Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maketa grada Zagreba

Centar grada Zagreba zasjat će u bronci

maketa
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/5
01.02.2013.
u 19:00

Skulptura će prikazivati Gornji grad i Donji grad do Glavnog kolodvora na jugu, Trga žrtava fašizma na istoku i Britanca na zapadu

Ugao Cesarčeve i Bakačeve ulice mjesto je na kojem će od svibnja biti smještena brončana skulptura Maketa centra grada Zagreba.

– Skulptura će prikazivati Gornji grad i Donji grad do Glavnoga kolodvora na jugu, Trga žrtava fašizma na istoku i Britanca na zapadu – kazao je Luka Benko iz TZ-a grada Zagreba, koja je pokrenula izradu makete. Riječ je o budućoj početnoj točki za turističke ture, a svrha joj je prikazati urbanistički razvoj Zagreba od Gornjeg prema Donjem gradu.

– Imat će posebno osvjetljenje koje će se moći prilagođavati pojedinim manifestacijama. To je vrlo važan projekt za Turističku zajednicu te se nadamo da će postati prepoznatljiv simbol Zagreba – dodao je Benko. Autor skulpture akademski je kipar Damir Mataušić, a u njegovu atelijeru upravo je završen gipsani odljev.

Ugao Cesarčeve i Bakačeve poznat je kao mjesto gdje se nalazi javni WC pa se postavlja pitanje je li odabrana lokacija primjerena za tu svrhu.

– To je prikladna, pristojna i vjerojatno jedina moguća lokacija – kazala je povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, inače članica povjerenstva Turističke zajednice koja je odlučivala o lokaciji. Drukčije mišljenje ima Saša Šimpraga, autor knjige “Zagreb, javni prostor“.

– Model treba staviti na mjesto na kojem će imati svoj radijus, gdje ga se može obići sa svih strana i gdje će postati mjesto sastajanja. Dobro mjesto mogao bi biti plato Gradec odakle se prostor koji prikazuje može i neposredno doživjeti – kaže Šimpraga. Maketa središta grada stajat će pola milijuna kuna, a financira je Turistička zajednica. Troškove projektne dokumentacije od gotovo 90 tisuća kuna podmirit će Grad Zagreb.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
22:46 01.02.2013.

Svaka čast, gradonačelniče! Banderas će poderati Ostoju u svibnju!

DA
darkozeleni
08:54 02.02.2013.

Biti će divno vidjeti štetu koju su učinili Milan i Tomo na Cijetnom i koji su razmjeri devastacije u bloku....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije