Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultura turizma

Đaci predlažu: Novi suveniri škrlak, trn i Hendrixov most

tz
Foto: Facebook
1/5
07.05.2016.
u 10:53

U sklopu projekta "Kultura turizma" podižu svijest srednjoškolaca o vlastitom gradu te ih upoznati s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima grada

Šestine, Gračani, Remete i Markuševec imaju što pokazati turistima.

Smatraju tako učenici Druge ekonomske škole koji su tzv. Zagrebačko prigorje uzeli kao lajtmotiv svog projekta u sklopu kojeg promoviraju Zagreb kao turistički grad.

Dali su si puno truda

Krenuli su od činjenice da zagrebačka nošnja potječe iz Prigorja, kao i šestinski kišobrani koji su simbol grada, a na svojem su putu obišli gračanske mlinove, remetsku crkvu kao najstarije marijansko svetište, staru pučku školu sagrađenu početkom 20. stoljeća... Prihvatili su se i posla pa su izradili prigorske narukvice, magnete na temu, majice sa “škrlakom”... Njihov je projekt “Zagrebačko prigorje – živi suvenir grada” samo jedan od njih pet, koliko ih je ove godine sudjelovalo u još većem naziva “Kultura turizma”. Potiče ga već dugi niz godina TZ Zagreba zajedno s Gradskim uredom za obrazovanje. Željeli su tako podići svijest srednjoškolaca o vlastitom gradu te ih upoznati s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima grada.

Nemaju to u nastavi

No jedan je uvjet – turizam i ugostiteljstvo ne smiju im biti primarni predmeti u školi. Ove godine tako su u projektu, osim učenika Druge ekonomske, sudjelovali i srednjoškolci iz Zdravstvenog učilišta, Škole za cestovni promet, Poštanske i telekomunikacijske škole te Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića. Imali su jedno polugodište da smisle način promocije Zagreba.

U sklopu projekta “Preko Trnja u Zagreb” učenici STŠ Faust Vrančić u središte pozornosti stavili su kvart u kojem im se nalazi škola, a izradili su i suvenire s pomoću 3D printera, AutoCAD-a i CNC stroja. I to s motivom trna i Hendrixova mosta. Škola za cestovni promet odlučila je predstaviti povijest automobilizma u Zagrebu kroz “Pozor, Purgeri, stiže auto”, Poštanska škola male i velike zagrebačke muzeje, a iz Zdravstvenog učilišta isto su obradili temu iz svog područja. Projekte će predstaviti u ponedjeljak u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Komentara 6

Avatar Pravednik80
Pravednik80
19:30 07.05.2016.

Hendrixov most? Dajte molim vas. Prestanite se sramotiti. Jer ja ću u suprotnome doći na zgradu Večernjaka i napisati PIMPO, i to će postati "kultno" Pimpo mjesto?

Avatar Idler 3
Idler 3
14:13 07.05.2016.

Uz dužno poštovanje al za svakog pravog Trnjana to je jedino i isključivo Zeleni most !!! To kaj neki oče zmislit neki njihov "suvenir" svaka čast al to nemre bit nit trnjanski, a još manje zagrebački suvenir !!! Škrlak je čist nekaj drugega i nije sam šestinski il sam prigorski neg slobodno more bit i zagrebački suvenir.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:33 08.05.2016.

U Bandopolisu vandali su glavni autoriteti u preimenovanju objekata kulturne baštine koji bi trebali biti pod zaštitom? Strava i užas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije