Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna nabava

Čistoća za 11 milijuna kuna kupuje tisuće novih kanti za smeće

smeće
Marko Čubrilo/VLM
07.05.2010.
u 11:22

Direktor Čistoće priznaje da rješenje nije najbolje te tvrdi da odluku ne donosi on, već Holding, koji je njegove dosadašnje prijedloge odbacivao.

Iako je bila obvezna uvesti novi, moderniji sustav naplate i odvoza smeća do početka godine, Čistoća to ni najnovijom investicijom od oko 11 milijuna kuna neće uspjeti napraviti.

Za taj novac neće se promijeniti model naplate ili pak nabaviti elektronički čitači, već samo kupiti – nove kante!?

Kante sumnjive kvalitete
A što nedostaje onima koje već dvije i pol godine stoje na Jakuševcu da se sada kupuje oko 150.000 novih? Usto, nove kante ne znače da je i dobavljač nov jer će i ovaj posao, sklopljen prošli mjesec, naplatiti tvrtka Gradatin iz Sesveta. Da ne zaboravimo, investiciji treba dodati i PDV.

– Za nabavu kanti potrošili smo milijune, a još ćemo morati potrošiti milijune kako bismo došli do željenog rezultata – ustvrdio je Marko Melčić, direktor Čistoće. Kako nam je objasnio, kante što već više od dvije godine čekaju na Jakuševcu da budu upotrijebljene kupljene su prije njegova mandata. Dodao je da je većina bila isporučena s tvorničkom greškom pa su poklopci s kanti redom otpadali, o čemu smo već pisali. Lani je stoga više od milijun kuna potrošeno samo za rezervne dijelove netom pristiglih kanti starih manje od godinu dana. A za tu lošu robu Grad je platio više od milijun i pol kuna.

– Kočilo nas se pa nismo mogli nabaviti kante s mjestima za čipove za elektroničko očitavanje korisnika i krenuti s planiranim projektima, a mogli smo to imati već odavno. Novi sustav naplate i modernizacija spremnika i voznog parka trebali su krenuti početkom ove godine, no tako je kako je. Mene ionako nitko ništa ne pita – rezigniran je bio Melčić.

Druga iskustva i problemi
Kako nam je prepričao direktor Čistoće, najveći posao bio je osposobiti stare spremnike koji su isporučeni s greškom kao i ručno prebrojiti spremnike u gradu. Trebalo je napraviti i popis stanovnika kako bi se uopće mogao realizirati model nove naplate.

– Građani plaćaju odvoz smeća po volumenu. Kante za smeće mogu se prazniti jednom ili dvaput na tjedan, odnosno svaka dva ili četiri tjedna, a prema tome obračunava se i komunalna naknada – objasnio je pročelnik Ureda za gospodarska poduzeća u Grazu Gerhard Egger.

Na upit što misli o dosadašnjem sustavu obračunavanja u Zagrebu, Egger je ustvrdio kako smatra “da se potrošačko ponašanje s vremenom mijenja pa bi prelazak na obračunavanje naknade prema volumenu sigurno bio bolje rješenje za same građane”.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar mmelcic
mmelcic
15:38 07.05.2010.

Novinar je netočno prenio moje riječi pa evo: -- sve kante koje su naručene i isporučene prije mojeg dolaska u Čistoću a kojima su otpadali poklopci su vraćene dobavljaču kojeg sam natjerao da ih zamijeni novima. Neko vrijeme su se mogle po Zagrebu vidjeti kante bez poklopca ali toga više nema jer sam naredio da se sve povuku.Primijetite da nove kante imaju serijske brojeve koji su zalijepljeni po mojem nalogu -- kupljeni rezervni dijelovi nemaju nikakve veze sa nekadašnjim feleričnim kantama nego su za naše druge potrebe -- danas sve kante imaju džepić za elektronički chip, no chipovi, iako jeftini, nisu još kupljeni jer nema novaca za elektroničke brojače koji se ugrađuju u kamione i software. Ako ja budem i dalje vodio Čistoću slijedeće godine mislim da ćemo imati dosta novaca da evidenciju i naplatu odvoza implementiramo u potpunosti elektronički -- konačno, kante na našem skladištu ne stoje dugo, kao što sam rekao to nisu one od prije dvije godine, nego čekuaju isporuku u periferne dijelove Zagreba koji još nemaju kante nego odlažu smeće u vrećicama. S isporukom još 5 kamiona nadamo se da ćemo do kraja godine pokriti CIJELI Zagreb s kantama što građani rubnih područja s pravom očekuju i to je naš prioritet.

LT
lucas_taf
21:36 07.05.2010.

Jako me je iznenadio Vaš odgovor i samo na toj činjenici ste kod mene zaradili \"ocjenu više\". Vjerujem da je novinski tekst mogao ispasti drugačije nego što ste Vi mislili. Međutim, koliko se meni čini, mi i dalje razgovaramo o milijunima kuna, a ako je ovo jedina nabava koja je \"pošla po zlu\", onda svaka čast. Nadajmo se da ćete Vi počistiti Čistoću, i da će konačno ona početi raditi kao da ju vodi privatni poduzetnik- paziti na ekonomičnost poslovanja

LT
lucas_taf
15:04 07.05.2010.

Dragi gospodine direktore Melčiću. Vi ste još jedan primjer neodgovornog i neekonomskog vođenja firme bez ikakvih sankcija. O moralnoj odgovornosti da i ne pričam? Kako možete reći da su kante isporučene s greškom, pa umjesto da ste ih vratili dobavljaču vi ste još malo tuđeg novca potrošili da bi istoj firmi uplatili nove poklopce. Neću pitati tko je tu lud, jer vi sigurno niste. Vi samo radite svoj posao, isto kao i pola Hrvatske koja se tuži da im je loše i da im je netko drugi kriv, a i sami ništa ne rade ili loše rade. Čast iznimkama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije