Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREBAČKI HOLDING

Čović preuzeo Mrsićev model, kraj pregovora sa sindikatima

Ivo Čović
Marko Čubrilo/VLM
21.09.2012.
u 07:14

Sindikati: Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme i ne može se raskinuti

Uprava Zagrebačkog holdinga prekinula je u četvrtak osmomjesečne pregovore sa sindikatima o smanjenju materijalnih prava za više od 12 tisuća zaposlenih pa već idući tjedan počinje zakonski predviđen proces mirenja. No, prema neslužbenim informacijama, uprava na čelu s Ivom Čovićem najizglednije rješenje za prijeko potrebne uštede u poslovanju zagrebačke megatvrtke vidi u raskidanju kolektivnog ugovora. Postupat ćemo jednako kao što je to na nacionalnoj razini učinjeno za državne i javne službe, poručuju iz krugova bliskih upravi.

Neće se lako predati

Sindikati suočeni s mogućnošću da ostanu bez “najznačajnije radničke tekovine u novijoj hrvatskoj povijesti”, s obzirom na to da se Holdingov kolektivni ugovor smatra najkvalitetnijim u zemlji, poručuju da se neće predati tako lako. I jedna i druga strana o neuspjehu pregovora ne žele davati izjave dok traje zakonom previđeni proces, ali ostaje činjenica da su se koplja slomila na jubilarnim nagradama, čija isplata Holding godišnje stoji 50 milijuna kuna te na isplati regresa.

Prekinuti pregovori za zaposlenike Holdinga znače da materijalna prava iz kolektivnog ugovora vrijede još šest mjeseci, uz ostalo i naknada za rad na propuhu, dok se priprema pravna bitka za kolektivni ugovor koji su potpisali još 2002.

– Nakon teških pregovora s Milanom Bandićem, zagrebačkim gradonačelnikom, ishodili smo taj kolektivni ugovor i nećemo ga se lako odreći. Ugovor je potpisan na neodređeno vrijeme te ga, pravno gledano, nikakav zakon ne može srušiti, već samo novi ugovor ili dodatak tom ugovoru – neslužbeno je komentirao sadašnje stanje s radničkim pravima i obvezama Holdingov sindikalni član pregovaračkog tima.

Stop zapošljavanju

Iz sindikalnih redova poručuju da više neće dopuštati da se odluke o novom zapošljavanju radnika u Holdingu kroje po stranačkoj liniji, kao i da nabava novih vozila ide bez konzultacija s njima. Zaposlenici 23 zagrebačke komunalne tvrtke koje od 2007. čine Zagrebački holding poručuju da njihov kolektivni ugovor treba biti primjer uspješnog radničkog pregovaranja u zemlji, a ne lista povlastica koje uživaju.

Komentara 17

GO
Goldy
09:06 21.09.2012.

Tipicno hrvatski mentalitet.. Svaki supak u firmi se brine o onomu sto nije njegovo. Ono za cega je primljen u radni odnos nije bitno. Svi samo hoce biti sefovi. Nitko naravno ne radi. Svaka firma ima nekoliko sindikata. Tko normalan moze i s kome moze pregovarati. Treba odrezati na Staljinov nacin koji ima i dobrih stvari. Sindikati imaju zakonsko pravo na strajk, a za ostalo o....i.

ZE
zemunikb
09:15 21.09.2012.

većina u holdingu je zaposlena preko veze i bez potrebe, pa ako nema novca za određena prava nemože se na silu, neka se sjete da im je taj posao netko darovao dokm ga drugi nemaju, a što se tiče ugovora istina je da nemogu biti trajni, a moraju se poštivati dok traju normalno ako ima novaca....

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:02 21.09.2012.

Hm Največa nevolja sa kolektivnim ugovorima je što štite pogrešne tj. neradnike. Ako je čovjek alkoholičar ili psiholabilan ne možeš mu poslovno ništa, osim poslati ga na liječenje, a on ne radi ništa ili radi štetu. Ostali radnici to videe i idu linijom manjeg otpora koji slabi rad kolektiva. Ali da treba prorešetati i menadžerske ugovore koji su veliki, - treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije