Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neradne nedjelje

Dobro proučite da ne biste poljubili vrata: Evo kako će raditi trgovački lanci u Zagrebu

Trgovina ilustracija
ERIC GAILLARD/REUTERS
01.07.2023.
u 11:30

Donosimo detaljan vodič za trgovine poput Konzuma, Kauflanda, Lidla,...

Godinama se najavljivala, a nedavno je konačno stupila na snagu Vladina uredba o neradnoj nedjelji. Trgovine će moći raditi samo 16 nedjelja u godini, a samostalno će birati kad će raditi. Ove godine imat će lakšu situaciju jer će 16 radnih nedjelja morati rasporediti na 27 preostalih tjedana u godini, dok će već od 2024. imati zahtjevniji posao.  

I dok neki podupiru zabranu, govoreći da se po namirnice uz dobru organizaciju može i prije nedjelje, drugi tvrde da si naše gospodarstvo neradnu nedjelju ne može priuštiti. Treći misle da bi zakon mogao pasti na Ustavnom sudu, kao što je zabrana rada nedjeljom već dva puta pala.

Trgovački lanci i šoping-centri dostavili su ljetni raspored. I dok će na jadranskoj obali većina, očekuje se, raditi zbog vrhunca turističke sezone, istražili smo hoće li i kada tijekom srpnja i kolovoza Zagrepčane dočekati zatvorena vrata. Ako vas brine gdje sutra, ali i u narednim nedjeljama u godini možete po namirnice u metropoli, izdvojili smo popis za trgovačke lance.

Kako rade trgovački lanci?


1) Konzum

– Sukladno zakonu, plan rada svake naše pojedine prodavaonice, bez obzira na to je li ona u Zagrebu ili u ostatku Hrvatske, prilagodili smo potrebama turističke sezone, blagdanima, mikrolokacijskim događanjima i drugim relevantnim čimbenicima - navode iz Konzuma.

Najažurnije informacije o radnim vremenima svih prodavaonica, kupci će kao i dosad moći pronaći na našoj internetskoj stranici. Dodatno, na ulaznim vratima svake prodavaonice bit će izvješeni i plakati putem kojih se kupci također mogu informirati o radnim vremenima te prodavaonice, kao i o drugoj najbližoj Konzumovoj prodavaonici u slučaju da prodavaonica koju kupac posjećuje ne bude radila.

Kad je u pitanju kupnja preko internetske prodavaonice, dostava ni preuzimanje nedjeljama neće biti moguće. Detalji su ovdje.


2) Kaufland

Za razliku od ostalih, Kaufland najavljuje da će sve nedjelje tijekom srpnja i kolovoza biti radne, a ostatak neradnih rasporediti će do kraja godine, dok se za svaku pojedinu poslovnicu u aplikaciji ili na njihovu webu može provjeriti točno radno vrijeme.


3) Lidl

Njemački lanac trgovina donio je odluku za cijelu Hrvatsku. I dok će trgovine na obali raditi tijekom srpnja i kolovoza, one će nedjeljom biti zatvorene u Zagrebu i u ostatku unutrašnjosti. Ovdje je cijeli popis.


4) Spar i Interspar

Austrijski trgovački lanac nije objavio cjelovit popis neradnih nedjelja, ali na svojoj web stranici ažurirali su interaktivnu kartu na kojoj kupci mogu pogledati radi li trgovina u njihovomu kvartu te nedjelje. Odlučili smo vam uštedjeti nešto vremena pa smo tako pretražili svih 77 zagrebačkih trgovina i ove će nedjelje raditi samo Interspar u King Crossu te Spar u Donjem Stupniku.


5) Eurospin

Na web stranicama talijanskog lanca Eurospin nema posebne obavijesti o novom zakonu, no na karti poslovnica može se provjeriti radno vrijeme. Navedeno je, slično kao u slučaju Lidla, da većina trgovina u unutrašnjosti, uključujući centre u Zagrebu ne radi u nedjelju, a sve se može provjeriti ovdje.


6) Plodine

Tijekom srpnja i kolovoza praksa Plodina bit će najsličnija Lidlu i Eurospinu, trgovine u unutrašnjosti nedjeljom će biti zatvorene, ali ne sve. Od zagrebačkih centara nedjeljom neće raditi onaj u Zapruđu, zatim Plodine kod Arene, kod Lesnine East u Jelkovcu, a neće raditi niti one u Dubravi kod ZET-ova spremišta (Štefanovečki zavoj)

Sve ostale nedjeljom će biti otvorene, a radno vrijeme trgovina u šoping-centrima prilagodit će se odluci centra. Cijeli popis možete provjeriti ovdje


7) Studenac

Na službenim stranicama za sada nema informacije o zajedničkoj odluci o radu nedjeljom, a radno vrijeme trgovina moguće je provjeriti ovdje


8) Tommy

Radno vrijeme Tommy poslovnica možete provjeriti ovdje. Trgovački lanac također za sada nije objavio zajedničku obavijest o radu nedjeljom.

>>VIDEO: Od 1. srpnja trgovinama zabranjen rad nedjeljom: Vlada objavila dokument s detaljima novog zakona

Komentara 3

EZ
ezer
16:53 01.07.2023.

Baš me briga kako rade nedjeljom sve sam kupio petkom i subotom.

KE
Kristova.Europa
12:46 01.07.2023.

Rad Nedjeljom podupiru oni koji nisu radili Nedjeljom.

Avatar Peđa_Grbin
Peđa_Grbin
19:50 01.07.2023.

Kad dođemo na vlast, ova uredba pada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije