Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb prodaje

Gradski stanovi idu na tržište, kupci mogu biti svi iz EU

bolnica jankomir (1)
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
11.07.2013.
u 12:35

Zasad se prodaje samo 140 stanova do 50 kvadrata. Pri kupnji morat će se uplatiti i jamčevina od 10 posto cijene stana

Prvih 140 stanova u vlasništvu Grada Zagreba ide u prodaju. Gradonačelnik Milan Bandić predložio je Gradskoj skupštini da se na tržište za početak puste stanovi do 50 kvadrata, a potom bi se rasprodaja gradskih nekretnina trebala nastaviti.

Prvokup ili natječaj 

– Moramo konačno donijeti tu odluku prema kojoj će građani moći kupovati stanove u kojima žive. Ovom odlukom stvorit ćemo preduvjete za otkup tih stanova – kazao je gradonačelnik. Podršku će dobiti i od većine zastupnika u Skupštini. 

– Grad ima stanove od kojih njih 80 posto nije uknjiženo. Sve one za koje se može utvrditi vlasništvo treba pustiti u prodaju – kazao je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor. Dodao je da se stanovi sada ne mogu prodavati, dok Grad od imovine koju posjeduje umjesto zarade ima samo trošak za održavanje. 

Novom odlukom, pravo na kupnju stana imat će svi građani Hrvatske, ali i Europske unije, a najpovoljnijim ponuđačem smatrat će se onaj koji ponudi najvišu cijenu. Uvjet za sudjelovanje u natječaju bit će i jamčevina koja će iznositi deset posto od početnog iznosa kupoprodajne cijene stana. 

Bez uknjižbe 

Prednost pri kupnji stana u kojem žive imat će samo zaštićeni najmoprimci, korisnici stanarskog prava te obitelji stradalih ili nestalih branitelja i ratni vojni invalidi. 

Cijena po kojoj će Grad prodavati kvadrate utvrđuje se za svaki stan pojedinačno, ovisno o lokaciji i stanju. Ipak, prema prijedlogu, ona će biti ‘tržišna’. 

– Ja sam još 1993. poslao ponudu da otkupim stan, no do danas nisam dobio pozitivno rješenje. U tom stanu su živjele i moja baka i mama i daj Bože da se konačno to privede kraju – kazao je Mirko Fodor, HRT-ov voditelj i korisnik gradskog stana.

Grad Zagreb inače upravlja sa 6546 stanova, a tek nekoliko njih, odnosno 581 stan uknjižen je kao njegovo vlasništvo. Budući da je uknjižba dug i ponekad skup postupak, Skupština će odlučivati i o odredbi da se stanovi koji se vode dulje od 20 godina kao gradski, unatoč tomu što nisu uknjiženi, mogu prodavati. Uknjižbu bi potom preuzeo na sebe novi vlasnik, što bi dodatno snizilo cijenu stana zbog poteškoća oko uknjižbe.

>>U ponudi 6500 gradskih stanova i 3600 poslovnih prostora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije