Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rakete lete u nebo

FOTO Bile su ponos jugoslavenske arhitekture, a i danas izgledaju kao kulisa distopijskog horora

Zagreb: Richterovi neboderi, poznati i pod nazivom Rakete
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/27
14.01.2024.
u 09:07

Izgrađene su u slavnom brutalističkom stilu pa i danas izgledaju brutalno dobro. Nacrt za zgrade izrađen je 1960-ih godina prema projektu studija Centar '51 arhitekata Berislava Šerbetića, Ljube Ivete, Vjenceslava Richtera i Olge Korenik

Izgledaju kao da će svakog časa poletjeti u svemir stoga ne čudi nadimak koji su dobile odmah po izgradnji 1968. Rakete čine tri visoke ljepotice, a ona u sredini je najviša i ima 70 metara. U početku su sva tri nebodera trebali biti iste visine, ali je uočeno kako dva vanjska presijecaju put TV i radio-odašiljačima, pa su sagrađeni do primjerene visine.

Izgrađene su u slavnom brutalističkom stilu pa i danas izgledaju brutalno dobro. Nacrt za zgrade izrađen je 1960-ih godina prema projektu studija Centar '51 arhitekata Berislava Šerbetića, Ljube Ivete, Vjenceslava Richtera i Olge Korenik.

Zanimljivo je i to da se nakon potresa 1962. prvobitni nacrt mijenjao kako bi zgrade bile otporne na potres, a da je ispravno projektirano i ojačano, dokazala su posljednja dva potresa koja su 2020. dobro prodrmala Zagreb. Ljudi koji u njima žive kažu da su se tresle, ali izdržale bez ogrebotina. 

Richterovi neboderi, poznati i pod nazivom Rakete, tri su stambene zgrade u zagrebačkom kvartu Vrbik, izgradjene u brutalističkom stilu. Nekadašnji ponos arhitekture danas djeluje kao kulisa za postapokaliptični film, a terase garaža zapuštene su i polako ih preuzima raslinje, napisao je Pixsellov fotoreporter Davor Puklavec koji ih je nedavno snimio. 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Moodleen
Moodleen
16:01 14.01.2024.

Al mora u naslovu biti njihova ...slavija, nemru bez nje.

IV
IvanVrhovljan
18:16 14.01.2024.

Slovo "i" ispred riječi "danas" u naslovu bi trebalo izbaciti, budući da mijenja smisao sadržaja članka. Citiram zaključak članka bez tog "i": "Nekadašnji ponos arhitekture danas djeluje kao kulisa za postapokaliptični film, a terase garaža zapuštene su i polako ih preuzima raslinje"

SL
slonko
10:15 14.01.2024.

Baš su ih pošarali. To im daje dubinu kulture Zagrepčana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije