Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vidimo ih u gradovima

Crna i 'graktava', a pomela je surog orla i bijelu rodu na natječaju za pticu godine. Znate li o kome je riječ?

Gačac
Foto: Biom
1/3
22.11.2023.
u 18:51

Nažalost, zbog korištenja pesticida, ova vrsta ostaje bez hrane, a rušenjem stabala uz poljoprivredne površine ostaje i bez mjesta na kojem bi mogla saviti gnijezda

Na iznenađenje mnogih, ali i oduševljenje ornitologa posvećenih zaštiti urbane bioraznolikosti, u danas okončanom izboru titulu Pticu godine 2024. osvojio je - gačac ili kako mu latinsko ime govori Corvus frugilegus, dojavili su iz Udruge Biom. Ornitološka zajednica, uz inicijativu udruge Biom iz Zagreba i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka ove je godine za izbor Ptice godine 2024. nominirala tri ptičje vrste, a sudjelovanje u izboru bilo je otvoreno javnosti putem glasanja na web stranici Bioma  do 22. studenog. Tradicionalno se nominiraju vrste na koje je zbog ugroženosti potrebno skrenuti pažnju, a gačcu su konkurirali ovom suri orao i bijela roda.

-Riječ je o srodniku vrana, prepoznatljivom po crnom perju, a po svom graktanju poznat je stanovnicima gradova u koje se morao naseliti uslijed ubrzanog gubitka staništa. Naime, prirodni dom gačca su polja na kojima se u jatima uglavnom hrani kukcima, sitnim kralješnjacima i biljnim materijalom, dok gnijezdi u velikim skupinama u prozračnim krošnjama visokih stabala u blizini izvora hrane- objašnjavaju u Biomu. 

Nažalost, zbog korištenja pesticida gačac ostaje bez hrane, a rušenjem stabala uz poljoprivredne površine ostaje i bez mjesta na kojem bi mogao saviti gnijezda. Kolonije gačaca su tako potaknute preseliti se u gradove i njihovu okolicu, gdje traže zaštitu od lova i uništavanja kolonija. No, njihov društven način gniježđenja te buka i nered koji ga prate predstavljaju izazov drugim sugrađanima.

Foto: Biom

Zbog njihove prisutnosti u gradovima mnogi su dojma da im se brojnost povećava, no gačaca je ukupno sve manje jer nestaju na područjima otvorenih staništa koje su prirodno naseljavali. Njihov status ugroženosti prema listi IUCN-a se u posljednjih pet godina promijenio s "najmanje zabrinjavajuće" na "gotovo ugroženu" vrstu, pojašnjavaju u Biomu. Nužno je stoga strateški pristupiti suživotu s gačcima, oblikovati gradski prostor kako bismo smanjili sukobe s građanima te raditi na osiguravanju i zaštiti mjesta za gniježđenje podalje od ljudskih naselja. 

>>VEZANI ČLANCI: 

Iznimno nam je drago, i ne skrivamo iznenađenje, da je pobjednik ovogodišnjeg glasanja upravo gačac! U našem se radu na strateškom pristupu suživotu s vranama uglavnom susrećemo s ljudima koji ne vole nikakve vrste vrana, ili su u najmanju ruku ravnodušni prema njima te ih ne žele u svojoj blizini. Rezultati ovog glasanja su nam pokazali nešto što mi koji se bavimo zaštitom prirode povremeno zaboravimo,  a to je da nismo sami u prepoznavanju važnosti svake vrste i želji da se ona očuva, pa makar ona bila crna i graktava- izjavila je ornitologinja Iva Šoštarić iz udruge Biom.

>>VIDEO: Posavljanje klizališta na Trgu kralja Tomislava

Komentara 1

DE
Dex
00:50 23.11.2023.

za neupučene ... upravo gačci se deru rano ujutro a ne vrane, vrane se rijetko i glasaju za razliku od gačaka koji kriješte kao navijeni. upravo gačci kopaju po kantama a ne vrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije