Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
88. izdanje

FOTO Pogledajte top komade iz kolekcija domaćih dizajnera koji stižu na Zlatnu iglu

Zagreb: Dora Rubić, modna kreatorica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/32
02.10.2023.
u 10:30

Zavirite u radionice domaćih dizajnera i obrtnika koji svoje nove kolekcije sutra predstavljaju na našoj najdugovječnijoj modnoj manifestaciji

Šarenilo kreacija zavladat će pistom u ambijentu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje će se sutra održati 88. izdanje najdugovječnije modne manifestacije Zlatna igla. Predstavit će se 15 domaćih obrtnika i dizajnera, među kojima je i Mustre modna manufaktura, iza koje stoje Biba Šipek i Jasna Štih Kapetanić.

U njihovoj novoj kolekciji prevladavaju zagasita zelena, ljubičasta, krem te neizostavna crna boja, a kombinacije su odlučile podići nakitom, odnosno prstenjem i narukvicama od metala za čije je bojenje, ističe Jasna Štih Kapetanić, koristila tehniku akvarela.

I za suvremene muškarce

– Brend je prepoznat po pletenim kreacijama koji će također biti na reviji, a predstavit ćemo i haljine jednostavnih linija s malim pomacima u konstrukciji – kaže dizajnerica, koja na Zlatnoj igli sudjeluje više od 15 godina. Komadi koje potpisuje mogu se razgledati i kupiti u prostoru u Tkalčićevoj 73, gdje kreacije stvara i prodaje njezina kolegica Iva Karačić. A baza kolekcije s kojom se ona predstavlja na reviji svijetli su tonovi i zlatna boja, koja će pomalo glamurozni efekt dati hlačama od brokata.

– Lajtmotiv je cvijeće koje se, osim na hlačama i torbama, pojavljuje i na broševima, a predstavit ću dnevnu kolekciju koja će uz pomoć modnih dodataka dobiti večernji look. Na mojim komadima se čvrste, krute linije suprotstavljaju mekim formama, a bijela boja bila mi je glavna nit vodilja – ističe Iva Karačić, čije kreacije, dodaje, najčešće nose zrele, samouvjerene žene.

>>GALERIJA: Pogledajte komade koji će se naći na Zlatnoj igli

Zagreb: Dora Rubić, modna kreatorica
1/32

Cvijeće je ove godine inspiriralo i dizajnericu Ivanu Jurić, koja će u utorak predstaviti haljine na kojima se isprepliću nijanse zelene, plave, crne i crvene, a prate liniju ženskog tijela. Crna je boja pak kraljica kolekcije brenda Nit, haljine s vibrantnim detaljima bazirane na geometrijskoj strukturi elemenata, među ostalim, predstavit će Ana Žarković, a minimalistički dizajn prevladava na modelima Nade Došen, jedne od doajenki Zlatne igle.

Dora Rubić, čije sudjelovanje na modnoj manifestaciji postaje punoljetno, svoju je kolekciju nazvala "Ekspresija".

– Slikam ulja na platnu, a slike se kasnije printaju na odjevne komade, u ovom slučaju balonere i haljine klasičnih krojeva s naglašenim strukom, ženstvenim linijama i zanimljivim ovratnicima. Baza mi je crna, koju sam za jači kontrast prošarala cijelim spektrom boja – ističe kreatorica koja je salon u Kamenitoj ulici 2 naslijedila od majke.

Komade će na reviji kombinirati s prigodnim nakitom, naušnicama čiji dizajn podsjeća na potez kista, a potpisuje ih Lapidarium. Njezine su kreacije, dodaje, namijenjene osobama koji se žele istaknuti u masi, a nose se i po cijelom svijetu jer u salon rado svraćaju i turisti.

Uz frizere, postolare, klobučare...

– Unikate domaćih dizajnera sve više prepoznaju i naši ljudi, ali iz godine u godinu sve nam je teže konkurirati trgovačkim lancima. Dosta je to izazovno pa stalno moramo smišljati neke novotarije, borimo se, što bi se reklo, i rukama i nogama, ali ne odustajemo – kaže Dora.

Da tradicija i suvremenost čine savršen spoj, dokazat će Etno Mara, brend iza kojega stoji Marija Milković Pancer, koja je svoje kreacije ukrasila zlatovezom. Tradicije s modernim zaokretom drži se i Mirza Šabić, vlasnik poznatog obrta za mušku modu, u čijoj kolekciji prevladavaju sivi i tamnoplavi tonovi te decentni, ali efektni uzorci. "Za suvremenog muškarca okrenutog budućnosti za sve prigode", tako je svoja odijela predstavio Tomislav Kuna iz Krojačkog obrta "Jura", a kombiniranje trendova i klasike također je okosnica novih modela krznarije Tomislava Sumraka.

Buduće mladenke uživat će u pogledu na bajkovitu kolekciju nazvanu "Iznad oblaka", iza koje stoji salon vjenčanica "Ljubav", a u njoj su klasične modele posuli šljokicama i Swarovski kristalima. Traper je pak u fokusu brenda BiteMyStyle dizajnera Zorana Aragovića.

– Boje su u ovoj kolekciji vrlo neutralne, poput klasične denim plave i nijanse sive, uz nekoliko kombinacija u narančastim i zemljanim tonovima. U potpunosti je izrađena od trapera, koji je ovosezonski trend, ali i nešto što je uvijek u modi – ističe.

>>VEZANI ČLANCI: 

Ženstvene i pomalo buntovne komade predstavit će Ivan Alduk, koji je također crnu boju koristio kao bazu, a posuo ju je halogenim ljuskicama. Kolekcija od prirodnih materijala poput pamuka, svile i vune zastupa Lidiju Skočibušić i brend "Petar", a dašak glamura na pistu će donijeti i Katarina Mamić, vlasnica Katelier designa, koja će predstaviti elegantne haljine u pastelnim tonovima.

Dizajneri će kreacije, među ostalim, kombinirati s cipelama postolarskih obrta "Valek", "BB shoes", "Gloria" te "a shoo" by Anita Zannotti Štulec, a svoje umijeće pokazat će i frizeri, kozmetičari, floristi, kožna galanterija, kišobranari i klobučari zagrebačkog Udruženja obrtnika.

>>VIDEO: Dolazak Marija Mamića i odvjetnika Nikole Mandića na sud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije