Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Evo zašto život u centru nije nimalo glamurozan

terase
Tomislav Miletić/Pixsell
17.02.2016.
u 17:00

Nije to više pješačka, već birtijaška zona. A na kukanje kažu: Odselite se ako vam nije po volji

Ne možemo parkirati ni u blizini svoje zgrade, dostava novoga hladnjaka ili namještaja noćna nam je mora jer dostavljači ne žele zaraditi kaznu. Ako želite do kućnoga praga automobilom dovesti baku od devedeset i nešto koja se teško kreće, uvrebat će vas prometni redar i napisati kaznu.

Ista će vas sudbina snaći ako nakon dugotrajne vožnje s godišnjeg odmora pokušate istovariti prtljagu iz automobila nedaleko od ulaznih vrata u svoju zgradu. 

Selidba je gotovo nemoguća misija, a oni koji se na taj zahvat odvaže obično biraju noć ili nedjeljno jutro. Kada nema prometnih redara. Ako se pitate postoji li u Zagrebu takvo mjesto, zasigurno ćete se šokirati kada čujete da je to pješačka zona u centru grada! 

I kada zbog svojih nevolja stanari zakukaju gradonačelniku, on im poruči da je to ekskluzivna zona i da se mogu preseliti na drugo mjesto ako im nešto smeta. Život u pješačkoj zoni možda se čini glamuroznim, ali onima koji u toj zoni žive on je već odavno jako naporan. I problemi ovog “gradskog srca” su nam neprekidno pred očima. 

Preskupi kamen kojim je opločen dobar dio zone nije očišćen otkad je stavljen, stenje pod naslagama prljavštine i motornog ulja koje curi iz dostavnih kamiona, a degutantno prljave kante za kućni otpad, natrpane smećem i ostacima hrane iz kafića i restorana, namiguju turistima. 

Terase kafića toliko su metastazirale da u toplijim mjesecima to više nije pješačka nego birtijaška zona, a pješaci se pokušavaju izboriti za svoj prostor s morem stolaca, biciklista i kamiona koji u svako doba dana dostavljaju pića u kafiće, čiji se bahati vlasnici ponašaju kao da je ta zona njihova privatna prćija. Stanari Tesline i Masarykove, gdje su namontirane teške i ružne željezne terase, strahuju od požara jer vatrogasno vozilo ne može do njih. 

U više navrata sugerirali smo poglavarstvu da pokažu malo dobre volje, primjerice zonu za utovar i istovar u Gundulićevoj u dijelu ograđenom stupićima. Ali dobre volje nije bilo! Samo poruka da se odselimo ako nam nije po volji.

Komentara 19

CV
cvijece
18:41 17.02.2016.

Baš me zanima što bi komunalni redar imao prigovoriti kada mi dođe kamion za selidbu iz Masarykove na sat,dva ili koliko treba.

ZI
ziheras
09:05 18.02.2016.

Mozda bi stanari slijedeci put Bandicu trebali reci "ne pada nam na pamet plaćati poreze i prireze ako za njih dobivamo samo poruku da odselimo ako nam nije po volji". Ali cekaj, to ne moze, jer ce te Drzava prisiliti, nasiljem ako treba. Znaci gradonačelnikova želja je da se cijeli centar prepusti ugostiteljima i trgovcima i da zamre bilo kakav normalni život kojeg u njemu još ima.

DU
Deleted user
18:58 17.02.2016.

Zanimljivo, a ipak se svi guraju u centar i plaćaju masne cijene kvadrata. Takvi nemaju kaj jamrati, Kaj su šteli, to su platili i dobili - biti u centru svega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije