Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Energetski obnovljena zgrada Srednje škole Vrbovec

Škola je energetski obnovljena kombinacijom građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, čime su ostvareni uvjeti za osjetne uštede u potrošnji energije za grijanje, hlađenje i rasvjetu, dok je ugradnjom dizalice topline zrak-voda omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije
05. veljače 2021. u 15:07 0 komentara 422 prikaza
Škola u Vrbovcu
Foto: Zagrebačka županija
Pogledajte galeriju 1/4

Završena je 13,7 milijuna kuna vrijedna energetska obnova Srednje škole Vrbovec. Ugovorena sredstva za obnovu u iznosu od 6,27 milijuna kuna, osigurana su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je Zagrebačka županija, osigurala 7,45 milijuna kuna. Nakon obnove, škola može računati na godišnju uštedu od 396.000 kuna na računu za grijanje, što je ušteda od čak 74% u odnosu na prijašnje stanje. Godišnja ušteda primarne energije iznosit će 63%, dok će se emisija štetnih stakleničkih plinova smanjiti za gotovo 80%. Zgrada će iz energetskog razreda „D“ prijeći u energetski razred „B“ i bit će ugodnija za 443 učenika pa i osoblje škole.

škola na daljinu sustav za razvoj kreativnih potencijala Digitalni učenički inkubator - platforma za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce

„Srednja škola Vrbovec jedna je od četiri škole koje Zagrebačka županija energetski obnavlja, a čija ukupna vrijednost radova iznosi 62 milijuna kuna. Od toga iz EU fondova smo povukli 27 milijuna kuna dok se za preostalih 35 milijuna pobrinula Županija“ – rekao je župan, Stjepan Kožić, nadodavši kako je dokumentacija za energetsku obnovu još šest školskih objekata i tri zgrade Doma zdravlja spremna. 

„U općini Luka gradimo novu školu, u Pušći dograđujemo postojeću školu, a u Bedenici i Klinča Selima gradimo sportske dvorane. Ove investicije realiziramo uz pomoć 80 milijuna kuna kredita i 60 milijuna kuna vlastitih sredstava,“ istaknuo je Kožić.

Škola je energetski obnovljena kombinacijom građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, čime su ostvareni uvjeti za osjetne uštede u potrošnji energije za grijanje, hlađenje i rasvjetu, dok je ugradnjom dizalice topline zrak-voda omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije. Obnova je obuhvaćala toplinsku izolaciju vanjskih zidova, ravnog i kosog krova, stropa prema negrijanom tavanu, nadstrešnica, balkona i horizontalnih istaka na pročeljima zgrade. Vanjska drvena stolarija zamijenjena je učinkovitijom PVC stolarijom, a dosadašnji plinski kotao za grijanje zamijenjen je kondenzacijskom kaskadom i dizalicom topline zrak-voda. Ugrađeni su i dinamički radijatorski ventili s termostatskim glavama. U učionice su postavljeni rekuperatori zraka, koji griju, odnosno hlade svježi zrak. Također, uveden je centralni sustav nadzora i upravljanja te je omogućeno daljinsko očitanje potrošnje energenata.
 

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.