Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klaunovi doktori razveseljavaju djecu u bolnicama

Doktora Žuleea i doktoricu Maštalić djeca jedva čekaju

07.10.2015., Zagreb - Klaunovi doktori u posjetu djeci na Zavodu za hematologiju i onkologiju u Klinici za tumore.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
09.10.2015.
u 20:00

Udruga Crveni nosovi dio je velike međunarodne organizacije, a u Hrvatskoj okuplja 16 klaundoktora.

On je inače glumac i glazbenik Nikola Dabac, a ona dramska pedagoginja Irena Kolar Vudrag. No, kada uđu u bolnicu, oblače kute, pripremaju rekvizite, od kojih je najvažniji veliki crveni nos te kreću u misiju izmamljivanja osmijeha na lica djece. Tada postaju doktor Žulee i doktorica Maštalić, klaundoktori koji redovito posjećuju najmlađe bolesnike šest zagrebačkih bolnica.

– Nema ništa ljepšeg od dječjeg osmijeha, posebno u bolnici. Nas jako veseli kad vidimo koliko nam se djeca raduju i znamo da nas svakog tjedna ponovno očekuju – objašnjava doktor Žulee koji već pet godina radi kao klaundoktor, od samog početka rada udruge Crveni nosovi u Hrvatskoj.

Međunarodna škola humora

Udruga Crveni nosovi dio je velike međunarodne organizacije, a u Hrvatskoj okuplja 16 klaundoktora, inače profesionalnih umjetnika koji su svoj talent odlučili iskoristiti za uveseljavanje djece u bolnicama. No, klaundoktor nije lako postati, budući da se ne radi o hobiju ili volontiranju, nego o pravom poslu. Onaj tko se želi pridružiti klaundoktorima prvo mora proći audiciju, a zatim slijedi proces od pola godine u kojem se postaje punopravni član Udruge, a koji uključuje i edukaciju u Međunarodnoj školi humora u Beču.

– Imamo i redovite mjesečne supervizije kada razgovaramo o svemu što smo doživjeli. Naime, iako je divno nasmijavati djecu, susrećemo se s puno emotivno teških trenutaka – objašnjava doktorica Maštalić te napominje kako je najteže vidjeti strah u i neizvjesnot u očima roditelja. Ipak, svaki put kada djetetu izmame osmijeh na lice, vide da čine pravu stvar, slažu se klaundoktori koji su omiljeni među djecom.

– Oni su super! Volim kad se prave smotani, kad pjevaju i kad sviraju. Svi se uvijek razveselimo kada nam dođu – govori 10-godišnja Lana Antić koja se već tri godine liječi na odjelu dječje onkologije i hematologije. S obzirom da je odjel tek nedavno premješten iz Klaićeve bolnice u Kliniku za tumore, Klaunovi doktori su ovog tjedna i službeno otvorili program redovitih posjeta na novoj lokaciji razveselivši tako i djecu i roditelje.

Vole ih i roditelji

Koliko njezina kćer voli uživa u posjetu klaundoktora svjedoči i Lanina majka Ivana Antić, a i voditeljica Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju, Jasminka Stepan, također potvrđuje da djeca u bolnici jako pozitivno reagiraju na klaunove uz koje se opuste i zaborave na probleme.

– Djeci je najvažniji kontinuitet posjeta. Oni točno znaju kada će ih klaundoktori posjetiti i jako im se vesele, posebice oni koji dulje vrijeme provode u bolnici – objasnila je liječnica.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije