Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glas stigao i s Jamajke

Evo kako je Zagreb dobio najbolji Advent. Po drugi put!

07.12.2016., Zagreb - Advent u samom sredistu grada posebno je atraktivan u vecernjim satima te ga posjecuje sve veci broj gradjana i turista koji su odusevljeni gastro ponudom i vizualnim rijesenjem samog Adventa.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
14.12.2016.
u 09:00

Mnogi sajmovi imaju stoljetnu tradiciju organiziranja blagdanskoga sajma, dok gradska Turistička zajednica Advent u Zagrebu organizira tek sedam godina

Zagreb već drugu godinu zaredom ima najbolji Advent.

Prestigao je 21 grad, koliko ih je ove sezone bilo u konkurenciji za najbolji adventski sajam na turističkome portalu European Best Destinations. Glasalo je 188 tisuća putnika iz 124 države, od kojih je Zagreb dobio više od 33.000 glasova. Glas za hrvatsku metropolu stigao je čak i s Jamajke, a “lajkalo” se i s Antarktike, i to, naravno, za Zagreb.

Produljili i boravak

Više je to nego lani, kad je za Zagreb kao najbolju adventsku destinaciju glasala 29.901 osoba. Naš je Advent tako “prešišao” Strasbourg, Colmar, Aachen, Beč, a daleko iza ostali su i Helsinki, Manchester, Lille... Mnogi od njih imaju stoljetnu tradiciju organiziranja blagdanskoga sajma, dok gradska Turistička zajednica Advent u Zagrebu organizira tek sedam godina. Drugi na listi, onaj u Strasbourgu, primjerice, koji je titulu najboljeg osvojio 2014. i 2015. godine, prvi je put u tome gradu održan 1570. I on se, kao i zagrebački Advent, slavi na više od deset lokacija u centru, dok se došašće u hrvatskoj metropoli ove godine proširilo i na druge dijelove grada. Advent je prešao Savu, u Novi Zagreb, a smjestio se i u najstarijem dijelu grada, pri čemu Turistička zajednica taj potez nije napravila slučajno. Što točno hoće, pitali su upravo građane i turiste, i to za prošlog Adventa.

– Jedan je od ključnih elemenata uspjeha podrška sugrađana koji stvaraju domaću atmosferu prenoseći duh Zagreba koji čini tu razliku – naglašava Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice Zagreba. Uspjeh se bilježi i u brojkama za prvih deset dana sajma. Stiglo je u Zagreb 28.570 ljudi, 36 posto više nego lani. Povećao se i broj noćenja, i to 54 posto, pa su tako u Zagrebu u prvih deset dana Adventa prespavala 58.563 turista. Također su produljili svoj boravak; dok su donedavno u glavnom gradu bili 1,8 dan, sada ostaju 2,04 dana. Najviše je posjetitelja iz Hrvatske, zatim BiH, Italije, Austrije, Slovenije... Čak 21 dan ranije ove je godine zabilježen i milijunti dolazak, i to 1. prosinca.

Tri milijuna putnika

Zagrebački će Advent dobiti titulu najboljeg za cijelu 2017. godinu, tijekom koje će se moći koristiti logom ove nagrade, a portal European Best Destinations dijelit će vijesti, fotografije i videa Turističke zajednice Zagreba. Kad se pogledaju brojke, ta činjenica mnogo znači – na portalu je registrirano više od tri milijuna putnika, a samo na društvenim mrežama imaju više od 80.000 pratitelja. Link na stranicu na kojoj su pozivali na glasanje od 2. do 12. prosinca podijeljen je više od 129 tisuća puta na društvenim mrežama, a 79 posto glasača dolazi iz Europe, dok je 21 posto iz ostatka svijeta.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije