Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrući krumpir

Hrvatska će na čelu EU rješavati svađu zbog mađarskih tvitova

Hrvatska će na čelu EU rješavati svađu zbog mađarskih tvitova
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
17.12.2019.
u 16:10

Kao predsjedateljica Hrvatska će nastaviti voditi procedure koje su pokrenute protiv Poljske i Mađarske. Pod povećalom će biti odnos Andreja Plenkovića i Viktora Orbána

Među mnogim “vrućim krumpirima” koje Hrvatska preuzima 1. siječnja kada od Finske naslijeđuje rotirajuće, šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU moglo bi biti i rješavanje jednog bizarnog incidenta u režiji Mađara: mađarska vlada odbila se, naime, ispričati zbog toga što je u utorak prošlog tjedna poslala svog glasnogovornika da uživo na Twitteru prenosi sadržaj rasprave iza zatvorenih vrata na Vijeću za opće poslove EU, što se pretvorilo u mađarsko otvoreno kritiziranje i vrijeđanje nekih država članica.

“Pustite jeftine parole”

Sadržaj rasprave koju je Zoltan Kovacs, glasnogovornik premijera Viktora Orbana, posprdno komentirao na Twitteru ticao se prijave koju je Europski parlament pokrenuo protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava. Bilo je to prvo saslušanje tijekom kojega su ostale države članice imale priliku saslušati što Mađari kažu o optužbama da sustavno krše neovisnost pravosuđa, slobodu medija i akademske slobode.

Kovacs je stigao u Bruxelles s optužbama da se radi o “Sorosevom orkestru” koji sudi Mađarskoj, a kad mu je njemački državni tajnik Michael Roth odgovorio da nije nikakav glazbenik u nikakvom orkestru već samo političar koji drži do europskih vrijednosti, Kovacs je i njega prozvao da se služi “jeftinim parolama”. U polustoljetnoj povijesti Vijeća EU vjerojatno nije bilo sličnog primjera javnog prijenosa netrpeljivosti jedne države članice prema drugim državama članicama koje sudjeluju u raspravi iza zatvorenih vrata, a incident sada dobija svoju zasebnu istragu.

Finci su, naime, nakon odbijanja isprike iz Budimpešte odlučili konzultirati pravnu službu Vijeća i raspravu o tome incidentu staviti na dnevni red sastanka Corepera u Vijeću. Ne dovrše li sve to ovoga tjedna, posao će morati dovršiti Hrvatska.

- Narušavanje tajnosti sastanaka u Vijeću EU je vrlo ozbiljna stvar - poručila je finska ministrica za Europu Tytti Tuppurainen.

Orbanov glasnogovornik u svome prijenosu zatvorenog sastanka uživo na Twitteru pisao je ovakve poruke:

“Šveđani su, naravno ‘zabrinuti’, ali umjesto da postave pitanje oni, kao i obično, drže lekciju iz demokracije”. ““Čak je i Slovenija zabrinuta… zbog zakona o medijima. Nema veze što smo zatvorili taj slučaj s Komisijom još 2011. godine. Ako postoji zemlja koja ima potvrdu da joj je medijska regulativa usklađena s propisima EU, onda je to Mađarska”. “U Nizozemskoj uopće ne postoji Ustavni sud. Trebamo li biti zabrinuti”…

Drugi prijetili odlaskom

Sve je to pisao dok u jednom trenutku luksemburški ministar nije rekao da će on napustiti sastanak ako Kovacs ne izađe i ne prestane s provokacijama na Twitteru. Hrvatska je u toj raspravi o kršenju vladavine prava u Mađarskoj ostala po strani, bez pitanja tijekom saslušanja, pa se Kovacs u svojim komentarima nije dotaknuo Hrvatske

No, kao predsjedateljica Hrvatska će morati nastaviti voditi procedure koje su, po članku 7. temeljnog europskog ugovora, pokrenute protiv Poljske i Mađarske. Prvu je pokrenula Komisija, a drugu Parlament. Riječ je o članku koji u krajnjem koraku, koji je u ova dva slučaja još uvijek vrlo daleko, predviđa i najstrože sankcije u obliku oduzimanja prava glasa neke države članice u Vijeću EU. 

FOTO Najšokantnije i najzabavnije snimke 2019.: Prizori s Visa posebno su vas ostavili u čudu 

Hrvatska će na čelu EU rješavati svađu zbog mađarskih tvitova
1/37
Ključne riječi

Komentara 7

DD
duda.dudica
16:47 17.12.2019.

Imamo srece pa je Plenki medijator. Milanovic bi napravio jos vecu netrpeljivost

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
16:15 17.12.2019.

E pa kao što je Finska to prebacila na Hrvatsku, tako bi i Hrvatska se trebala 6 mjeseci izmotavati i prepustiti nek se neko drugi s tim bakće

Avatar Floyd1
Floyd1
16:54 17.12.2019.

Pricekati ce se 6 mjeseci "nobody" pa ce se ici dalje na raspadanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije