Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Drama u Novom Zagrebu: Policija nije smjela ući u stan nakon što je vlasnica završila u bolnici

Nakon što je vlasnica završila u bolnici policija nije smjela ući, dežurni sudac nije odobrio nalog. Srećom je curila voda, pa su pozvali i policiju
04. studenoga 2015. u 00:00 28 komentara 33535 prikaza
papige krletka
Foto: Privatna arhiva
Pogledajte galeriju 1/4

Kad su nakon četiri dana iz stana Zagrepčanke koja je hitno odvezena u bolnicu konačno spašene njezine papige, u zdjelicama su imale samo ostatke hrane, a i vode im je već nedostajalo. I žive su samo zahvaljujući dobrim ljudima koji su napravili baš sve da ih spase.

Živa bića, a ne stvari

– Susjedu je Hitna odvezla u bolnicu, a policija nije htjela ući u stan, rekli su mi da ne smiju. Obavijestio sam Infocentar, a onda su se u spašavanje uz njih uključili i gospodin Darko iz Dumovca, komunalni redar, policajci iz Remetinca. Pokušavali su sve, tražili su i nalog za ulazak u stan, no dežurni sudac nije ga odobrio. Sva sreća, kako je susjeda na brzinu otišla u bolnicu, u stanu je curila voda. I tek smo uz hitne intervencije i policiju ušli u stan – ispričao nam je Milenko Kovačević, predstavnik stanara u zgradi u jednom novozagrebačkom naselju.

Darko Ozmec iz Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec preuzeo je papige nakon što je policija ušla u stan.

– Preuzeli smo ih po nalogu komunalnog redara, a ptice je pregledao i dežurni veterinar. Iako su bile zatvorene četiri dana, prema njegovoj procjeni, bile su u dobrom stanju – rekao nam je D. Ozmec te dodao kako je sve zapelo još kad je gospođa odvedena u bolnicu i kad nije dala dozvolu da se uđe u stan. Dodatno se zakompliciralo jer, unatoč Zakonu o zaštiti životinja, ne postoji protokol koji bi koristio u ovakvim situacijama, a u svemu se ni sud ne snalazi.

– Žalosno je u cijeloj priči to što su papige spašene isključivo zahvaljujući upornosti pojedinaca, a ne zahvaljujući dobro postavljenom sustavu. Zaštita, zbrinjavanje i spašavanje životinja u Hrvatskoj više nalikuje na spašavanje ormara, stolica i kreveta nego na spašavanje živih bića – kaže Jadranka Dragović iz SUZE. Dodaje da će tako biti sve dok se Ustavom ne prizna životinjama da su živa bića, a ne stvari.

Nema udomljavanja

Brigu o papigama preuzela je Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP, a ondje će ostati do povratka njihove skrbnice iz bolnice.

– Po svemu je vidljivo da se gospođa jako dobro brine o svojim papigama. Imaju velike krletke, vesele su, neke i pričaju. Riječ je o žakou, tri nimfe, rozeli i pjevajućoj papigi – ističe dr. Ingeborg Bata, voditeljica Centra za zbrinjavanje životinja u blizini Zaprešića. I premda u zakonu stoji da se nakon 15 dana papige mogu i udomiti, odlučno odbacuje takvu mogućnost. Kaže, rok je svakako prekratak, a manjkavosti zakona vide se posebno u ovakvim situacijama kad se ne zna koliko će skrbnica ostati u bolnici, a nema nikoga da preuzme brigu o životinjama.

 

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar zg.zagorac
  zg.zagorac:

  I onda...Kako je vlasnica stana?

 • liliZG:

  očito je bio problem jer dotična gospođa nije dala svoj pristanak za ulazak u stan, ...eto problema, nije bilo pristanka ....

 • Deks:

  Drago mi je da su spašeni papagaji, to su izuzetne, inteligentne i društvene ptice.