Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.11.2017. u 21:55

Sve osim interventnog tima pojedinačni su i privremeni pokušaji rješavanja problema

Većini Zagrepčana koji žive u stanovima smetaju pauci, muhe i komarci koji se znaju naći u njihovu životnom prostoru.

 

No nekima, posebice onima na rubu grada, postala je gotovo svakodnevna ne samo bitka s paucima već i s malo većim životinjama. Oni se u vlastitoj kući znaju susresti i s divljim svinjama. A i srne su se znale sakriti u kadu. Slučajevi su to o kojima pričaju stanovnici podsljemenskog kraja, a i u drugim dijelovima grada sve su češći susreti s divljim vrstama. Problem je to s kojim se susreću i u drugim europskim te svjetskim gradovima. Razlog je širenje gradova u njihova donedavna staništa. S druge strane, zakon brani bilo kakav odstrel u naseljenom mjestu, zbog čega se divljač pretjerano množi pa možemo očekivati još češće susrete s divljači. Istovremeno, dio zakona koji govori o nadležnosti, odnosno o tome što je čija zadaća, nedorečen je pa službe često “prebacuju lopticu” jedne na druge.

Jedino što građani mogu poduzeti, savjetuju stručnjaci, jest uzmaknuti kad do susreta dođe. Znači, ne dirati divlje životinje, ne ih tjerati štapom, ne bacati na njih kamenje, ne vikati na njih, već se samo udaljiti bez riječi. Životinje u pravilu ne napadaju i bitno je samo ne ih ugrožavati. Morat ćemo naučiti živjeti s njima dok ne oforme interventni tim, o kojem se u Gradu Zagrebu govori. Tim po uzoru na onaj u Beču činit će stručnjaci obučeni za rješavanje slučajeva ulaska životinja u naseljena područja. Znat će upotrebljavati laso, mreže, puške za uspavljivanje i sve oruđe koje će dopuštati zakon. Interventni tim nisu samo Bečani uočili kao rješenje problema, policija za životinje postoji i u gradovima diljem Amerike. Dok njega ne dočekamo, treba slušati stručnjake.

Sve ostalo su pojedinačni i privremeni pokušaji rješavanja problema, poput sokola koji će tjerati brojne vrane. To neće riješiti problem vrana na području cijelog grada. One će samo iz jednog kvarta odletjeti u drugi...•

Komentara 7

VI
Vito
08:51 17.11.2017.

Pitanje je i u zdravlju divljih svinja - bolest "afričke divlje svinje" već je "okružila" Balkan - pojavila se u Moldaviji, a u EU je godinama poznata. __ Samo je pitanje kad će Luka Oman otvoriti granice toj bolesti kako bi potamanio meso u Hrvatskoj službenim putom.

VI
Vito
09:10 17.11.2017.

Sve ostalo su pojedinačni i privremeni pokušaji rješavanja problema, poput sokola koji će tjerati brojne vrane. ::: Uništiti gnijezda vrana pomoću vatrogasnih šmrkova je učinkovito - tako su napravili na Zrinjevcu u Zagrebu pa ne vidim baš nikakvog razloga zašto to isto ne rade i izvan Zagreba. __ Ili su to uništavanje gnijezda šmrkom naredili ministarstvo vanjskih poslova, vrhovni sud, županijski sud koji se nalaze na Zrinjevcu??? __ Uglavnom, na Zrinjevcu se više ne gnijezde, dolaze povremeno, ali nema gnijezda __ Zašto o tome novinari šute???

VI
Vito
08:38 17.11.2017.

Dok jednima smetaju komarci, drugi se bore s divljim svinjama ::: Za to su izravno krivilovočuvari i državni savez lovaca. __ Ne odrađujusvoje obveze kontrole divljači na terenu. __ Tako je i s "gradonačelnikom" - nitko ga ne kontrolira pa radi što želi, dok oko njega i dalje komarci zuje rečenicu: neka institucije rade svoj posao. __ Jučer je bilo svima vidljivo kako institucije rade svoj posao - od 9:30 do 17:30 pomoćnik ministra poljoprivrde nije odgovorio niti na jedno pitanje koje su mu postavili saborski zastupnici. __ Rezultat??? __ Divlje svinje došle u predgrađe Zagreba, glavnog grada Hrvatske. __ To za stanovništvo znači štetu, no za političare da Hrvatska ne treba pomoć niti za hranu, budući hrane ima i za divlje svinje i za komarce. __ Ujedno je dokaz da Hrvatska ne može prihvatiti niti jednog emigranta, budući nema mjesta niti za divlje svinje, jer je Hrvatska prenaseljena pa divlje svinje nemaju prirodnog prostora za svoje "slobodno kretanje" po prirodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije