Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
artupunktura zavladala gradom

FOTO Svjetski, a naše: Umjetnička instalacija 'progutala' simbol Zrinjevca, evo o čemu je riječ

Zagreb: Predstavljena umjetnička instalacija Ivane Franke "Resonance of the Unforeseen"
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/12
14.10.2023.
u 09:30

Artupunktura je ove godine mjesto susreta niza događanja i projekata koje vode različite organizacije i kolektivi i u kojima sudjeluju brojni umjetnici na različitim mjestima u zajednicama i prirodi u svim dijelovima Zagreba, dodaju u Turističkoj zajednici

Moramo se u nekom trenu zapitati kako nešto vidimo i može li to biti drugačije, misao je kojom se vodila Ivana Franke, umjetnica čija instalacija od jučer i službeno krasi Zrinjevac. Njezina "Rezonanca nepredvidivog" na neki je način sakrila Glazbeni paviljon i jednom od omiljenih zagrebačkih parkova dala potpuno novu dimenziju. 

Po treći put zaredom, naime, naša metropola postala je dom brojnim umjetničkim instalacijama, performansima, djelima i idejama u projektu kojeg od 2021. organizira zagrebačka Turistička zajednica. Ima za cilj dovođenje umjetnosti u javne prostore, zajednice i različite dijelove prirodnih, urbanih i kulturnih ekosustava u glavnome gradu.

Zagreb: Predstavljena umjetnička instalacija Ivane Franke "Resonance of the Unforeseen"
1/12

Tako je otkrivanje instacije Ivane Frankee, koja je jučer predstavljena na Zrinjevcu, poslužilo i kao jedno od dva službena otvorenja  Artupunkture. Inače, ta je instalacija 2020. u Japanu krasila fasadu Muzeja za umjetnost u Jokohami. Tada je uvrštena u popis najboljih umjetničkih radova u javnome prostoru vodeće svjetske platforme za umjetnost Artsy.

>>VEZANI ČLANCI: 

Inače, Kako je najavljeno u zagrebačkoj Turističkoj zajednici, ove godine Artupunktura intenzivnije artikulira i započinje svoju ulogu koja je usmjerena novim vizijama i gradskom ekosustavu. Prelazak na zreliju koncepciju, mapiranje i komunikaciju temelji se na vrhunskoj umjetničkoj tradiciji novih progresivnih tendencija i globalno relevantnih umjetničkih pokreta nastalih u Zagrebu u proteklih sto godina: od avangarde i eksperimenata u svim umjetničkim medijima i umjetnostima do novih suvremenih, radikalnih i društvenih umjetničkih praksi, performansa i akcija.

Artupunktura je ove godine mjesto susreta niza događanja i projekata koje vode različite organizacije i kolektivi i u kojima sudjeluju brojni umjetnici na različitim mjestima u zajednicama i prirodi u svim dijelovima Zagreba, dodaju u Turističkoj zajednici. ​Da će umjetnost doista zavladati Zagrebom u listopadu i studenom svjedoči i bogat program i karta lokacija koju možete delataljno proučiti na stranici Artupunkture. 

>>VIDEO: Otvorenje Artupunkture zajedničkim projektom MSU-a i Instituta Tomislav Gotovac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije