Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretrpane kante

Čistoća najavila velike promjene u odvozu otpada. Doznali smo o čemu se radi

storyeditor/2022-04-12/PXL_110422_92951012.jpg
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
07.05.2022.
u 20:00

Izrađuje se, kažu u Čistoći, novi plan prikupljanja plastike i papira, prema kojemu više ne bi trebalo biti žutog i plavog rasporeda, a dijele i veće spremnike

Prazne vrećice čipsa, omoti čokoladica i bombona, posude u koje se pakira hrana iz dostave, čašice od vrhnja i jogurta, prazne konzerve posvuda u gradu vire iz žutih vrećica za plastični i metalni otpad, nagomilanih pokraj dvorišta ili pretrpanih kontejnera za plastiku. Ružni su to prizori koje u posljednje vrijeme možemo vidjeti u gotovo svim zagrebačkim kvartovima, od Sopota i Sloboštine preko Kustošije, Knežije, Prečkog pa sve do Dubrave, Trešnjevke, Gajnica, a kvartovske Facebook grupe preplavile su fotografije pretrpanih spremnika. U početku je problem bila plastika, a nedavno joj se pridružio i papir.

Od 1. srpnja još više

– Pa na kaj ovo liči? Zakaj su tak krcati? Je li opet neki zastoj u odvozu ili smo počeli više reciklirati? Kak budu to riješili? Hoće li povećati broj odvoza ili količinu spremnika? – upitala je korisnica na jednoj od takvih grupa na Facebooku izazvala veliku raspravu. Jedan tabor tako smatra da bi svakako trebalo povećati broj odvoza, odnosno odvoziti češće od svaka dva tjedna, kako se radi sad, pogotovo plastiku, a drugi tvrde da treba povećati broj i volumen spremnika. Treći pak kažu da su nove spremnike već dobili.

– Stigle su nam nedavno nove kante. Za biootpad su iste veličine, a za papir nešto veće – javio nam je jedan čitatelj Večernjaka, kojega također zanima zašto se dijele nove kante koje se ne razlikuju pretjerano od onih starih.

A iz Čistoće, podružnice Zagrebačkog holdinga zadužene za gospodarenje otpadom u metropoli, otkrivaju nam pak da razmatraju strategiju povećanja termina odvoza korisnog otpada. Prema tom planu, više ne bi bilo žutog i plavog rasporeda, odnosno odvoza papira i plastike svaki drugi tjedan, nego češće.

– Jedno od rješenja je povećanje broja odvoza otpadnog papira i plastike s kućnog praga. Najavili smo da preraspodjelom postojećih programa odvoza miješanog komunalnog otpada namjeravamo uvesti odvoz papira i plastike svakog tjedna. U fazi smo izrade novog programa odvoza – najavljuju iz zagrebačke Čistoće.

Otkako je uveden sustav odvojenog prikupljanja na kućnom pragu, količine prikupljenog korisnog otpada, odnosno papira, plastike i biootpada, kažu u Holdingovoj podružnici, u konstantnom su porastu. Iako još nema podataka za ovu i prošlu godinu, čini se da je Zagrepčane na odvajanje dodatno potaknula i najava uvođenja novog sustava naplate odvoza otpada, koji bi trebao stupiti na snagu 1. srpnja.

– Primjerice, tijekom 2019. godine prikupljeno je oko 6270 tona otpadne plastike i oko 14.680 tona otpadnog papira, a tijekom 2020. godine količine su se povećale na 11.920 tona prikupljene otpadne plastike i 18.570 tona prikupljenog otpadnog papira. Od 1. srpnja očekujemo kako će se količine odvojeno prikupljenog otpada, papira, plastike i biootpada još više povećati jer će uvođenjem novog sustava naplate korisnici koji odvajaju otpad plaćati manje – ističu u Čistoći.

Broj spremnika u koje korisnici mogu odlagati korisni otpad povećao se zahvaljujući tome što su oni dobiveni putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodaju.

– Grad Zagreb je putem Fonda nabavio spremnike za odvojeno prikupljanje korisnog otpada, koje podružnica Čistoća trenutačno dijeli korisnicima na kućnom pragu. Riječ je o spremnicima za papir i biootpad. Spremnici za papir većinom imaju volumen od 120 litara, a zapremnina manjeg dijela iznosi 240 litara. S obzirom na rast količine prikupljenog otpadnog papira, dodjeljujemo veće spremnike – objašnjavaju u Čistoći.

Očekivano pet tisuća

Svim stambenim zgradama gdje su za to postojali uvjeti podijeljeni su žuti i plavi spremnici za plastiku i papir, a u tijeku je poziv za iskazivanje interesa za postavljanje boksova i gradnju smetlarnika gdje će se postavljati dodatni plavi i žuti spremnici kako bi zadovoljili potrebe korisnika. Zbog velikog interesa javnosti rok za podnošenje zahtjeva za iskazivanje interesa za postavljanje bokseva produljen je do 28. svibnja, podsjećaju u Čistoći.

– Javilo nam se 3500 predstavnika suvlasnika i stanara, a planirali smo da bi nam se moglo javiti otprilike 5000 višestambenih objekata. U ovoj razlici od 1500 predstavnika suvlasnika i stanara koji se nisu javili veliki je dio njih koji su postupili po inicijalnoj preporuci, a to je da se spremnici ondje gdje je moguće vrate unutar obračunskih mjesta – zaključuju u Čistoći. •

 

Ključne riječi

Komentara 3

LU
lupa
22:01 08.05.2022.

Nije samo problem sto je ucestalog odvoza nedovoljnan, vec imamo problem i s ljudim koji skupljaju boce i unistavaju vrecice da dodu do njih. isto, iammo problem sa bacanjem krupnog otpada pored kanti, evo kod mene su vec tri alumstolice, kuhinjski elementi…

SA
sanikol
09:22 10.05.2022.

Kante za Bioopad su prevelike jer u njima nema nikada niti 20% popunjenosti u tjedan dana. Ukoliko ne dođe do primjene propisa o spremanju kanti u dvorišta ili haustore onda je dovoljna i jedna kanta za dvije ugrade u centruu grada. Prije 4 mjeseca sam prvi put nazvao grad Zagreb Kantogradom kada sam ga usporedio sa Sarajevom u kojem nema nijedne kante na ulicama i drago mi je što je je termin prihvaćen, jedino se bojim da će se tako zvati zauvijek. Ipak nadam se da je to možda potaklo da se konačno riješi pitanje kanti na ulicama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije