Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD ZNANJA

Povećane kvote da bi školovanje starijima od 25 bilo dostupnije

veleučilište
Dominik Grgurić/pixsell
07.06.2013.
u 15:35

Ugovorom s Ministarstvom znanosti obvezali su se i takvim kandidatima olakšati pristup nekom od studija i stjecanje određenog zvanja

Ukupno 1051 studenta u novoj akademskoj godini upisat će Veleučilište u Karlovcu. Prijave u ljetnom roku za one koji polažu državnu maturu traju još do 16. srpnja. Zainteresirani mogu birati između stručnih studija strojarstva, mehatronike, prehrambene tehnologije, lovstva i zaštite prirode, sigurnosti i zaštite na radu, ugostiteljstva i sestrinstva, te specijalističkih studija strojarstva, sestrinstva, sigurnosti i zaštite. Na Velučilištu vjeruju da će i ovog puta upisi biti zadovoljavajući. Upisne su kvote na izvanrednim studijima povećane za deset posto u odnosu na lani. Sada ih je ukupno 555.

 Interes sve veći

 – Razlog tome je potpisani ugovor s Ministarstvom znanosti po kojem smo se obvezali da ćemo starijima od 25 godina, koji nisu polagali državnu maturu, omogućili lakši pristup studiranju. Nadam se da ćemo već u prvom roku popuniti predviđena mjesta u stručnim studijima. Za to nas ohrabruje i podatak da je već dosad svoj interes za školovanjem kod nas interes iskazalo 2542 mladih. To je pet posto više nego u istom razdoblju lani, a situacija se svakodnevno mijenja. Stabilan interes, kao i uvjeti školovanja profiliraju nas kao jedno od vodećih veleučilišta u Hrvatskoj – rekao je dekan Veleučilišta u Karlovcu Branko Wasserbauer. Posebnost te visokoobrazovane ustanove je i što nema prijamnog ispita.

 Može i bez mature

 Upisati se mogu i oni koji ne polažu maturu. Ljestvica poretka radi se na osnovu općeg srednjoškolskog uspjeha, a vrednuju se i ocjene iz matematike, hrvatskog i stranog jezika.

 – Prirotet imaju oni koji polažu državnu maturu, ali i stariji od 25 godina za koje se radi posebna lista – objašnjava Wasserbauer.

 Lista uspješnosti za one prijavljene za stručne studije u ljetnom upisnom roku bit će objavljena 17. srpnja. Upisi će trajati od 18. do 22. srpnja. Za specijalističke studije, kao i stručne studije na koje će oni bez mature prijave traju od 26. lipnja do 16. srpnja, liste će biti objavljene 17. i 18. srpnja, dok će se upisi provoditi od 22. do 24. srpnja.

Svi oni koji se školuju uz rad, odnosno odluče se za neki od izvanrednih studija, kao i strani državljani, moraju participirati u troškovima studija. Za prehrambenu tehnologiju, ugostiteljstvo, te lovstvo i zaštitu prirode treba platiti sedam tisuća kuna. Sestrinstvo košta 9.240, strojarstvo, poslovno upravljanje, sigurnost i zaštita 12.000 kuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije