Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Horor na Mirogoju: 'Ostavili su moju majku da leži na najlonu na zemlji. Bila je blatnjava i mokra'

– Onda su je ipak nekako s onim konopcima kojima se lijes spušta u grobnicu uspjeli izvaditi iz groba, ali su je ostavili da leži na najlonu nasred ceste čekajući drugi lijes. Nisam to mogla ni gledati. Djeca mi nisu dala jer bih najvjerojatnije srčani udar dobila. Bila je sva mokra i blatnjava jer je padala kiša – kazala je kći pokojnice.
22. studenoga 2019. u 11:48 34 komentara 28281 prikaza
Građani obilaze zagrebačko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Tijekom pokopa 76-godišnje majke Mirjane Preberine, grobari su uništili lijes pa su pokojnicu morali izvaditi i ostaviti na cesti. 

Ilustracija NEPRIVLAČNA STRUKA Njemačka vapi za - nosačima lijesovima

– Pokop moje majke Nade Lovričić bio je u petak na Mirogoju jer ondje imamo obiteljsku grobnicu na gornjem dijelu, u blizini ceste. Strahota je počela kada su grobari spustili lijes u grob i počeli bacati zemlju. Umjesto da su je prethodno usitnili i barem prve komade bacili u manjim grumenima, jedan od njih je cijelu gromadu zemlje bacio na lijes u predjelu nogu pokojnice. Čim je ta gromada pala, čuli smo da je nešto puknulo. Ja nisam ni bila potpuno svjesna što se dogodilo. Tada je moj sin rekao da je puknuo lijes, a sestrična je zgrožena kazala: "Teti je glava vani" – ispričala je Mirjana Preberina koja je još u šoku i na tabletama, pišu Vijesti. 

Ona nije imala snage to ni gledati, a još joj je gore bilo kad se jedan mladi grobar, kako tvrdi, počeo smijati.

– Na njega sam povikala i ukorila ga. Pitala sam ga bi li mu bilo smiješno da je riječ o njegovoj majci i zahtijevala da dođe šef. Taj čovjek se ispričao kada je stigao, ali su moja djeca tražila da se njihova baka, odnosno moja majka, pokopa kako smo je i dovezli, odnosno u cijelom lijesu i čista. Tada su otišli u mrtvačnicu po novi lijes, ali je problem nastao jer je nisu mogli izvaditi i ostala je u grobnici ležati samo na donjoj dasci potrganog lijesa. Onda su je ipak nekako s onim konopcima kojima se lijes spušta u grobnicu, uspjeli izvaditi iz groba, ali su je ostavili da leži na najlonu nasred ceste čekajući drugi lijes. Nisam to mogla ni gledati. Djeca mi nisu dala jer bih najvjerojatnije dobila srčani udar. Bila je sva mokra i blatnjava jer je padala kiša – kazala je kći pokojnice. 

Mirogoj MIROGOJ Posljednje počivalište mnogih znamenitih Hrvata poznato je kao i hrvatski Panteon

Kako unuci nisu dopustili da se njihova baka tako pokopa, tijelo su pogrebnim kolima odvezli u mrtvačnicu. Kako priča kći pokojnice, njezina djeca nisu bila zadovoljna jer su preminulu površno očistili pa su otišli kući po drugu odjeću za ukop. Tada je uslijedilo još jedno neugodno iznenađenje. 

Stvari s kojima su je planirali pokopati nestale su, među kojima su bile i kune koje su stavili u džep. 

– U onoj blatnjavoj odjeći nije ništa ostalo. Jedva smo zube pronašli – ispričala je Mirjana Preberina te istaknula kako joj nije u cilju tražiti bilo kakvu naknadu štete već samo upozoriti ljude što se sve može dogoditi unatoč visokim dadžbinama oko pogreba i ukopa.

Upućena isprika i žaljenje

Podružnica Gradskih groblja vrlo se brzo očitala o slučaju te su izrazili žaljenje, no naveli su kako je lijes bio ''lošije kvalitete'', a vrijeme kišno. 

Gradonačelnik Bandić povodom blagdana Svih svetih na Mirogoju položio vijence i zapalio svijeće POVODOM BLAGDANA Milan Bandić položio vijence i zapalio svijeće na Mirogoju

Njihov odgovor, u čijem potpisu stoji voditelj podružnice Patrik Šegota prenosimo u cijelosti:

"Obavještavamo Vas o bitnim činjenicama vezanima za taj događaj, s kojima su također upoznati i članovi obitelji pokojnice.

Temeljem izvješća odgovornih osoba Gradskih groblja vezanih uz taj događaj, kao i razgovora s članovima obitelji tijekom i nakon ukopa te analize svih dostupnih činjenica i informacija, utvrđeno je da ukop pokojne Nade Lovrečić obavljen u skladu s procedurom i maksimalno zalaganje osoblja Gradskih groblja u poštovanju osjećaja obitelji i očuvanja dostojanstva pokojnice. Članovima obitelji pokojnice više puta je izraženo žaljenje i upućena isprika zbog oštećenja lijesa prilikom zatrpavanja zemljom te je učinjeno sve što je bilo u našoj nadležnosti.

Radi što potpunijeg uvida u događaj koji se zbio prilikom ukopa, navodimo da je prilikom zatrpavanja lijesa, radi pada veće grude zemlje, došlo do pucanja poklopca lijesa. Na zahtjev obitelji, obustavljeno je daljnje zatrpavanje te je, u dogovoru s obitelji, odabran novi lijes s pripadajućom opremom te u mrtvačnici izvršeno presvlačenje pokojnice u novu odjeću. Kasnije je obavljen ukop u nazočnosti članova obitelji u skladu s procedurom. Moramo napomenuti da je prethodnih dana padala izuzetno jaka kiša koja je natopila i otežala zemlju čija je težina  uzrokovala puknuće poklopca lijesa.

Ilustracija Pomagat će građanima Na blagdan Svih svetih i Dušni dan cjelodnevna dežurstva djelatnika Gradskih groblja

Isto tako, važno je napomenuti da je oštećeni poklopac lijesa bio lošije kvalitete te iz tog razloga nije izdržao težu grudu zemlje, nije kupljen u našoj poslovnici te ne možemo garantirati za isti. Gradska groblja dnevno imaju i do 30 ukopa te nikada nismo zabilježili ovakav slučaj. Za sve ukope moraju se poštivati utvrđene procedure kako ne bi došlo do izvanrednih situacija. S obzirom na izvanrednu situaciju djelatnici Gradskih groblja ponijeli su se etički te izašli obitelji pokojnice u susret sa svim prethodno navedenim kako bi se pokojnica dostojno pokopala, unatoč nesretnom događaju koji nije izazvan našom krivnjom.

Poslije spomenutog događaja gospođa Mirjana Priberina ni bilo koji drugi član obitelji pokojne gospođe Nade Lovrečić nije se obratio Gradskim grobljima s bilo kakvim zahtjevom ili daljnjom primjedbom vezanom uz postupanje djelatnika Gradskih groblja ili uskraćivanjem bilo koje usluge.

UOČI SVIH SVETIH Istražili smo cijene: Krizantema na Mirogoju stoji 30 kuna, a na Kvatriću samo 10

Voditelj odjela Mirogoja osobno se uključio u rješavanje nastale situacije te se u svoje i ime Gradskih groblja ispričao članovima obitelji i izrazio žaljenje što je došlo do toga. Istodobno učinio je sve da se sačuvaju poštovanje osjećaja članova obitelji i dostojanstvo pokojnice.

Uprava Gradskih groblja još jednom izražava žaljenje što je došlo do ovakve situacije i opetovano upućuje isprike članovima obitelji pokojne gospođe Nade Lovrečić", navodi se u odgovoru Gradskih groblja, pišu Vijesti. 

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
 • larala:

  ništa neobično za zagrebačka gradska groblja, poštovanje osjećaja obitelji i očuvanje dostojanstva pokojnika vrijede samo dok ne uzmu ogromne novce za sahranu a, nakon toga besramno gaze po tuđim spomenicima, kradu, dopuštaju krađu itd...al, naravno, oni nikad za ništa nisu ... prikaži još! krivi, za sve je kriv i odgovoran netko drugi

 • Avatar cuki2020
  cuki2020:

  Imamo zemljani grob na Mirogoju unutar arkada. Nije zidan jer je u postupku ostavina, kako bi mogli dobiti dozvolu za izradu groba. Uredno svaki puta, a dogodilo se najmanje 3 puta u zadnje dvije godine, prilikom ukopa pokojnika u obližnja ... prikaži još!a grobna mjesta kolicima je pređeno preko našeg groba i mi se svaki puta žalimo da to poprave. Nije uprava kriva, već nemarnost djelatnika, radnika - šljakera.... koji su tu vjerojatno za minimalne plaće i o ostalome neću govoriti....

 • batva11:

  Evo gradska groblja ne snose nikakvu krivicu za nastalu situaciju.Kriv a je loša kvaliteta ljesa a ne njihov nemar.Po ovom priopčenju je najkrivlja pokojnica kojaje baš morala umrijeti po kišnom vremenu.Nemar,površnost i neodgovornost nemogu se opravdati samo isprikma i neuvjerljivim opravdanjima.