Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rođen prije 166 godina

Danas je rođendan Nikole Tesle, zagrebačke fontane svijetlile su njemu u čast

Fontane svijetle u liku Nikole Tesle povodom njegovog rođendana
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/4
10.07.2022.
u 10:15

Cijeli svijet danas ga pamti kao velikog izumitelja, čovjeka kojemu dugujemo mnogo, a udruga "Nikola Tesla - Genij za budućnost" svake godine slavi njegov rođendan.

Izumitelj, elektrotehničar, fizičar, genijalac. Nikola Tesla rođen je na današnji dan prije točno 166 godina, 1856., u  mjestu Smiljan kraj Gospića. Već 1883. godine otišao u Strassburg gdje je uspio izgraditi svoj prvi indukcijski elektromotor napajan izmjeničnom strujom, a godinu dana kasnije preselio se u SAD gdje je donio niz revolucionarnih otkrića.

Cijeli svijet danas ga pamti kao velikog izumitelja, čovjeka kojemu dugujemo mnogo, a udruga "Nikola Tesla - Genij za budućnost" svake godine slavi njegov rođendan. Tako su jučer navečer fontane na Sveučilišnoj livadi svijetlile njemu u sjećanje i čast, a dio je to programa "Tesla & Friends" koji traje do ponedjeljka. 

Večeras od 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održat će se dodjela godišnje nagrade „Nikola Tesla – Genija za budućnost“ u tri kategorije. Uz prigodne glazbene izvedbe Sandre Bagarić, Darka Domitrovića te Lele Kaplowitz i Joea Kaplowitza u sklopu svečanog programa održat će se i kratka panel rasprava na temu Pametni i inovativni gradovi.

Sutra je, pak, na programu konferencija "Tesla u Zagrebu" koja će se na temu Pametni i inovativni gradovi održati od 10 do 16 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Malo više o biografiji velikog izumitelja:  Potječe iz pravoslavne obitelji, otac Milutin je bio pravoslavni svećenik, a majka Georgina (Đuka) također potječe iz pravoslavne svećeničke obitelji Mandića. Imao je tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu te jednog brata Danu.

Fontane svijetle u liku Nikole Tesle povodom njegovog rođendana
1/9

Nakon nesporazuma s Edisonom 1885. god. Tesla osniva vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufucturing Company. Godinu kasnije mu tvrtka propada pa se uzdržava teškim fizičkim radom. Godine 1887. Tesla osniva Tesla Electric Company i prijavljuje patente: višefazni sustav prijenosa el. energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Godinu dana kasnije, 1888. Tesla ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara no, međutim dobio je oko 60000 dolara (kako se navodi u nekim izvorima).

Tesla se 1889. god. Vraća u Europu te posjećuje rodnu Liku. To mu je prvi posjet Europi otkako je otišao u Ameriku. Godine 1890. započinje istraživati struje visokih frekvencija i godinu kasnije izrađuje Teslinu zavojnicu (transformator). Drugi posjet Europi je bio 1892. god. kad pokapa majku i tad posjećuje druge Europske gradove: London, Pariz, Zagreb, Budimpeštu i Beograd. Godine 1893. je održana izložba u Chicagu posvećena dostignućima iz elektrotehnike gdje Tesla prikazuje prednost izmjenične energije. U požaru mu je 1895. god. uništen laboratorij tako da ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i x-zraka.

Godine 1896. je na Nijagarinim slapovima puštena u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije Tesla je prvi načinio i daljinsko upravljanje pa je 1898 demonstrirao brod na daljinsko upravljanje. Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja pa 1899. god. podiže laboratorij u Colorado Springsu gdje i vrši eksperimente s tim strujama. Godine 1900. započinje graditi Sustav bežičnog prijenosa energije na Long Islandu koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva pa ga nije mogao završiti. Tesla dalje nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. god izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, bavio se pronalascima vezanim uz strojarstvo od 1910 do 1922.

Godine 1919. izlazi Teslina autobiografija „Moji pronalasci“.Tesla i dalje prijavljuje patente iz različitih područja kao patent za vakumiziranje , letjelica za vertikalno polijetanje, bavi se poboljšanjem procesa proizvodnje sumpora, željeza i bakra.
Edisonovu medalju (najveće priznanje Američkog društva elektroinžinjera) je dobio 1917. god., a 1926. god. je postao počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1937. dobiva počasni doktorat Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu. Tesla je puno živio u hotelima gdje je i umro . Umro je 7. siječnja. 1943.god. u New Yorku u hotelu New Yorker na 33. katu u apartmanu 3327 u 86 – oj godini. (Izvor: Memorijalni centar Nikola Tesla, Smiljan) 

Komentara 2

LL
lijepa_li si
12:58 10.07.2022.

bandićeve fontane!

ST
Stipan
11:59 10.07.2022.

Hoće li isto svijetliti na Bandićev rođendan ili Pupijev?…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije