Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZAGREBAČKOM MARKUŠEVCU

Dinamov trener otvorio školu za djecu s teškoćama u razvoju: 'Bez potpore nećemo opstati'

storyeditor/2024-03-25/PXL_050324_111204080.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/10
27.03.2024.
u 08:00

– Nema ljepšeg osjećaja nego kada se dijete veseli dolasku na trening i trči ti u zagrljaj. To je ono što me tjera dalje – kaže nam nogometni trener Matej Žirović. Toj se karijeri posvetio nakon igračke, a prije nešto manje od godinu dana u Markuševcu je pokrenuo školu za djecu s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom Super Win.

Sport je Mateju Žiroviću prva ljubav, a sa sedam godina počeo je trenirati u Hrvatskom nogometnom klubu Gorica. Imao je 14 godina kada je došao u Nogometni klub Zagreb, no tada su se, nažalost, počele nizati i ozljede. Zbog problema s leđima i potkoljenicom, kad je postao punoljetan odlučio je stopirati igračku karijeru, ali se nogometa nije htio ostaviti pa se okrenuo radu s djecom i postao trener. Prošao je UEFA-inu edukaciju i dobio trenersku licencu te novu karijeru započeo na istom mjestu gdje i igračku.

Nakon osam godina u Gorici, dobio je poziv koji se ne odbija, Dinamovu ponudu da postane trener kadeta, a ta priča i dalje traje. – Već sam devet godina u Dinamu i ondje mi je odlično – ističe. Prije pet godina priključio se Dinamo Power Teamu, školi za djecu s poteškoćama u razvoju. I upravo u radu na tom projektu, kaže, uvidio je s kakvim se sve problemima susreću djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji, ali i koliko mogu napredovati ako im se pruži kvalitetna potpora.

– Radeći na tom projektu shvatio sam i koliko je to lijep posao, no u Dinamu su se, nažalost, brzo popunili kapaciteti pa sam odlučio preuzeti inicijativu i otvoriti svoju školu u kojoj bih sa stečenim znanjima pomogao većem broju djece. Takvih projekata u Zagrebu nema dovoljno, posebice na istoku grada, stoga smo se odlučili smjestiti u Markuševcu, u sportskom centru Mali dom. Ideja se kuhala više od godinu dana, a škola je s treninzima startala početkom lanjskog lipnja – govori Žirović.

U njezin je rad trenutačno uključeno dvadesetak djece, a trenira se četiri puta tjedno po sat vremena. Pritom i roditelji, koji su od početka pozitivno reagirali na Super Win, dobivaju priliku popiti kavu i podijeliti iskustva, a projekt je, napominje, za djecu krucijalan. Koliko se vesele treninzima uvjerili smo se i sami, budući da nakon ulaska u Mali dom hrle u zagrljaj omiljenom treneru, a potom bacaju na posao.

VEZANI ČLANCI:

Razni poligoni, igre i vježbe s loptama i bez njih samo su dio treninga, a gromoglasni pljesak koji se zasluži za uspješno svladan zadatak oslikava timski duh ekipe. A iako su katkad i umorni nakon školskih obveza, treninge ne propuštaju. – Kada su otkazani, djeca budu jako tužna. Ovdje vježbaju, napreduju i druže se – govori Matej. No, škola se, napominje, suočava i s velikim problemima, zbog čega je njezina budućnost upitna.

– Ovakve su inicijative prepuštene same sebi, odnosno entuzijazmu pojedinca, nema sustava koji bi omogućio funkcioniranje na odgovarajući način, a bez šire potpore, angažiranja zajednice, volontera, sponzora ili Vladina sufinanciranja teško mogu opstati. Guramo, ali doista nije lako, iako ne želim odustati, a glavna mi je motivacija želja da djeca s poteškoćama i osobe s invaliditetom ostvare svoj puni potencijal – ističe 35-godišnji trener.

Poteškoće s kojima se suočava škola prepoznali su i roditelji pa su neki ponudili asistiranje pri treniranju samo da projekt ne stane. A problemu manjka radne snage pokušat će doskočiti i dodavanjem treninga u prostorijama Kineziološkog fakulteta, gdje će se aktivnosti škole održavati utorkom i četvrtkom.

FOTO: Pothodnik u Sigetu dobio zanimljivu rasvjetu

storyeditor/2024-03-25/PXL_050324_111204080.jpg
1/9

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije