Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop nasilju

Dodijeljene nagrade "Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost"

luka ritz (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
16.11.2010.
u 15:16

Srednjoškolcima Pavlu Škoki Gavranoviću i Kristijanu Vincetiću dodijeljene su nagrade “Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost”

U povodu Međunarodnog dana tolerancije i Međunarodnog dana srednjoškolaca na svečanosti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini srednjoškolcima Pavlu Škoki Gavranoviću i Kristijanu Vincetiću dodijeljene su nagrade “Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost”.

Nakon minute šutnje za pokojnog Luku Ritza kao i sve ostale žrtve nasilja te dirljivih stihova pjesme “Nastavite bez mene dalje” učenika Božidara Merlea, nagrađenima su priznanja uručili gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, pozvavši pritom na suzbijanje nasilja na svim razinama i svim raspoloživim sredstvima.

- Ime Luke Ritza i nedavno otvorenog centra koji nosi njegovo ime postalo je ne samo u Zagrebu nego u cijeloj zemlji simbol otpora svakom nasilju, diskriminaciji i netrpeljivosti, posebno među mladima, jer - nasilje nije hrabrost - poručio je gradonačelnik Bandić.

Boris Šprem ustvrdio je da možda nikad nećemo smjeti prestati govoriti protiv nasilja, što potvrđuje i nova tragedija, smrt 17-godišnjeg Miroslava Tunjića iz Gradišta kraj Županje.

- To se dogodilo iz obijesti, jer se nekima nije sviđala njegova frizura. Sve nas je pogodila ta vijest i zasjenila današnju svečanost - dodao je Šprem.

Primajući nagradu, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 12.000 kuna, okupljenima se obratio 15-godišnji Pavao Škoko Gavranović, koji je zahvalivši roditeljima, pedagogici i učeničkom vijeću OŠ Lovre pl. Matačića, među ostalim poručio:

- Svima onima koji su bili i koji još uvijek jesu žrtve nasilja poručujem - budite snažni i znajte da se nasilje može suzbiti samo razumijevanjem i tolerancijom, a ne dodatnim nasiljem! - rekao je Pavao Škoko Gavranović, kojega ekipa na Facebooku već predlaže za - predsjednika svemira i pravednijeg svijeta.

On je, kaže, u osnovnoj školi kao novi učenik u razredu bio žrtva nasilja. Problem je uspio riješiti mirnim putem.

- Protiv nasilja se možemo i moramo boriti. Nisam sad ja bitan, niti je ovo mojih pet minuta slave, treba govoriti, djelovati, protiv nasilja se možemo i moramo boriti - rekao je mladi Gavranović, u maniri pravog političara.

Kristijan Vincetić tek je skromno zahvalio svojoj Željezničkoj tehničkoj školi u Zagrebu. Usprkos invalidnosti, Vincetić niže velike uspjehe na brojnim područjima svog života. Uz to što je odličan i uzoran učenik, riječ je o vrhunskom sportašu i nagrađivanom inovatoru koji je omiljen među učenicima i profesorima upravo zbog svog optimizma i životne snage, humanosti i požrtvovnosti. Kao hrvatski paraolimpijac u plivanju sudjelovao je na paraolimpijadi u Pekingu 2009. godine. Osvojio je zlatnu medalju na europskom prvenstvu na Islandu i dvije brončane na svjetskom prvenstvu u Rio de Janeiru. S grupom mladih inovatora na smotri Inova mladi 2010. osvojio je zlatnu medalju. Svojim primjerom Vincetić pridonosi afirmaciji moralnih vrijednosti i međusobnog poštovanja među učenicima.

Nagrađenima su čestitali mnogi, neki učenici su se i fotografirali s njima, a s osmijehom na licu i suzom u oku od srca su im čestitali i Suzana i Reno Ritz, roditelji pokojnog Luke Ritza.

Komentara 1

WI
witchy
00:38 17.11.2010.

ništa od toga, sve dok se ne počnu drastično kažnjavati roditelji nasilnika. treba ih uništiti tako da zažale dan što su se rodili i što su napravili djecu i tako ih odgojili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije