Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Dio studenata uopće ne zna čemu služe ECTS bodovi, a vi?

Problem je što bit Bolonje – fleksibilnost studija – nije postignuta, kažu istraživači
19. lipnja 2013. u 12:00 0 komentara 2442 prikaza
studenti (1)
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Možda su razjedinjeni, možda i premalo društveno aktivni, ali su zadovoljni! Prema istraživanju koje su proveli mladi sociolozi Filip Čiček, Jegor Modrić i Jelena Rebić, 48 posto studenata Zagrebačkog sveučilišta uglavnom je zadovoljno sveukupnom kvalitetom studiranja, a 56,4 posto njih kvalitetom na svom faksu 

Neinformirani 

Izjasnili su se tako u prvom istraživanju implementacije Bolonjskog procesa i kvalitete nastave na Sveučilištu u Zagrebu, provedenom na 459 studenata 3. godine preddiplomskog studija većine fakulteta u gradu. 

– Nismo računali na takve rezultate, no možda na to upućuje i njihova neinformiranost, jer čak 26 posto ljudi kazalo je da ne poznaju značajke Bolonjskog procesa – upozorava Jelena Rebić uime autora istraživanja, kojem je cilj, kažu, ukazati na kritične točke sustava iz prve ruke – studenata. Kritičnim se tako može tumačiti i podatak da tek svaki 20. student zna što donosi 1 ECTS bod. 

– Ne znaju čemu služe ti bodovi kojima se mjere njihova radna opterećenja – ističu istraživači te opisuju da studenti ocjenjuju kako profesori dobro poznaju gradivo koje predaju, ali 59 posto “bolonjeza” drži da profesori rijetko redovito održavaju predavanja (iako studenti moraju obvezno na njih doći), te svaki četvrti misli da su predavači u ocjenjivanju – subjektivni. 

Loša suradnja profesora 

– I mi smo se susretali s lošom suradnjom profesora u istraživanju, koje je umjesto mjesec, trajalo više od tri mjeseca, od studenog lani do ožujka – kažu sociolozi. Upozoravaju i da unatoč zadovoljstvu studijem čak 71 posto studenata smatra da nema utjecaj na odluku o izvedbi nastave. 

– Kod nas očito nije postignuta bit Bolonje – fleksibilnost i mogućnost izbora – kažu sociolozi, a o čemu govori i to da 91 posto ispitanika tvrdi da nije bilo mobilno, tj. nije upisalo kolegij na nekom drugom faksu.

>>Povećane kvote da bi školovanje starijima od 25 bilo dostupnije

Projekt može biti primjenjiv na sve faku

Projekt može biti primjenjiv na sve fakultete u zemlji

Ne želeći sami stvarati zaključke, držeći da su kao donedavni studenti ipak još emocionalno involvirani i subjektivni, istraživači pozivaju svoje profesore i stručnjake večeras u klub Booksa u Martićevoj da iznesu svoje mišljenje. Kažu da su projekt, koji podupire i Grad, proveli jer se vole baviti znanošću. 

– Planiramo projekt i komercijalizirati i svakom fakultetu u Hrvatskoj pružiti rezultate zasebno – kažu sociolozi, od kojih je samo jedan ostao na fakultetu – Hrvatskim studijima, dok drugo dvoje radi izvan struke.

459 studenata, reprezentativni uzorak, S

459 studenata, reprezentativni uzorak, Sveučilišta u Zagrebu, ispitano o kvaliteti nastave i informiranosti o Bolonjskom procesu

71 posto studenata kaže da nemaju nikakav utjecaj na izvedbu nastave, a žale se i da su profesori subjektivni i da ne drže nastavu redovito

Nokia 3310
TRAŽENI MEĐU KOLEKCIONARIMA
Imate stare mobitele kod kuće? Ovo su modeli na kojima možete dobro zaraditi
Mirovine
RECEPT ZA SREĆU
Više bora nije noćna mora
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.