Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čajoteka za uživanje

Čajevi koji su proputovali pola svijeta piju se i u Zagrebu

Čajoteka
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/7
26.02.2014.
u 18:00

Rade još od 1993., ali sad su u novom prostoru u Importanne galeriji. Vlasnici Tanji Vujčić naviku ispijanja čaja prenijeli su roditelji, a ona i zaposlenica Čajoteke Ksenija Zrinski nude sedamdesetak vrsta čajeva raznih vrsta, a dopremaju i nove

Ruski samovar, grijani metalni kotao za zagrijavanje i kuhanje vode, star nekoliko desetljeća, stoji u izlogu trgovine čajevima u Importanne Galeriji. Na prodajnom pultu Čajoteke digitalna vaga pomaže zaposlenici da točno izmjeri svaki gram dragocjenih listića, koji se ručno beru u Kini, Japanu, Tajvanu, Indiji, Nepalu ili Šri Lanki.

Potom u velikim drvenim kutijama dolaze u Europu ne bi li ih u tvornici Demmer u Beču preradili i potom poslali u Zagreb kako bi svoje konačno mjesto našli u limenim kutijama oslikanim japanskim motivima, smještenima na policama u malenom dućanu. Jedna takva kutija, koja je proputovala pola svijeta, danas stoji kao ukrasni predmet interijera dućana, otvorenoga 1. siječnja, iako su, kad su osnovani 1993. godine, bili prva takva trgovina u gradu.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Čajoteka je prošla nekoliko adresa, poslovali smo u Masarykovoj, Ilici, Frankopanskoj, Jurišićevoj... – govori zaposlenica Ksenija Zrinski, tumačeći svojstva crnih, zelenih, aromatiziranih, voćnih i crvenih čajeva. Ukupno ih drže sedamdesetak vrsta.

– Dolaze nam ljudi koji kupuju ovdje od samog početka, pa uglavnom uvijek imamo isti asortiman – kaže vlasnica Tanja Vujčić. U Čajoteku tako navraćaju kazalištarci, doktori, diplomati, stari Zagrepčani koji imaju naviku ispijanja čaja... Nije im problem izdvojiti od 24 do 170 kuna za 100 grama čaja.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

– Od te količine dobiju pedeset šalica od 2,5 decilitra – objašnjava Zrinski, dok vlasnica Vujčić dodaje kako planiraju uvesti neke nove vrste zelenog i crnog čaja, te kavu i čaj u drugim oblicima.

– Takvog načina pakiranja čaja nema na europskom tržištu, no još pregovaramo s proizvođačima pa ne treba ulaziti u detalje – kaže Vujčić. Iako je još kao mala imala, kako kaže, opsesiju Japanom, gejšama i kimonima, u čajeve se zaljubila prilikom posjeta toj zemlji, kada je isprobala zelene čajeve koji postoje samo ondje.

– Jedan je imao okus po slanoj vodi, imala sam osjećaj kao da pijem more – priča Vujčić, te dodaje da su joj naviku ispijanja čaja prenijeli roditelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije