Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karavansaraj

Dašak Puta svile stigao u centar Zagreba i to zbog ljubavi

put svile (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
Autor
Mateja Šobak/VLM
27.03.2013.
u 15:28

U Vlaškoj 47 večeras se otvara prodajna galerija originalnih proizvoda iz Azije

Pustolovina – prva je riječ koja na pamet padne mnogima kad netko spomene Put svile. Gotovo 6.500 kilometara dug put, koji je nekoć bio glavna poveznica Sredozemlja s istokom Azije, rijetke će podsjetiti na ljubav, romantiku.

Iz prve ruke

Međutim, upravo ona dovela je dašak Puta svile u Zagreb, točnije njegov jedan dio, svratište za prihvaćanje i smještaj karavana, odnosno trgovaca koji su na svom dugom putu trebali odmoriti. Upravo na takvom mjestu upoznali su se supružnici koji večeras u Vlaškoj 47 otvaraju Karavansaraj, prodajnu galeriju različitih, ali originalno izrađenih proizvoda s istoka.

– Sve što se u galeriji nalazi napravili su trgovci s Puta svile, dakle proizvodi nisu kupljeni iz „druge ruke“, već originalno tamo. Trenutno je većina proizvoda iransko jer sam ja otamo, međutim, s vremenom ćemo supruga Ivona i ja, kako često putujemo, nadopunjavati kolekciju – objasnio je Mohammad Reze Fateh na simpatičnom hrvatskom pokazujući ručno izrađen nomadski tepih širok samo 25 centimetara, a za čiju izradu je potreban čitav dan.

Ručno rađeni tepisi

Osim tepiha, u galeriji će se naći i različite torbe, minijature, kutije od kosti, a uz svaki predmet bit će napisano što on predstavlja, otkud je i tko ga je izradio.

– Moramo plaćati najam prostora i to nam je jasno, međutim, ipak smo željeli da postoji neko mjesto na koje se može doputovati bez da se, zapravo, putuje – rekao je Mohammad te dodao kako se cijene proizvoda kreću od četrdesetak kuna za određene minijature, pa sve do 10.000 koliko stoji ručno rađeni tepih. Karavansaraj će, ističe Mohammad, osim galerije biti i malo te zanimljivo mjesto za opuštanje u kojem će posjetitelji moći isprobati poseban iranski čaj te također pročitati poneku knjigu o tamošnjoj kulturi ili poslušati glazbu koja se nekad svirala u pravim karavansarajima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije