Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Domovi u obnovu, 4500 studenata bez smještaja bar do kraja godine

Stanari domova koji se obnavljaju dobit će 400 kuna za najam stana ili prijevoz
20. srpnja 2015. u 15:54 3 komentara 5122 prikaza
Sava
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Više od 4000 studenata iz zagrebačkog Studentskog doma “Stjepan Radić” i njih još gotovo 2000 iz Cvjetnog naselja prošlog se tjedna iselilo iz svojih soba, a većina ih se neće vratiti u dom na jesen. Novi će smještaj morati naći zbog obnove domova koja počinje idućeg mjeseca, a trajat će sve do prosinca.

Ostaju samo zidovi

– Novo će biti sve, od krova, fasade, podova, keramike, instalacije, ventilacije i sanitarnih čvorova do vrata i prozora, namještaja, roleta i zavjesa – poručio je arhitekt Damir Ivšić, glavni projektant i autor idejnog rješenja. Napominje da će radovi završiti do listopada, kada počinje unutarnje uređenje koje će trajati do prosinca. U Cvjetnom naselju obnovit će se svih osam paviljona koji će u prizemlju biti prilagođeni studentima s invaliditetom, a napravit će se i nova, moderna menza za studente.

Na Savi će se najprije obnoviti sedam starih paviljona, a 5. i 6. će se obnoviti početkom 2016. godine.

Iako su studenti oduševljeni što će već iduće akademske godine stanovati u obnovljenim domovima, muči ih gdje će stanovati za vrijeme obnove. Budući da akademska godina počinje početkom listopada, 2758 studenata iz paviljona na Savi koji će se obnavljati i njih 1776 iz Cvjetnog naselja bit će bez smještaja. Iako je odlučeno da će za vrijeme radova dobivati subvenciju od Ministarstva znanosti – 400 kuna za privatni smještaj ili prijevoz, studenti se boje da će zbog potražnje skočiti cijene najma stanova u Zagrebu te da ih stanodavci neće htjeti primiti u stan na tako kratko razdoblje.

No stanodavci s kojima smo razgovarali kažu kako bi studentima bez problema iznajmili stan ako redovito plaćaju. U SC-u smatraju i da će subvencija, kad se zbroji s iznosom koji studenti neće izdvajati za dom, biti dovoljna za najam stana, makar s cimerima. A mnogi koji žive u mjestima koja nisu toliko udaljena od Zagreba, poput Siska ili Karlovca, odlučit će se za putovanje do fakulteta.

– Shvaćamo da se studenti suočavaju s brojim komplikacijama, no prednosti su puno veće. Treba izdržati nekoliko mjeseci i onda će i ova i sve buduće generacije uživati u obnovljenim domovima – poručio je Pejo Pavlović, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu. Tvrdi da obnova neće kasniti unatoč poništenom postupku javne nabave. Naime, studenti su posumnjali da je cijela obnova dovedena u pitanje budući da je poništen postupak javne nabave jer su sve pristigle ponude bile previsoke.

Većina novca iz EU

– Sada smo u pregovaračkom postupku s dva najjeftinija ponuđača i radovi bi trebali početi početkom kolovoza – objasnio je Pavlović. Damir Ivšić potvrđuje: gradilište će se otvoriti 10. kolovoza.

Projekt iniciran zbog Europskih sveučilišnih igara koje se 2016. godine održavaju u Zagrebu i Rijeci vrijedan je 285 milijuna kuna, od čega je čak 220 milijuna povučeno iz europskih fondova, a ostatak će se financirati iz domaćih energetskih fondova. Novi će domovi biti energetski učinkoviti, a plan je čak da se griju iz termalnih izvora čime bi se računi smanjili za više od 50 posto. Modernije će domove studenti i platiti više, no još se ne zna koliko. Iz SC-a poručuju da se nove cijene neće drastično razlikovati od dosadašnjih 200, 400 i 600 kuna, koliko su studenti izdvajali za sobu.

>> Studenti tijelima ispisali riječ 'Sava' i slikali se, jer dom više nikad neće biti isti

Stanove za najam tražit će njih 1500–2000

Subvencija od 400 kuna za privatni smještaj ili prijevoz premalo je, kažu studenti.

– To je najviša cijena koju smo mogli dobiti od Ministarstva znanosti. Oni računaju i da će studentima ostati onih 300-400 kuna, koliko bi inače platili dom, pa kad još nadodaju 400, ispada da studenti mogu raspolagati sa 800-tinjak kuna – kaže Petar Labrović, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Od 4500 studenata, koliko ih je dobilo dom, njih 1500 do 2000 tražit će stanove za najam, no većina ih se već i snašla za smještaj kod rodbine i obitelji. U pomoć su priskočili i svećenici salezijanci pa su pozvali vjernike koji imaju viška krevet ili sobu u svom stanu, da ih daju na korištenje. (Petra Balija)

Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • than:

    Znaci skuplji i domovi za studente nakon obnove. Inace s ovih 800 kunica, eventualno sobicak neki. Za stan se trebaju udruziti, eventualno nesto nadju i to daleko od centra, ali treba uracunati i placanje rezija. Dakle, SC smatra potpuno krivo ... prikaži još! da je to dovoljno. Drugi je problem sto iznajmljivaci vise vole da na dulje iznajme stan, a ne na 3 mjeseca. Pogotovo im se ne svidja, ako im netko ode u sred sezone grijanja.

  • liskovaca:

    mi bi Njemačku uništili za godinu dana! Pa zar smo zbilja toliko nesposobni?????