Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lani bilo 2700 neupisane djece

Danas u Zagrebu rezultati upisa u vrtiće: Moglo bi biti više neupisanih nego lani, roditelji u strahu

storyeditor/2022-06-09/shutterstock_502900225.jpg
Foto: Shutterstock
1/3
10.06.2022.
u 08:51

O koliko je točno djece riječ poznato će biti danas poslije 15 sati, no odgojitelji s kojima smo razgovarali ne sumnjaju da će broj biti velik. Prijava će, kažu, ove godine bilo oko 9000.

Može se primijetiti da nešto nije u redu, u hodnicima gradske uprave već dva dana vlada strka, doznajemo od tamošnjih djelatnika, i to zbog ovogodišnjih upisa u dječje vrtiće. Rezultati su trebali biti javno objavljeni na mrežnim stranicama i ulaznim vratima svih vrtića još u srijedu, no rok je iznenada odgođen za danas, na veliko nezadovoljstvo zabrinutih roditelja. A kako neslužbeno doznajemo iz nekoliko izvora, ove godine broj neupisane djece mogao bi biti veći od lanjskoga. Pri objavi rezultata u lipnju prošle godine, podsjetimo, neupisano je bilo 2700 mališana.

O koliko je točno djece riječ, ovoga lipnja poznato će biti danas poslije 15 sati, no odgojitelji s kojima smo razgovarali ne sumnjaju da će broj biti velik. Prijava je, kažu, ove godine bilo oko 9000.

– Očekujemo i djecu iz obitelji izbjeglica iz Ukrajine, a tu su i oni koji su izišli iz mjere roditelj odgojitelj – kazala nam je Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću. Da se očekuje velik broj djece koja će ove godine ostati neupisana, smatra i Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske.

– Ove godine ide se na poštivanje Državnog pedagoškog standarda pa će sigurno biti upisano manje djece – kaže.

Neki bi vrtići, prema informacijama koje smo dobili, mogli upisati tek polovinu djece koja su se prijavila. A da informacije već "cure", može se vidjeti i po objavama Zagrepčana na online grupama za roditelje vrtićanaca koji su se požalili da su ih već zvali i da njihovo dijete neće biti upisano.

Jučer u Gradu nisu htjeli izlaziti s konkretnim brojkama neupisane djece te su najavili da će konferenciju za medije sazvati danas, nakon službene objave rezultata upisa. Kazali su i da su rokove objave produljili za dva dana zbog, kako su objasnili, završne obrade zaprimljenih zahtjeva.

– Ističemo činjenicu da je riječ o nekoliko tisuća zaprimljenih zahtjeva, odnosno upisu nekoliko tisuća djece u 60 gradskih dječjih vrtića koji djeluju na ukupno 231 lokaciji – poručili su iz Grada. Ponovili su i da rade na gradnji novih vrtića kako ne bi bilo neupisanih mališana, poput onog u Kašini, gdje su radovi počeli, te u Odranskom Obrežu, gdje će bageri doći tijekom lipnja. Podsjetili su usto da i dalje rade na prenamjeni vlastitih i zakupu tuđih poslovnih prostora kako bi osigurali dodatnih 450 mjesta u vrtićima već ove godine, za što su iz proračuna izdvojili 25 milijuna kuna.

– Krajem travnja raspisan je javni poziv za zakup prostora za potrebe proširenja kapaciteta dječjih vrtića, pri čemu je u tijeku zaprimanje obvezujućih ponuda ponuditelja. U tijeku je i projektiranje prenamjene prostora u vlasništvu Grada Zagreba za potrebe dječjih vrtića, čime će se zadovoljiti svi uvjeti propisani Državnim pedagoškim standardom i drugim propisima – kazali su u Gradu.

Ključne riječi

Komentara 3

ZO
zoranos
10:25 10.06.2022.

Nemoguće!!! Pa zato su i ukinulu majku odgojiteljicu jer ima mjesta za sve u vrtićima! To su ozbiljni ljudi - sigurno su sve predvidjeli!

IL
ilustrator
10:25 10.06.2022.

naš tomica je rekel, da sva deca budeju upisana u vrtlić! ovi koji ga ne voleju, nek se odpelaju od kud su došli, skup s svojim čoporom, pa bu mesta i viška. rezon je tzv. domaćih, tzv urbanih, tzv multikulturalnih.

Avatar Idler
Idler
17:08 10.06.2022.

Pital sem zakaj budeju delali nove vrtiće ak ih pol i za postojeće nema uvjete....zbrisalo ?! OK, naš dragi TT-jac je najbolši gradonačelnik na svijetu i okolici...jel tak bolše ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije