Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže nam Design District

“Čilanje” na neboderu i u Zelenom Ratkaju

08.06.2017.
u 10:40

Brojne će radionice i izložbe oživjeti neiskorištene prostore u zoni koju omeđuju Draškovićeva, Vlaška, Držićeva i Zvonimirova

Više od 220 sudionika i 60-ak mikrolokacija.

A tek druga godina postojanja. Najvažnije su to brojke festivala Design District, koji će i ove godine na kreativan način oživjeti zanemarene i neiskorištene unutarnje i vanjske prostore. U zoni koju omeđuju Draškovićeva, Vlaška, Držićeva i Zvonimirova ulica od 13. do 18. lipnja okupit će se tamošnji stanovnici, stručnjaci i institucije koje djeluju u tom kvartu.

Jamb i ping-pong

Središnji će dio festivala biti Ratkajev prolaz, koji će se transformirati u Zeleni Ratkaj koji su osmislili Maja Subotić Sušak, voditeljica Zelenog programa, posebne cjeline posvećene ekologiji i održivu razvoju, te arhitektica Iva Peručić.

– Ratkajev prolaz obogatili smo zelenim sadržajem. Htjeli smo prikazati kako obazrivim i funkcionalnim korištenjem resursa možemo transformirati gradske prostore u mjesta za opuštanje i druženje. Koncept čine instalacije mobilnog, urbanog povrtnjaka, a tu je i pop-up šuma koja upućuje na značaj zelenih površina u gradu i potrebe ljudi za boravkom u prirodi. Održivost kao važan čimbenik zdravoga grada prikazana je pomoću programa strojeva za reciklažu plastike nizozemskog dizajnera Davea Hakkensa i projekt Precious plastic – kazala je Maja Subotić Šušak, dodajući kako će se posjetitelji ondje moći uključiti i u igranje šaha, jenge, jamba, stolnog tenisa...

U sklopu programa Urbanističko sučelje, koji su osmislili arhitekti Dino Belamarić i Dafne Berc, kulturni antropolog i novomedijski umjetnik Bojan Mucko te student arhitekture Ivan Zaninović, posjetitelji će se na radionicama upoznavati s različitim kvartovskim akterima koji nisu nužno povezani s komercijalnim i kreativnim sektorom, a njihovo se djelovanje prepoznaje kao važan faktor za kvalitetu života u tom području grada. U osmišljavanje Design Districta uključilo se i Ministarstvo kulture, koje organizira predstavljanje najzanimljivijih kreativnih hubova u Europi.

Kvart osobno

Festival podupire i gradska Turistička zajednica, koja je u suradnji s Design Districtom raspisala i natječaj za zagrebačke dizajnerske suvenire.

– Projekt koji smo nazvali Komadić Zagreba bit će predstavljen na izložbi u Bauerovoj 9 – rekla je direktorica TZ-a Martina Bienenfeld. Kreativna direktorica festivala Ira Payer, pak, istaknula je kako je to tek početak stvaranja prve kolekcije dizajnerskih suvenira.

Manifestacija obuhvaća i druge sadržaje, poput radionice kreiranja sladoleda i izložbe fotografija “Kvart osobno” u bivšoj vojnoj bolnici u Vlaškoj, a bit će uređena i chill out zona na vrhu drvenog, Iblerova nebodera. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije