Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legenda s Jaruna

Umro je zagrebački 'čovjek tuljan'. Ispitivao je granice...

čovjek tuljan
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
12.03.2015.
u 13:54

Miro Vlajčić na Jarunu je još od 1995. godine otvarao i zatvarao sezonu kupanja oko Božića i prije Uskrsa

Kada je u ponedjeljak došao u posjet prijatelju Miri Vlajčiću, poznatom kao zagrebačkom "čovjeku tuljanu", Borisu Takaču nije bilo ni u primisli da će im to biti posljednji posjet. Vlajčić, ekonomist, bivši vaterpolist i plivač koji je otvarao i zatvarao kupališnu sezonu na jezeru Jarun, pao mu je u naručje i preminuo na rukama od srčanog udara. Imao je tek 60 godina.

– Bio je zagrebačka legenda. Sve novine su ga pratile kad se u malom jezeru kupao oko Badnjaka i pred Uskrs - kaže Takač, koji je jučer sa zajedničkim prijateljem Branimirom Klobučarom posljednji put nazdravio "zlatnom dečku s Bukovca". Vlajčić je, kažu oni, uz Zvonimira Milčeca bio najpoznatiji stanovnik toga kvarta. Takač je sa "zagrebačkim tuljanom" bio prijatelj još od srednjoškolskih dana u II. gimnaziji u Križanićevoj i na Ekonomskom fakultetu.

–Za ritual kupanja u trajanju od desetak minuta nisu mu smetale niske temperature, koje su se spuštale i do nula stupnjeva - kažu prijatelji, te dodaju da zbog problema sa srcem posljednje dvije godine nije plivao.

A tradiciju je započeo 1995. godine. Prvo se mazao maslinovim uljem, no Vlajčić je od toga s godinama odustao. Znao je govoriti da želi vidjeti do koje granice može ići.

Komentara 7

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
14:31 12.03.2015.

Previše si je izšokirao srce tim naglim promjenama temperature.

IV
IvanVrhovljan
17:13 12.03.2015.

Možda mu je teže bilo vidjeti do koje granice moće ići u mršavljenju, nego da li se za Božić može kupati u hladnoj vodi. Šala. Ne vjerujem da mu je smetalo to što je ulazio u hladnu vodu: organizam see redovnim svakodnevim vježbama može postepeno prilagoditi na vrlo ekstremne životne uvjete. Ču sam za jednog Međimurca koji je dobro i dugo poživio, makar je i zimi svak dan ulazio u Muru, ponekad i sa sjekirom za led. Možda je, Miro Vlajčić, kao sportaš, imao prošireno srce, možda ništa od toga. Morali bismo se više takmičiti sa samim sobom u postizanju umjerenosti, a ne u prezahtjevnim profesionalnim sportskim rezultatima. No, ni onda nismo sigurni da ćemo svi dočekati 7 desestljeća. Međutim, lako je filozofirati nama koji ga ni ne poznamo. Sada možemo samo izraziti sućut onima koji su ga voljeli i žalovanje što Vaterpolist nije duže i zdravije poživio.

Avatar josipa1
josipa1
18:46 12.03.2015.

Miro Vlajčić zvani Jackson, stalni gost Jaruna i kafića u centru. Još jedan manje od tih trknutih tipova u Zagrebu. Ima ih jošdosta. Al svejedno, lahka mu Hrvatska zemlja! RIP Jacksy!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije