišćene za dva tjedna, sljedeća je na redu Vodnikova ulica koja će, nadamo se, biti završena do Adventa, a nakon nje uklanjat će se grafiti i na zelenom valu – rekao Milovac. Prvi zahvat, na Zakmardijevim stubama, stajat će oko 100.000 kuna, a za radove je zadužena tvrtka Kgvh-eko.

– Grafiti se najprije tretiraju adekvatnim kemijskim sredstvima, zatim ispiru visokotlačnim peračem, a na koncu se nanosi zaštitni antigrafitni premaz – objasnio je direktor tvrtke Tom Perutka. Šarolik je spektar boja za grafite pa je ponekad, dodao je, potrebno i ponoviti postupak kako bi se u potpunosti uklonili.

09.11.2022., Zagreb - Danas su poceli radovi na uklanjanju grafita na Zakmardijevim stubama, cime je ujedno pocela i primjena Odluke o zastiti objekata od grafita koju je donijela Gradska skupstina Grada Zagreba. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje novinara, kako misle spriječiti buduća šaranja grafitima, Milovac je istaknuo kako je to posao policije. 

– Postoje kamere i razni oblici kako raspisati traženje za nepoznatom sobom. Međutim, ja mislim da je najbolji princip edukacija. Tu mislim i na upozorenje roditeljima da prate što im djeca rade u dva sata usred noći. A tu su i škole koje bi trebale aktualizirati pitanje uništavanja javne imovine grafitima – poručio je.

Predviđeno je da u ostalim dijelovima metropole, odnosno izvan povijesne jezgre, Grad sufinancira uklanjanje grafita s 80 posto, a razmišlja se i o tome, kazao je Milovac, da se objedini interes za oslikavanjem velikih murala i osigura prostor koji bio trajni festival street arta.

Komentara 3

DU
Deleted user
21:23 09.11.2022.

Ovim tempom ce se ocistiti Zakmardijeve stube za par dana kak treba ali bez nekih vecih policijskih patrola brijem da ce sljedeci dan vec neko bombat dijelove stuba.

LL
lijepa_li si
16:02 09.11.2022.

aktivisti pišu! aktivisti brišu! onda to proglasiš "gradskim projektom" pinka ide, ovce zadovoljne bleje. nirvana!

DA
daliboris
17:48 09.11.2022.

MOŽEMO aktivisti i MOŽEMO glasači su išarali cijeli centar Zagreba. Pretvorili su Zagreb u Bronx, čak su i tramvaji novi plavi pošarani, pa sad od srama pred stranim turistima pokušavaju pred advent malo dotjerati Zagreb, ali to je nemoguća misijaa jer treba izdvojiti milijarde kuna da se uklone sve grafiterske škrabotine sa zgrada u centru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije