Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Đaci predlažu: Novi suveniri škrlak, trn i Hendrixov most

U sklopu projekta "Kultura turizma" podižu svijest srednjoškolaca o vlastitom gradu te ih upoznati s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima grada
07. svibnja 2016. u 10:53 6 komentara 1401 prikaza
tz
Foto: Facebook
Pogledajte galeriju 1/5

Šestine, Gračani, Remete i Markuševec imaju što pokazati turistima.

Smatraju tako učenici Druge ekonomske škole koji su tzv. Zagrebačko prigorje uzeli kao lajtmotiv svog projekta u sklopu kojeg promoviraju Zagreb kao turistički grad.

Dali su si puno truda

Krenuli su od činjenice da zagrebačka nošnja potječe iz Prigorja, kao i šestinski kišobrani koji su simbol grada, a na svojem su putu obišli gračanske mlinove, remetsku crkvu kao najstarije marijansko svetište, staru pučku školu sagrađenu početkom 20. stoljeća... Prihvatili su se i posla pa su izradili prigorske narukvice, magnete na temu, majice sa “škrlakom”... Njihov je projekt “Zagrebačko prigorje – živi suvenir grada” samo jedan od njih pet, koliko ih je ove godine sudjelovalo u još većem naziva “Kultura turizma”. Potiče ga već dugi niz godina TZ Zagreba zajedno s Gradskim uredom za obrazovanje. Željeli su tako podići svijest srednjoškolaca o vlastitom gradu te ih upoznati s turističkim, kulturnim i prirodnim potencijalima grada.

Nemaju to u nastavi

No jedan je uvjet – turizam i ugostiteljstvo ne smiju im biti primarni predmeti u školi. Ove godine tako su u projektu, osim učenika Druge ekonomske, sudjelovali i srednjoškolci iz Zdravstvenog učilišta, Škole za cestovni promet, Poštanske i telekomunikacijske škole te Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića. Imali su jedno polugodište da smisle način promocije Zagreba.

U sklopu projekta “Preko Trnja u Zagreb” učenici STŠ Faust Vrančić u središte pozornosti stavili su kvart u kojem im se nalazi škola, a izradili su i suvenire s pomoću 3D printera, AutoCAD-a i CNC stroja. I to s motivom trna i Hendrixova mosta. Škola za cestovni promet odlučila je predstaviti povijest automobilizma u Zagrebu kroz “Pozor, Purgeri, stiže auto”, Poštanska škola male i velike zagrebačke muzeje, a iz Zdravstvenog učilišta isto su obradili temu iz svog područja. Projekte će predstaviti u ponedjeljak u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • Avatar Pravednik80
  Pravednik80:

  Hendrixov most? Dajte molim vas. Prestanite se sramotiti. Jer ja ću u suprotnome doći na zgradu Večernjaka i napisati PIMPO, i to će postati "kultno" Pimpo mjesto?

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Uz dužno poštovanje al za svakog pravog Trnjana to je jedino i isključivo Zeleni most !!! To kaj neki oče zmislit neki njihov "suvenir" svaka čast al to nemre bit nit trnjanski, a još manje zagrebački suvenir !!! Škrlak je ... prikaži još! čist nekaj drugega i nije sam šestinski il sam prigorski neg slobodno more bit i zagrebački suvenir.

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  U Bandopolisu vandali su glavni autoriteti u preimenovanju objekata kulturne baštine koji bi trebali biti pod zaštitom? Strava i užas!