Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedna od najlošijih

Čekajući uređenje, zgrada u Demetrovoj gotovo se raspala

13.10.2014., Zagreb - Zgrada u Demetrovoj ulici broj 18 zasigurno je najlosije odrzavan objekt u cijeloj povijesnoj jezgri Gornjeg grada. Iako je Gradsko poglavarstvo jos rjesenjem iz 2007. godine zgradu koju suvlasnici,  Medicinski fakultet i Hrvatska ak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
14.10.2014.
u 15:22

Zgradu su do prije sedam godina dijelili Medicinski fakultet i HAZU. Upisana je u registar kulturnih dobara RH, no ne žuri se sa sanacijom, a treba se obnoviti limarija, krovište, drveni vanjski prozori...

Upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao i druge zgrade u Demetrovoj ulici, zgrada na kućnom broju 18 najlošije je održavana u cijeloj povijesnoj jezgri Gornjega grada.

Rješenje još iz 2007.

Naime, na sanaciju pročelja, krovišta, drvenih vanjskih prozora i limarije čeka se već gotovo osam godina – i baš nitko ne poduzima ništa za objekt koji naočigled propada, unatoč lokaciji, točnije dijelu za koji je utvrđena najviša konzervatorska zaštita.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I dok je još 2007. godine tadašnje Gradsko poglavarstvo spomenutu zgradu, koju suvlasnici – Medicinski fakultet i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – nisu održavali, stavilo pod skrbništvo i upravljanje Zagrebačkog holdinga i naložilo mu da o trošku suvlasnika izvrši nužne radove, na objektu u Demetrovoj 18 radovi nisu ni počeli niti je saniran.

Apsurd je tim veći jer su prethodnih godina novcem od spomeničke rente za obnovu pročelja i nužne sanacije uređene zgrade u Demetrovoj ulici na kućnim brojevima 3, 7, 9 i 14, ali ne i ona za koju je izdan poseban nalog o nužnom uređenju i obnovi.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Budući da je riječ o zaštićenoj zoni, na osnovi pričuve suvlasnici bi tako predviđeni iznos obnove spomenute zgrade plaćali u 50-postotnom udjelu, a drugu polovinu troška preuzeo bi Grad Zagreb.

Zašto spomenuta zgrada nikada nije ušla u realizaciju unutar programa koji je još 2001. godine počeo na razini Grada Zagreba i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, a putem kojega je na području Zagreba obnovljeno više od stotinjak zgrada, u GSKG-u jučer nismo uspjeli dobiti odgovor.

Ništa o uređenju zaboravljene zgrade ne zna ni predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornji grad, Luka Šimurina.

– Uređenje pročelja nikada nije išlo preko Vijeća, tako da o uređenju ne znam ništa niti sam u to upućen – poručio je Šimurina.

Podsjetimo, na zgradama na kojima se istodobno uređuju ulična i dvorišna pročelja udio Grada iznosi 30 posto, dok će za one objekte koji imaju svojstvo kulturnog dobra ili su preventivno zaštićeni Grad sufinancirati 50 posto vrijednosti obnove.

Rok otplate 15 godina

– Za preostali iznos investicije, koji financiraju suvlasnici, kao upravitelj smo preko banke osigurali namjenske kredite uz rok otplate do 15 godina, bez hipoteke. Podsjećamo i na mogućnost financiranja sanacije pročelja oglašavanjem na skeli zahvaljujući čemu se također mogu osigurati znatna sredstva te smanjiti iznos koji suvlasnici trebaju izdvojiti iz pričuve – kažu u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu dodajući da će odgovor o konkretnoj lokaciji, Demetrovoj 18, proslijediti naknadno.

Komentara 4

ST
Stojko
15:57 14.10.2014.

Osim što bi trebalo obnoviti zgradu, nužno je zabraniti parkiranje ispred zgrade, jer je pločnik toliko uzak da na njemu jednostavno nema mjesta za automobile. Čudi me da su tamo čak i nacrtana parkirna mjesta usprkos očiglednom kršenju prometnih propisa.

2X
2Xgeneral
19:18 14.10.2014.

a kakva je sramota zavod Slave Raškaj u Ilici odmah do zgrade gdje sabornici hlade guz**u!!! a što se tiče druga Luke Šimurine on nema pojma niočemu niti išta znade a o osnovnoj kulturi da se barem odgovori na dopise ( bez obzira na to hoće li išta učiniti ). čak i ured druga matana mikija odgovori ( doduše što je odgovor prava nebuloza nema veze barem pokažu volju ako basš nemaju znanja!! )

LI
liliZG
11:04 16.10.2014.

nije li grad ukinuo reklamiranje po skelama??? zbunjena sam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije