Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjene na gradskom terenu

Davor Filipović više nije u Skupštini. Doznali smo tko bi ga od HDZ-ovaca mogao zamijeniti

Foto: Pixsell
1/5
11.05.2022.
u 18:22

Imenovanje se, kažu, još razmatra, ali do kraja tjedna mogla bi pasti odluka

Još nije službeno poznato tko će u Gradskoj skupštini zamijeniti Davora Filipovića, aktualnog ministra gospodarstva i održivog razvoja te HDZ-ova kandidata za gradonačelnika na lanjskim lokalnim izborima. Kad smo ih zvali, viđeniji članovi zagrebačkog HDZ-a oko toga su bili vrlo misteriozni. Filipović nije htio komentirati izbor svog nasljednika, a Mario Župan, predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a, šturo odgovorio.

– Imenovanje se još razmatra na stranačkim tijelima, a o tome ćemo izvijestiti javnost na vrijeme, nakon konzultacija, odnosno prije iduće sjednice Skupštine – poručio je. Ni predsjednik HDZ- a Zagreb Mislav Herman nije nam htio puno toga otkriti.

-Još uvijek nismo donijeli odluku. A Davora Filipovića će biti teško zamijeniti. Njegov odlazak dobitak je za Vladu, ali gubitak za HDZ u Skupštini- komentirao je Herman kratko Filipovićev transfer.

Iskustvo s terena 

Ipak, od izvora bliskih vrhu HDZ-ove zagrebačke organizacije doznajemo kako igrača koji bi rado uskočili u dres gradskih zastupnika ne manjka. U igri je navodno šest lica, a riječ je mahom o zvučnim imenima iz redova sportaša, liječnika, ali i iskusnih gradskih HDZ-ovaca. Podsjetimo, ovo je treća izmjena u skupštinskim redovima HDZ-a u ovom sazivu.

Iz osobnih razloga mandat je najprije u mirovanje stavio Frane Barbarić, kojega od 16. lipnja lani mijenja Vladimir Iviček, nekadašnji predsjednik Vijeća gradske četvrti (VGČ) Brezovica. Od 23. kolovoza mandat je u mirovanje stavila i buduća intendantica HNK Zagreb Iva Hraste-Sočo, a umjesto nje u Skupštini je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar".

Za Filipovićeva nasljednika konkuriraju pak nekadašnji šef Tržnica Zagreb i VGČ-a Maksimir Stanko Gačić, vaterpolist Dubravko Šimenc, bivši čelnik VGČ-a Črnomerec Josip Jelić, predsjednik mladeži HDZ-a Maksimilijan Šimrak, potpredsjednik VGČ-a Podsljeme Pere Semren i aktualni ravnatelj KB-a Merkur Mario Starešinić. Zanimljiv je to popis mogućih zamjena, a polovicu čine iskusni HDZ-ovi gradski "plejmejkeri".

– Ovo mi je prvi glas da sam na takvom popisu. Vijeće gradske četvrti Maksimir vodio sam u dva mandata, a ona je proglašena četvrti realiziranih projekata. Konkretizirali smo i realizirali male i velike projekte od kojih svakako želim istaknuti obnovu OŠ Bukovac prema najvišim standardima, a kompletnu projektnu dokumentaciju financirao je VGČ Maksimir. U mom se mandatu vodilo računa o tome da zadovoljimo sve potrebe naših stanovnika – rekao nam je Stanko Gačić.

Brojni stanovnici Črnomerca hvale i Jelića, koji je za svog mandata u Vijeću gradske četvrti dobio i nadimak "mladi gradonačelnik". U četvrti u kojoj stanuje i premijer Andrej Plenković bio je poznat po tome da redovito obilazi teren, a za njegova je mandata uređen okoliš svih tamošnjih vrtića, kao i infrastruktura osnovnih škola. Obnovljena su tri igrališta i uređena je park šuma Jelenovac. Što će raditi uđe li u Skupštinu, nije nam otkrio.

– Odluku o mom izboru moraju donijeti stranačka tijela, a dotad ništa ne mogu komentirati – poručio je Josip Jelić. 

Veterani i poletarci 

Od svih s popisa, iskustvo iz gradskog parlamenta ima jedino Pave Semren, aktualni potpredsjednik VGČ-a Podsljeme koji je u Skupštini sjedio u pretprošlom sazivu, kada ga se smatralo bliskim suradnikom Andrije Mikulića, nekadašnjeg predsjednika zagrebačkog HDZ-a. A ako u Skupštinu uđe Mario Starešinić, bit će, uz Hermana, drugi HDZ-ov liječnik u klupama Ćirilometodske. Ovaj specijalist opće kirurgije čija je uža specijalnost traumatologija trenutačno je predsjednik HDZ-ova gradskog odbora za zdravstvo.

Izbor Maksimilijana Šimraka pak svakako bi pomladio HDZ-ovu skupštinsku "gardu". Ovaj je 28-godišnji apsolvent Pravnog fakulteta predsjednik HDZ-ove mladeži, član predsjedništva gradskog odbora stranke i član zagrebačkog Savjeta mladih, no koja bi mu bila područja interesa u Skupštini, jučer nismo doznali.

– Ne mogu razgovarati, na poslu sam, pošaljite mi pitanja mailom – rekao je kada smo ga nazvali, no odgovore nismo dobili

Dubravko Šimenc je, s druge strane, stranački veteran. U HDZ se upisao 2007., a kao skupštinar, poručio je, bio bi sjajan timski igrač.

– Svjedoci smo toga da se u našem gradu problemi samo nižu, od prometa, obnove i gradnje pa sve do sporta. Uvijek sam bio sastavnica pobjedničkih momčadi i kada bih upao u ovu skupštinsku, mislim da bismo imali sjajnu ekipu koja bi savjesno i odgovorno činila dio gradske oporbe – rekao je Šimenc. A tko će biti novi igrač s HDZ-ove klupe, moglo bi biti poznato već krajem tjedna.•

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
18:53 11.05.2022.

Takav intelektualni gigant je nenadoknadiv.

MK
MKGRA
00:19 13.05.2022.

Ako uđe dr. Staresinic biti će treći doktor Herman, M. Tijak/ KUjundic i dr Staresinic

MK
MKGRA
23:58 12.05.2022.

Nitko od navedenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije