Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prerani odlazak

Brojni vjernici tuguju, preminuo je omiljeni zagrebački svećenik vlč. Alfred Kolić

13.10.2023.
u 15:23

Sprovodna misa i ispraćaj vlč. Alfreda Kolića bit će u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebu, Malešnica–Oranice, u srijedu 18. listopada 2023. u 11 sati, a sprovodni obredi na groblju u Velikoj Gorici u 13 sati

Jutros je u 55. godini života i nakon tri desetljeća svećenićke službe, preminuo velečasni Alfred Kolić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije. 

Vlč. Kolić rođen je 15. ožujka 1969. u naselju Jurumlerima, predgrađu Skopja, glavnoga grada Sjeverne Makedonije, kao najmlađi od dvanaestero djece. Iz makedonske prijestolnice obitelj je najprije preselila u Uroševac na Kosovu, a potom u Hrvatsku u Veliku Goricu na područje Župe sv. Petra i Pavla, gdje se trajno nastanila. 

Nakon završene osnovne škole na Kosovu, 1983. dolazi u Dječačko sjemenište na zagrebačkoj Šalati gdje je četiri godine kasnije maturirao u Interdijecezanskoj srednjoj školi za spremanje svećenika, danas Nadbiskupska klasična gimnazija. Po odsluženju vojnog roka, 1988. primljen je u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu kao svećenički kandidat Zagrebačke nadbiskupije, te akademske godine 1988./1989. upisuje filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na kojem je diplomirao 1993. godine. 

VEZANI ČLANCI: 

Za đakona je zaređen u zagrebačkoj katedrali 10. listopada 1993., a za prezbitera Zagrebačke nadbiskupije 26. lipnja 1994. po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. Mladu misu slavio je 10. srpnja 1994. godine u Župi sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici.

Svećeničko služenje započeo je u srpnju 1994. godine kao župni vikar u Župi sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici, gdje je ostao godinu dana. Potom je premješten u Župu Blažene Djevice Marije Žalosne, u zagrebačko Špansko, gdje je službu župnog vikara obnašao dvije godine. Zatim je još godinu dana bio župni vikar u Župi sv. Mateja u Zagrebačkim Dugavama, te je dvije godine istu dužnost obnašao u Župi sv. Blaža u Zagrebu.

13.12.2015., Zagreb - Otvaranjem Svetih vrata, Vrata milosrdja na bazilici Sv. Petra u Vatikanu, koja je na svetkovinu Bezgrjesnoga zaceca Blazene Djevice Marije 8. prosinca 2015. godine otvorio Sveti Otac papa Franjo, zapocela je Sveta godina milosrdja. Na Trecu nedjelju dosasca, Vrata milosrdja se, po Papinoj zelji, otvoraju u partikularnim Crkvama posebnim obredom i slavljima u katedralama diljem svijeta. Tako je i ove nedjelje i u zagrebackoj prvostolnici otvoren Jubilej milosrdja, euharistijskim slavljem koje je u 10 sati u zajednistvu s pomocnim zagrebackim biskupima i svecenicima Zagrebacke nadbiskupije predvodio zagrebacki nadbiskup kardinal Josip Bozanic. Slavlje je zapocelo postajnom liturgijom u vanjskom atriju Nadbiskupskog bogoslovnog sjemenista nakon cega se procesija uputila prema ulazu u katedralu, gdje je bio sam obred otvaranja Vrata, te euharistijsko slavlje. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon toga je u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, obnašao službu pomoćnog vicerektora, odnosno pomoćnog odgojitelja bogoslova. Nakon godine dana službovanja u bogosloviji, vratio se u župni pastoral te je četiri godine obnašao službu upravitelja Župe sv. Petra i Pavla u zagrebačkim Bešićima.

Potom je osam godina obnašao župničku službu u Župi sv. Ivana Nepomuka u Glini, u Župi sv. Ilije Proroka u Maji, u Župi Ranjenog Isusa u Maloj Solini te sedam godina župničku službu u Župi sv. Franje Ksaverskog u Viduševcu. Ujedno mu je od 2005. do 2011. bila povjerena služba bilježnika Glinsko-petrinjskog dekanata, a od 2011. do 2013. godine služba dekana Glinsko-petrinjskog dekanata.

VEZANI ČLANCI: 

Dana 31. svibnja 2013. ekskardiniran je iz Sisačke biskupije i inkardiniran u Zagrebačku nadbiskupiju. U srpnju 2013. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao ga je župnikom u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije – Malešnica–Oranice u Zagrebu. Župu je zapisnički preuzeo na upravljanje krajem kolovoza 2013. godine.

Zbog zdravstvenog stanja, u srpnju 2023. godine formalno je razriješen službe župnika u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije – Malešnica–Oranice te je upućen na bolovanje.

Sprovodna misa i ispraćaj vlč. Alfreda Kolića bit će u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Zagrebu, Malešnica–Oranice, u srijedu 18. listopada 2023. u 11 sati, a sprovodni obredi na groblju u Velikoj Gorici u 13 sati.

Komentara 17

Avatar Marko
Marko
18:46 13.10.2023.

zašto ga žale kad ga čeka život vječni?

ŽE
Željan
20:07 13.10.2023.

Pokoj vječni daruj mu gospodine!!!

TU
TutoBruto
06:57 14.10.2023.

Čemu ovo da se piše u novinama. Zasto se onda ne piše o drugim ljudima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije