Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTPLATA PRIJE ROKA

Grad Zagreb pokrio nezakoniti deficit prethodne vlasti, Tomašević: Trudit ćemo se i dalje

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević obišao gradilište tržnice Vrapče
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/7
26.03.2024.
u 10:48

Gradonačelnik Tomašević poručuje da će se truditi da do kraja godine ne bude povećanja cijena režija, javnog prijevoza, vrtića i domova umirovljenika.

Iz Grada Zagreba izvještavaju da su otplatili nezakoniti dug prethodne uprave umjesto u četiri godine, na koliko ih obvezuje odluka Gradske skupštine, u samo dvije godine. – Iako Zakon o proračunu obvezuje jedinice lokalne samouprave da moraju imati uravnotežene proračune, kao i da, za razliku od države, ne smiju planirati deficit, prethodna gradska uprava je u razdoblju od 2016. do 2020. svake godine ostvarivala nezakonit deficit, koji se popeo na 185 milijuna eura. Dolaskom sadašnje gradske uprave akumulirani deficit iznosio je 185 milijuna eura, uz rizik da se poveća na čak 317 milijuna eura budući da je na prihodovnoj strani bila planirana prodaja zemljišta Paromlina, Gredelja i Zagrepčanke koja se nikad nije namjeravala izvršiti – navodi u priopćenju gradska vlast te dodaje kako je prethodna vlast oslobodila sebe obveze otplate tog duga u izbornoj 2021. godini.

Aktualna je uprava, kažu, već je u drugoj polovici 2021. uspjela zaustaviti povećanje akumuliranog deficita te je manjak iznosio samo četiri milijuna eura. Nakon toga je započeo oporavak gradskih financija. U 2022. je ostvaren suficit i pokriće manjka u iznosu od 68,5 milijuna eura, čime se deficit smanjio na 125 milijuna eura. U 2023. je ostvaren i višak u iznosu od 137 milijuna eura, čime je u potpunosti pokriven preostali dug. O tome će biti izviještena Gradska skupština Godišnjim izvještajem o izvršenju proračuna Grada Zagreba za 2023.

– Iznimne napore ove gradske uprave prepoznala je i rejting agencija Standard & Poor's, koja je nakon dugih 13 godina prošlog petka vratila kreditni rejting Gradu Zagrebu iz špekulativnog u investicijski, uz pozitivne izglede, ističući pritom kako je ova gradska uprava učinila važne iskorake u smjeru poboljšanja financijskog upravljanja Gradom, učinkovitog upravljanja likvidnošću kao i u pogledu transparentnosti poslovanja. Također, Grad Zagreb je u 2024. godinu ušao sa skraćenim rokovima plaćanja, što pridonosi nižim cijenama radova i usluga – ističu. – Za razliku od brojnih drugih gradova u Hrvatskoj, u Zagrebu u mojem mandatu nije došlo do povećanja cijena režija, kao ni porasta cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije – a trudit ćemo se da tako ostane u najmanju ruku do kraja ove godine – obećao je gradonačelnik Tomislav Tomašević

FOTO Ruglo u Zagrebu: Zgrada vrijedna 12 milijuna eura zapuštena

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević obišao gradilište tržnice Vrapče
1/17

Komentara 10

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
11:20 26.03.2024.

Ništa VI niste vratili. Samo ste trošak prebacili na građane. Istovremeno ste zapustili grad i gradske službe. ... i jednog čovjeka ostavili bez ruke.

Avatar Barba
Barba
11:36 26.03.2024.

Ako je nezakonit dug zašto niste nikog optužili? Niste vi ništa vratili nego ste digli cijene usluga, zadužili se, udvostručili ste proračun, a pri tome ništa ne trošite. Ne trošite na popravak cesta, tramvaja, autobusa ništa ne gradite, ne kosite jer ne kupujete ijelove za kosilice, itd. Uz to vam je Plenki iskrcao lovu iz EU. GDJE SU PARE?

MI
miliša
11:31 26.03.2024.

Ovo je vjerojatno trebalo biti objavljeno 1. travnjjjaaaa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije