Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ceste oko škola i vrtića na istoku grada kao staze za autoutrke

Lovrakova je danju jedna od najprometnijih ulica u Dubravi, a noću je trkalište automobila. Uspornici postoje, kao i semafor, no građani kažu da je stanje i dalje opasno. Osim toga, ulica je jako loše osvijetljena- samo par je od problema na zagrebačkim ulicama.
08. lipnja 2019. u 19:55 6 komentara 1345 prikaza
Foto: Marin Tironi/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Da je raskrižje tik kraj njihove osnovne škole pogibeljno, stanovnici sesvetskog naselja Soblinca pokušavaju objasniti posljednjih 10 godina. I ne kažu to tek tako, jer je na križanju Soblinečke ceste i Prepuštovečke ulice, dvadesetak metara od OŠ Ivana Granđe, od 2013. godine poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđene su i prestali brojiti.

trg zagreb budite strpljivi Danas i sutra posebna regulacija prometa u Zagrebu!

– Više od 400 naše djece svaki dan prelazi ovo križanje i izloženo je izravnoj opasnosti. Jedno je dijete stradalo iako je prelazilo cestu po propisima. Strah nas je – objasnila je mještanka Sara Vilović. Opasna je, dodaje, i sama Prepuštovečka jer nema nogostupa a znak STOP visok je samo metar i pol pa se ne vidi od parkiranih kombija i kamiona.

LADA I BUBA Dašak prošlosti na cestama: Uz ova dva modela nećete proći nezapaženo na ulici

“Divlji istok”

Nakon što smo istražili crne točke u zapadnom i središnjem dijelu Zagreba, Večernjakova se inspekcija preselila na istok grada i sa sobom ponovno povela prometnog vještaka Gorana Husinca koji je itekako dobro upućen u situaciju u Soblincu.

– Radi se o ravnom dijelu ceste dugom više od dva kilometra gdje vozači redovito postižu brzine veće i od 120 kilometara na sat. Semafor pritom ne znači puno jer se vozači ne stignu na znak crvenog svjetla zaustaviti na vrijeme – objašnjava Husinec. Da bi djeca mogla sigurno u školu, kaže, na raskrižje bi trebalo postaviti videokamere koje bi nadzirale brzinu vožnje, a kad bi zabilježile da se auto kreće velikom brzinom, odmah bi “naredile” semaforu da promijeni svjetlo u crveno.

– Usto, trebalo bi postaviti još dva dodatna semafora udaljena stotinjak metara od pješačkog prijelaza da budemo sigurni da neće više biti jurnjave po cesti – rekao je Husinec i dodao da bi semafore trebalo postaviti i na Prepuštovečkoj.

uzrok nije poznat Eksplodirala bačva pa izbio požar u Sloboštini: 'Unutra jako smrdi'

Jednako je pogibeljno i na Volovčici, no ne zbog brzine ili nedostatne prometne regulacije, već isključivo zbog nemara i nepažnje vozača. Ivanićgradska ulica, u kojoj je OŠ Frana Krste Frankopana, vrlo je uska, pa je zbog sigurnosti učenika načičkana zebrama i kvalitetnim uspornicima. No, to ne znači ništa vozačima koji redovito prelaze u trak za suprotni smjer kako bi zaobišli autobus koji iskrcava djecu u školu ili kolonu vozila. Točno taj scenarij dogodio se jučer, a dječak, koji se u tom trenutku nalazio na pješačkom prijelazu, preživio je samo zato što je u zadnji tren potrčao kraj auta na drugu stranu ceste.

Vozač ga, naime, zbog autobusa nije primijetio. 
Ovakvim ponašanjem, tvrdi naš prometni vještak, krši se nekoliko ozbiljnih prometnih pravila, a kao optimalno rješenje vidi videonadzor.


– A sve prekršitelje treba strogo sankcionirati jer se radi o kršenju prometnih pravila i teškoj ugrozi dječjih života – jasno je istaknuo.

I u Gornjoj je Dubravi opasnost za dječji život velika, pogotovo kod OŠ Vjenceslava Novaka u Studentskom gradu.

Ulica Mate Lovraka, samo 20 metara od škole, danju je jedna od najprometnijih u Dubravi, a navečer postaje trkalište automobila, unatoč uspornicima i semaforu, a također je jako loše osvijetljena.

Rupa na Savskom mostu privremeno sanirana iako je podnožje potpuno derutno PROPAO DIO NOGOSTUPA FOTO Stavili metalne ploče: Saniran Savski most

Godinu dana čekaju uspornike

– Automobili koji dolaze iz Trnovčice jure velikim brzinama i često, unatoč zebri i znakovima, ne staju, što je navečer još opasnije jer zbog lošeg svjetla ne mogu vidjeti dijete koje prelazi cestu – objasnila je Karla Paleka. Upravo ta situacija dogodila se prije devet mjeseci, kada je vozač u večernjim satima pokosio i teško ozlijedio učenicu trećeg razreda osnovne škole – i to na samom pješačkom prijelazu. U Ulici Vukomerec, od koje je desetak metara udaljen područni objekt Dječjeg vrtića Cvrčak, također se juri brzinama i do 80 kilometara na sat, a za razliku od Dubrave, ondje su postavljena samo dva uspornika, koji su u potpunom raspadu.

Tamošnji stanovnici su prije godinu dana u Večernjem listu urgirali da se opasna ulica u njihovu kvartu uredi, no unatoč obećanjima, stanje na cesti i dalje je nepromijenjeno. Husinec za obje kritične lokacije preporučuje postavljanje pješačkih semafora.
– S time da bi u ulici Vukomerec ucrtane prometne znakove trebalo obnoviti jer više nisu dobro vidljivi, a moraju se postaviti i novi uspornici jer su trenutačni dotrajali – kaže.

Ovaj vrtić nije jedini u kojem su djeca ugrožena, jer oko DV-a Duga u ulici Ferenščica ne postoji ni nogostup ni zebra, dok je obližnje raskrižje usko i jako nepregledno.

– Potrebno je napraviti nogostup i urediti križanje kako bi djeca i roditelji mogli hodati oko vrtića bez straha – mišljenje je stručnjaka.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • NAĐI-zaZAGREBbezkumova:

  Mostovi se urušavaju, ceste neodržavane, grad zapušten...

 • Avatar Grunf
  Grunf:

  a što se čudimo kad naši vrli "stručnjaci" odluče to ni pas s maslom ne može pojesti. odlični su primjeri autobusnih stanica koje su prije semafora ili stave pješački ispred busa tako da pametni koji pretiću autobus lakše pokupe pješake,zebre ... prikaži još!e stavljaju na ili netom poslije zavoja ili nepreglednih dionica. policija koja je zadužena za promet i prometnice pravi se čorava i tolerira divlji zapad na prometnicama. da ne pričam o divljoj gradnji gdje svaka seljačina izgradi kuću na međi ili ogradu visoku 2 metra dovodi u opasnost sve sufionike prometa. uglavnom nitko za ništa nije zadužen niti odgovoran

 • chemica:

  Ulica načičkana protutenkovskim/protuzakonitim ležećima je pista za autoutrke...Hm. Sjećam se jednog intelektualca iz Lovrakove koji je tražio da se pokraj ležećih postavi policijska patrola zbog "brutalnih" vozača kamiona sa prikolicama koji punom brzinom prelaze preko pa bude stanare usred noći. ... prikaži još! Grohotan smijeh, što drugo reći?