Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan za imovinu

Evo koliko gradskih stanova ide u prodaju, već ove godine

Zagreb panorama
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
12.02.2014.
u 18:00

Grad bi novac od prodaje uložio u gradnju socijalnih stanova, cijena stanova vještačenjem bi trebala biti manja od 1500 eura

Korisnici gradskih stanova koji imaju stanarska prava moći će te stanove otkupiti već ove godine.

Grad Zagreb još prije je donio odluku o prodaji nekretnina u svome vlasništvu, a u 2014. godini od toga se namjerava u gradski proračun uprihoditi 25,4 milijuna kuna. No osim što će se prodavati, planira se i gradnja novih socijalnih stanova.

Stvarna vrijednost

– Što se prijedloga tiče, prvo treba skočiti pa tek onda reći hop. Najprije moramo napraviti novo vještačenje te utvrditi novu cijenu stanova – pojasnio je gradonačelnik Milan Bandić odluku. Iako je plan prihoda od 25,4 milijuna kuna, prije nego što se krene u prodaju morat će se odrediti stvarna tržišna cijena.

Foto: ''

– Vrijednost kvadrata gradskog stana bila je procijenjena na 1500 eura, no to nije realna vrijednost. U današnjoj situaciji na tržištu, za stanove stare 20 godina to je preskupo jer ima stanova u novogradnji koji su znatno jeftiniji. Tek nakon vještačenja možemo vidjeti koliko će se ukupno uprihoditi, ali jedna trećina od tog novca ide za gradnju novih stanova – pojasnio je gradonačelnik.

Kako piše u novoj odluci, od novca koji se zaradi u prvom valu prodaje stanova, 24 milijuna kuna namjerava se uložiti u gradnju novih socijalnih stanova. Na kojoj lokaciji i koliko stanova će pak biti socijalno ugroženima na raspolaganju, odlukom nije specificirano jer je riječ o planu prihoda i rashoda od prodaje. A i sam gradonačelnik nije bio precizan.

Vrijednost kvadrata gradskog stana bila je procijenjena na 1500 eura, no to nije realna vrijednost. U današnjoj situaciji na tržištu, za stanove stare 20 godina to je preskupo jer ima stanova u novogradnji koji su znatno jeftiniji

Milan Bandić

gradonačelnik

– Imamo tri lokacije na kojima to možemo riješiti. Sada je prioritet riješiti sve stanove u naselju Novi Jelkovec – kazao je Milan Bandić.

Iako se Grad već godinama muči s prodajom i davanjem u najam stanova u naselju Novi Jelkovec, planiranje gradnje novih dobar je socijalni potez, smatraju stručnjaci.

– Pozdravljam svaku takvu odluku. Stan je ključni element stabilnosti društva, a u Hrvatskoj ne postoji jasna strategija o stanovanju. Gradnja novih stanova za socijalno ugrožene, kao i davanje stanova u javni najam, jedan je od ključnih elemenata demografije – pojasnio je profesor Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta te dodao da u Zagrebu nedostaje oko 50 tisuća stanova koji bi se davali u najam po jeftinijoj cijeni.

Neiskorištene i garaže

Problem neprodanih stanova na koje je Zagreb za održavanje godišnje trošio milijune kuna, počeo se rješavati tek lani, a u cilju što boljeg iskorištavanja gradske imovine idući se tjedan u Novom Jelkovcu planira sastanak.

– Moramo se riješiti neprodanih stanova i iznajmiti poslovne prostore, bude li trebalo i za pet kuna po kvadratu. Problem su i neprodane garaže. To je naš prioritet – pojasnio je gradonačelnik.

>>Gradski stanovi idu na tržište, kupci mogu biti svi iz EU

Komentara 4

NI
niks100
19:40 12.02.2014.

Bolje da pozure s prodajom jer ce im cijena i dalje padati.

Avatar Melankolija
Melankolija
10:08 16.02.2014.

Bas me interesira da vidim na koliko ce ih procjeniti? Ako procjene te stanove stare 20 i vise godina na vise od 800 eura, nema od prodaje nista,...a i to je pitanje.

LU
lutomirski
08:16 13.02.2014.

vi uvijek pisete obratno, da ima stanova i previse to svi znamo,ti se nece nikada prodati, ali pisite koliko ima inetersenata ili kupaca za stanove, biti cete prije gotovi, niti jednoga....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije