Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova zvijezda vrta

Evo kako je ime mlade alpake u ZOO-u, od 180 prijedloga

19.02.2016., Zagreb - Zooloski vrt.  Svecano proglasenje imena novorodjene alpake. Pobijedila je Zeljka Breznjak s imenom Inka.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
22.02.2016.
u 13:33

Predlagatelji su bili veoma kreativni, žiri sastavljen od predstavnika ZOO-a, Večernjaka i Radosti vijećao je do zadnjeg trenutka

Čupavo smeđe klupko koje je ugledalo svijet početkom siječnja zove se – Inka. To je ime među gotovo 180 prijedloga ispisanih na Facebook-stranici Radosti odabrao žiri sastavljen od predstavnika Zoološkog vrta Grada Zagreba, Večernjeg lista i popularnog dječjeg časopisa Radost.

Raspravljalo se do posljednjeg trenutka. Predlagatelji su pokazali iznimnu kreativnost. Razmišljali su o alpakinoj pradomovini, Zagrebu kao mjestu njezina rođenja, poigravali se s inačicama imena vrste i trenutkom u kojemu živimo. U užu su konkurenciju tako ušli i prijedlozi poput Alpacina ili Žuži. No, malena će ženka, mame Annike i tate Jasspera, ipak biti Inka.

 

Danas smo ponovno posjetili Inku.

Posted by Radost Dječji Književni List on 19. veljače 2016

Pamtljivo je i timaritelji će ga lako izgovarati – napomenuo je Igor Franić iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Ime je asocijacija na narod iz srca Anda. Inke su se od pradavnih vremena družili s alpakama. Služile su im za nošenje tereta i grijali su se u kaputima od u svijetu iznimno cijenjene alpakine dlake.

Autorica odabranog imena je Željka Brežnjak, koja je jučer prvi put susrela malu alpaku, a za posjeta uručena joj je i diploma zlatnog posvojitelja. Njihovo druženje tek počinje, a da je dobro odabrala, potvrdili su i ostali posjetitelji Zoološkog vrta.

Gurkajući se ispred nastambe male alpake, iskušavali su kako joj zvuči ime Inka. Ona se pak i dalje sramežljivo držala roditelja i tek ju je malena mara, najnovija stanovnica ZOO-a, povremeno zainteresirala za otkrivanje svijeta u kojemu obje izvode svoje prve korake.

 

Bok, ja sam Inka! :)Dođi me vidjeti u Zoo!!Više o meni pročitaj ovdje: http://zoo.hr/novosti/odabrano-je-ime-za-bebu-alpake

Posted by Zoološki vrt grada Zagreba on 19. veljače 2016

Komentara 3

JD
jdoranic
15:07 22.02.2016.

Jako sam razočarana imenom Inka, jer mislim da nije kreativno, nego baš banalno. osim toga objašnjenje da je to "asocijacija" na narod u Peruu nije točna, već je točno da je to njihovo ime. Žuži je daleko boje ime, jer je veselo i simpatično i asocira na pok. Žuži Jelinek, koja je bila vesela i puna pozitive. Nikad neću prežaliti da se crvenim pandama nije prihvatilo ime "maks i Mira" koje je sjajno - jer asocira na Maksimir, gejde žive. Članovi povjerenstva za ime -0 bodova, baš ste šuge!

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:09 22.02.2016.

Inka je očito preintelektualno ime.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
08:59 23.02.2016.

Slatkica mala....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije