Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kompleks međugorska

Evo kako može izgledati gimnazija u Dubravi, uz koju ide i klizalište

Međugorska kompleks Dubrava
Foto: Ivan Rališ, Siniša Bodržić, Maja Milat
1/5
19.03.2014.
u 17:00

U Centru za kulturu Dubrava do 10. travnja svaki radni dan od 10 do 20 sati izložba 25 radova, idejnih rješenja uređenja kompleksa Međugorska, u kojem će biti školski objekt za 480 učenika, te klizalište

Stanovnici Dubrave do 10. travnja u predvorju male dvorane Kulturnog centra Dubrava moći će vidjeti kako će izgledati klizalište i XII. gimnazija, predviđene da se grade u njihovu susjedstvu, na livadi smještenoj uz Međugorsku ulicu. Naime, tamo će izložiti 25 pristiglih radova, idejnih rješenja kompleksa ‘Međugorska’, a lokalno će ih stanovništvo moći pogledati svaki radni dan od 10 do 20 sati.

Nastava na jednom nivou

– Dvorana za klizanje i prostori XII. gimnazije, koji će biti od interesa šire zajednice, pridonijet će životu tog dijela grada, populacijski jednom od najživljih kvartova – kazala je Sanja Cvjetko Jerković iz AG Planuma, tvrtke koja je provela projektni natječaj, te dodala da je Grad Zagreb, koji je raspisao natječaj, odredio jasne kriterije.

Foto: Arhitektonski atelijer Hržić

Foto: Arhitektonski atelijer Hržić

Morala se tako među prostorima škole veličine 7220 metara četvornih te dvorane za klizanje od 7800 kvadrata, među ostalim, osigurati dostupnost prilaza i prijevoza te sigurnost kretanja djece, predvidjeti školski trg, staviti ih među već postojeće drvorede i maksimalno smiriti promet u zoni škole.

Foto: Arhitekt Saša Randić

Foto: Saša Randić

Programom za provedbu javnog natječaja u 1. fazi planira se gradnja zgrade XII. gimnazije za 480 učenika s dvoranom za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, dok će se dvorana za klizanje sagraditi u drugoj fazi. Usto, osigurat će se 130 parkirnih ili garažnih mjesta za osobna vozila i pet za autobuse. Među pristiglim radovima izdvojio se prvonagrađeni, arhitektonskog tima koji čine Ivan Rališ, Siniša Bodržić i Maja Milat, koji su svu nastavu smjestili na jedan nivo.

Foto: Arhitektonski biro Ravnikar

Foto: Arhitektonski biro Ravnikar

– Smještajem svih sadržaja škole koji su otvoreni ili mogu biti otvoreni javnosti naglašava se urbani potencijal za šire gradsko okruženje u prizemlju, što se ocjenjuje kao doprinos ovog prijedloga u rješavanju zadatka – objasnio je ocjenjivački sud. Slično razmišlja i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Božica Šimleša, ujedno stručna savjetnica ocjenjivačkog suda.

Nije sve u funkciji škole

– Velik dio sadržaja javnog karaktera koji nisu nužno samo u funkciji škole, kao što je knjižnica, polivalentni prostor, dvorana za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, najdostupniji su svim zainteresiranima u prizemlju, a ne ometa se odgojno-obrazovni rad koji je smješten na cijeli prvi kat – dodaje Šimleša. Zbog nepovezanosti škole i dvorane za tjelesni odgoj, rad Arhitektonskog atelijera Hržić smješten je na drugo mjesto, dok je rad arhitekta Saše Randića na trećem mjestu zbog premalenog učioničkog dijela te preuskih kabineta.

Komentara 2

AN
AndjaPepe
13:42 24.03.2014.

Dubravi fali štošta, pa i klizalište, i to ne samo Dubravi. Klizanje je vrlo rasprostranjen vid rekreacije i mnogo Zagrepčana ga upražnjava, ne samo djece! Dapače, mnogo nas srednje dobi vrlo rado kliže, pogotovo zimi na Šalati. U Zagrebu postojeje samo 2 klizališta koja mogu raditi cijele godine, i oba su u zapadnom dijelu grada. I to neprestano krcata. Djeca koja se bave nekim sportom na ledu (umjetničko klizanje, hokej, sinkronizirano klizanje) često idu na treninge od 7 ujutro, a količina treninga im nije dovoljna da se napravi ozbiljan rezultat. Još klizališta treba i za rekreaciju i za ozbiljniji sport! Ako se napravi klizalište u Dubravi - to može biti samo pun pogodak! Međutim, ako se bude gradilo kao i bazen na Klaki, možda ga dočekamo za nekih 50-ak godina.

JO
jopazgd
10:05 20.03.2014.

Klizaliste? KLIZALISTE??? Tko je klizac a da mu je tata hdzovac? Dubravi je samo klizaliste falilo... Čestitam na ideji, tog se stvarno treba sjetit...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije