Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niz događanja

Dani Jelačića u Zaprešiću do 16. listopada

Novi dvori u Zaprešiću, portal
Anto Magzan/PIXSELL
30.09.2013.
u 13:35

Josip Jelačić bio je hrvatski ban čije ime simbolizira težnju hrvatskog naroda za samostalnošću i nezavisnošću od imperijalista. Nakon burnog života sahranjen je 1859. godine u kapeli Sv. Josipa u Zaprešiću.

Josip Jelačić bio je hrvatski ban čije ime simbolizira težnju hrvatskog naroda za samostalnošću i nezavisnošću od imperijalista. Nakon burnog života provedenog u borbi za hrvatske nacionalne interese sahranjen je 1859. godine u kapeli Sv. Josipa u Zaprešiću.

Godine 1991. njegovi posmrtni ostaci preseljeni su u obiteljsku grobnicu, gdje se nalaze ostaci još 13 članova grofovske obitelji. Stoga Zaprešićani na Dan svoga grada ujedno slave život i djelo ovog velikana naše povijesti. U sklopu manifestacije kojom se u svibnju obilježava godišnjica smrti, a u listopadu godišnjica rođenja bana Josipa Jelačića održavaju se Jelačić bal, turnir u preponskom jahanju Kup ban Josip Jelačić, gospodarski sajam.

Posjetitelji mogu obići i Nove dvore Jelačićeve kao vrijedan primjer očuvanja kulturno-povijesne baštine. 

>>Dvorac Lužnica otvorio svoja vrata, jeste zavirili unutra?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije