Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ravnateljica bolnice goljak:

Da, selimo stacionar na Zelengaj, mali pacijenti neće zato trpjeti

Bolnica Goljak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
25.02.2014.
u 14:36

U anonimnom pismu izražena zabrinutost zbog selidbe dijela bolnice na Zelengaj, a ravnateljica upozorava da ustanova nema novca plaćati sestre, nosače, kuharice, čistačice, grijanje ni dežurstvo liječnika tijekom noći na Goljaku ako svi ti uvjeti postoje na Zelengaju, a razlog je tome ugovor u zdravstvu koji je stupio na snagu 1. siječnja.

Krajem prošlog tjedna dio zaposlenika Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama na Goljaku, poslao je javni apel u kojem izražavaju zabrinutost zbog najavljenog preseljenja stacionara Odjela djece školske dobi s lokacije Goljak 2 na lokaciju Zelengaj 37 koje bi se trebalo dogoditi najkasnije ovaj tjedan.

Preveliki troškovi

U nepotpisanom pismu upozoravaju na kršenje Ustava, zakona i Konvencije o pravima djeteta prema kojima država mora provoditi posebnu skrb o osobama s invaliditetom i brinuti se o njihovu uključivanju u društveni život. Poimenice navode 13 djelatnika bolnice koje smatraju najodgovornijima. Prva je među njima ravnateljica Katarina Bošnjak-Nađ.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Jedanaestero djece bolničkog odjela školske dobi na Goljaku ni na koji način nećemo oštetiti. Uključeni su u iste programe bolnice kao i u obrazovni program Centra za odgoj i obrazovanje koji pohađaju i djeca iz dnevne bolnice. Razlika je što djeca o čijoj se brizi spore kolege, preko tjedna ostaju u ustanovi jer njihovi roditelji žive izvan Zagreba pa po njih dolaze za vikend, dok djeca iz dnevne bolnice odlaze kući svakoga dana po završetku programa – kaže Katarina Bošnjak-Nađ.

Djeca, o čijoj se brizi spore kolege, u tjednu ostaju u ustanovi, roditelji im žive izvan Zagreba pa po njih dolaze za vikend, dok ona iz dnevne bolnice odlaze kući svakoga dana

Katarina Bošnjak-Nađ

ravnateljica

Dodaje da su bili prisiljeni napraviti reorganizaciju rada bolnice u skladu s novim kolektivnim ugovorom u zdravstvu koji je stupio na snagu 1. siječnja. Bolnica nema novca plaćati svu potrebnu skrb za djecu – sestre, nosače, kuharice, čistačice, grijanje, kao i dežurstvo liječnika tijekom noći na Goljaku, ako svi ti uvjeti postoje na Zelengaju.

Preseljenje je stara ideja

– Djeca se sele u bolji prostor koji je Grad Zagreb renovirao 2003. godine. Smjestit ćemo ih u pet soba s uređenim sanitarnim čvorom – rekla je prozvana ravnateljica koja je 1. siječnja stupila na tu dužnost.

– Odluka o potrebi preseljenja djece donesena je nakon višegodišnjih razmatranja za vrijeme mandata bivše ravnateljice Desanke Grubić Jakupčević, kako bi se djeci osigurala primjerena skrb u okviru financijskih mogućnosti – kaže Bošnjak-Nađ.

Komentara 2

MI
Milkica
10:41 26.02.2014.

Toplo se nadam da ne sile neko siroto dijete da spava uz radijator.

CI
ciciban2
11:36 26.02.2014.

goljak je cijeli neprimjeren za djecu sa teškoćama. nemaju osnovne uvjete za školovanje, nastava se održava u kontejnerima, neki nemaju niti sanitarni čvor, prostor je mali i djeca u kolicima se teško kreću među djecom koja su hodajuća ali nestabilna. za sve dodatne aktivnosti odlaze u drugu zgradu, da bi došli do određenog prostora moraju se presvlačiti a tako se gubi vrijeme, jakne kape.... osoblje ima zgradu, a djeca kontejnere. jer osoblju imponira raditi u centru grada zagreba... grad je nudio veći prostor ali to nije centar nego "fuj" novi zagreb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije