Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tribina Trešnjevka - jug

Dogodine na Jarunu nova katolička škola, okoliš se već čisti

trešnjevka - jug
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
25.09.2014.
u 11:33

Grad je postao vlasnik nekretnine preko puta crkve Svete Mati Slobode u srpnju, u tijeku je uklanjanje divljeg zelenila i otpada

Sljedeće godine na mjestu stare derutne zgrade preko puta crkve Sveta Mati Slobode mogla bi se smjestiti novoosnovana salezijanska katolička osnovna škola. To je jedna od ideja, no što će konačno tamo biti, odlučit će gradonačelnik.

Pitanje su za gradske čelnike uputili stanovnici Jaruna, koji već godinama gledaju ruševinu, jedinu crnu točku, kako kažu, inače lijepog kvarta. Jedan je to od više stotina problema koje muče stanovnike Trešnjevke - jug, gdje je u utorak održana Večernjakova tribina "Želite li bolji kvart?" u suradnji s Gradom Zagrebom.

:: Kada će se krenuti u uređenje spomenute zgrade preko puta crkve?

Boro Kisjelica: Već je u tijeku čišćenje okoliša od divljeg zelenila, a nakon toga će se pristupiti čišćenju otpada i zaštiti samog objekta do konačnog privođenja namjeni. Zaštitit će se imovina da netko ne bi ulazio unutra i stradao. Grad je stekao vlasništvo u srpnju ove godine, zgrada je bila u vlasništvu Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Grada Zagreba, Društva distrofičara i Društva tjelesnih invalida Grada Zagreba. Nakon što smo stekli nekretninu, Grad je odmah pristupio uređenju.

:: Što je s uređenjem OŠ Horvati?

Ivica Lovrić: Objekt je na trasi ceste i mora se ukloniti kad se cesta bude gradila. Grad je pristupio projektiranju nove školske zgrade u neposrednoj blizini MO Horvati-Srednjaci. Pred izdavanjem potvrde glavnog projekta smo, odnosno građevinske dozvole. Da bi se to dogodilo, potrebno je riješiti jedan dio imovinskopravnih odnosa. Grad je vlasnik većine zemljišta, međutim nekih dijelova parcele još uvijek nije. Radi se na rješavanju i realno je očekivati da će se to dogoditi u 2015. godini. S obzirom na to da sadašnja zgrada škole ima dodatne prostore za učenike s poteškoćama i za djecu s invaliditetom, tako je projektirana i nova zgrada.

:: Četvrt nema domova za umirovljenike. Hoće li se nešto promijeniti s tim u vezi?

Ljiljana Vrbić: Unazad nekoliko godina raspisivali su se natječaji za gradnju doma, međutim nitko se na njih nije javio. Postoji zaklada Zajednički put, u sklopu koje starije osobe na raspolaganju imaju četiri stana, a u ulici Hrgovići, na broju 93, nalazi se i prostorija zaklade, gdje se nude različiti sadržaji.

Saša Molan: Moram priznati da nismo upoznati s tim natječajima i tom inicijativom. Međutim, postoji inicijativa MO Prečko i GČ Trešnjevka - jug da se preko puta OŠ Nikole Tesle sagradi dom društvene namjene.

:: Što je s projektom pješačko-biciklističkog mosta koji bi spajao Jarun i Arenu? U kojoj je to fazi?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Alan Ordulj: Sama gradnja mosta uvjetovana je koridorom GUP-a Črnomerec i Ljubljanica preko Srednjaka, a cijeli je koridor namijenjen i za tramvajski promet. Trenutačno nemamo projektnu dokumentaciju za izradu mosta, u fazi smo izdavanja lokacijske dozvole i otkupa zemljišta na postojećim parcelama. Kad se to sve završi i osiguraju financijska sredstva, može se krenuti u realizaciju. Još neko vrijeme ništa od toga.

:: Hoće li se i kada remiza premjestiti s Ljubljanice u Blato?

Alan Ordulj: Prema današnjem GUP-u postoji prostor rezerviran u Blatu, ali još nije donesena odluka da se tamo premjesti cijela remiza.

:: Kante za smeće ispred nebodera u Ulici braće Domany stalno su pretrpane smećem i rijetko se prazne. Može li se to promijeniti?

Tomislav Franc: Ako se govori o miješanom komunalnom otpadu, on se odvozi prema redovnom programu, tri puta tjedno, utorkom, četvrtkom i subotom, a odvojeni otpad odvozi se isto tako prema određenom programu, koji je jednom tjedno za plastiku i staklo, a za papir nešto rjeđe. Ako je potrebno, pojačat ćemo intenzitet skupljanja otpada.

:: Bi li se u haustoru u Ulici Antuna Stipančića na broju 21 na Jarunu mogla sagraditi rampa za invalide? Stopostotni sam invalid i gotovo da ne izlazim jer mi je potrebna asistencija, a živim u visokom prizemlju?

Marija Mustač: Što se tiče pristupa privatnim zgradama, zna se tko su vlasnici i suvlasnici zgrade pa bi se rampa trebala izgraditi sredstvima iz pričuve ili na neki drugi način. Više nije potrebna suglasnost svih stanara, a ako to ne ugrožava kretanje ostalih stanara te ako osoba s invaliditetom ima vlastita sredstva, gradnju rampe može financirati i sama.

:: Stanari na Savskoj cesti 124 žive u dvorištu iza kioska. No da bi došli do svojih kuća, moraju se probijati kroz grmlje koje je preraslo u šumu koju nitko ne uređuje i ne čisti. Može li se intervenirati?

Igor Toljan: Bili smo danas na spomenutoj lokaciji, no ona nije zona našeg obuhvata održavanja. U suradnji s Uredom za imovinskopravne poslove doznali smo da se radi o privatnom dvorištu. Postoje vlasnici koji su očito to zapustili pa ćemo u suradnji s komunalnim redarima poduzeti određene mjere. Ili će vlasnici urediti svoje dvorište ili ćemo to učiniti o njihovu trošku.

:: Zašto u sklopu prostornog planiranja Grada Zagreba nije regulirano postavljanje telekomunikacijskih antena na zgrade?

Dinko Bilić: Izmjena GUP-a je u tijeku, a prihvatit ćemo inicijativu građana s Vrbana III koji su prikupili osam tisuća potpisa. Time će se ubuduće regulirati postavljanje antena.

::Kada će se urediti košarkaško igralište u sklopu OŠ Ivan Meštrović?

Saša Molan: Sljedeće godine uvrstit ćemo uređenje igrališta u plan malih komunalnih akcija i ono će se urediti.

Komentara 5

DU
Deleted user
23:25 25.09.2014.

Ne znam na koje se barake misli ?

Avatar tituš
tituš
08:26 26.09.2014.

Hvala Bogu, proces je konačno otpočeo, katoličke škole se otvaraju i šire, državne propadaju, pod ovakvom upravom i vlašću i bolje da je tako!

CR
CroHR123
17:39 25.09.2014.

Odlična vijest. Hrvatska ima daleko manje katoličkih škola od zapadnih zemalja, pa čak i onih koje uopće nisu katoličke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije