Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turopoljski lug

Britanske influencerice u avanturi lova na turopoljske tartufe

Foto: Josip Škof
1/65
12.10.2022.
u 16:20

Na društvenim mrežama predstavit će čari Turopolja, pa i podgutnicu, delicije od autohtone svinje, vrhunske vinske kapljice, zanatski džin...

U potragu za najpoznatijom turopoljskom poslasticom, crnim tartufom, za koji su neki donedavno sumnjali da uopće postoji, upustila se i skupina britanskih influencerica. Lov u šumskim prostranstvima Turopoljskoga luga bio bi gotovo nemoguć bez četveronožne pomagačice Kali, pasmine lagotto romagnolo, i njezina gazde, velikogoričkog tartufara Petra Alebića. Avanturu u kojoj su Jordan Brown, Kristabel Plummer, Elisha Brock, Ruby Peng i Rachel Wilkinson iskusile potpuno nova i, kako kažu, čarobna iskustva, organizirala je Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije.

Foto: Josip Škof

Brendiranje ponude

– Atrakciju lova na crni tartuf u Turopoljskom lugu počeli smo promovirati u svibnju 2020. i posjetiteljima ponudili novi turistički proizvod. Za stvaranje održive destinacije i proizvoda najvažnije je uspostaviti lanac vrijednosti te svakako ukjučiti sve dionike procesa za brendiranje našeg crnog tartufa kako bi se ostvarila njegova turistička valorizacija. Naravno, naša snaga leži u ugostiteljskoj ponudi kombinacije tartufa s autohtonom kuhinjom – kazala je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Ugostili su tako Britanke u drvenoj lugarnici Čardak, gdje su ih dočekali pripadnici Turopoljskog banderija koji su im kratkim igrokazom predstavili podgutnicu i demonstrirali kako se veže. Crveni je to rubac koji se smatra pretečom kravate, a Turopoljke su ih svojim mladićima vezivale pod vratom, odnosno gutom, prije odlaska u vojnu službu. Uoči samog lova pak influencerice su imale prilike kušati pražetinu s crnim tartufom, jelo slično kajgani koje tartufarima daje snagu, te kobasice i špek od turopoljske svinje. A razinu adrenalina podignula im je vožnja na specijaliziranim quad vozilima u pratnji vodiča OPG-a Grgar.

10.10.2022., Turopoljski lug, Velika Gorica - Studijsko putovanje koje je Turisticka zajednica Zagrebacke zupanije u suradnji s HTZ-om organizirala za influencere iz Velike Britanije. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Ova je hrastova šuma bila važan čimbenik razvoja Plemenite opčine Turopoljske, koja je njome upravljala još od 13. stoljeća. Odavde je potekla i autohtona pasmina turopoljske svinje, a ovakve su nam promocije od velikog značaja jer pokazuju pravi identitet našega kraja upravo kroz šumu, drvno graditeljstvo, gastronomiju i slično – istaknuo je Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine Turopoljske.

U potrazi za turopoljskom delicijom najvažniji je, naravno, njuh pa bi tartufar Petar Alebić bez svoje dresirane pomoćnice Kali bio bespomoćan. Alebić se tom vještinom bavi već sedam godina, a u poslu mu je, kazao je, ključno istraživanje terena. Dosad je dresirao dva psa, Kali i njezino potomče Njušku, a lokaciju na koju je poveo britanske gošće otkrio je prije četiri godine.

10.10.2022., Turopoljski lug, Velika Gorica - Studijsko putovanje koje je Turisticka zajednica Zagrebacke zupanije u suradnji s HTZ-om organizirala za influencere iz Velike Britanije. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Da bi jesenski crni tartufi bili zreli u ovo doba godine bila im je potrebna kiša u kasno proljeće, najkasnije do svibnja. Listopad je pak krajnji trenutak da se traže jer dolazi sezona bijelih koji su atraktivniji izgledom pa im je zato tržišna cijena viša i doseže 3000 eura po kilogramu. A razlika između jesenskih i ljetnih jest u tome što potonji imaju malo bjelje meso – tumačio je Alebić.

Do mjesta potrage Kali je držao na povodcu, a od trenutka puštanja i gazdine komande "traži" počelo je njuškanje u kojemu joj nekada problem stvaraju već izvađeni tartufi čiji miris ostane u zemlji. Usprkos tome, pronašla je desetak tartufa, što je bilo dovoljno da Jordan, Kristabel, Elisha, Ruby i Rachel u Veliku Britaniju ponesu delikatesne suvenire. Tijekom boravka u Turopolju influencerice su punile galerije na mobitelima umjetničkim fotografijama i videima koje su objavljivale na TikToku, YouTubeu i Instragramu.

Foto: Josip Škof

Jesenski šarm kontinenta

– Iako sam četvrti put u Hrvatskoj, ovo mi je prvi posjet u jesen i nemam drugog komentara osim da je čarobno. Mislim da stranci griješe što posjećuju samo Dalmaciju u ljetnim mjesecima i zato im videom koji ću snimiti želim pokazati jesenske čari ostalih županija – istaknula je 29-godišnja Elisha Brock iz Londona, koja na TikToku objavljuje iskustva s brojnih putovanja te ima 66 tisuća pratitelja.

Okrjepu nakon potrage, posluživši im odrezak od turopoljske svinje s palentom i umakom od tartufa te svježe naribanim crnim tartufom, gošćama je ponudio restoran Mon Ami, u kojem ključnu riječ vodi Bruno Ceronja. Potom su se uputile i na kušanje prvog hrvatskog zanatskog džina u velikogoričku destileriju Brigljević.

10.10.2022., Turopoljski lug, Velika Gorica - Studijsko putovanje koje je Turisticka zajednica Zagrebacke zupanije u suradnji s HTZ-om organizirala za influencere iz Velike Britanije. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Obožavam tartufe, ali ih još nikada nisam išla sama tražiti. Stoga nisam znala što očekivati pa je bilo jako uzbudljivo. I sve što sam fotografirala podijelit ću na Instagramu kako bih ljudima dočarala ljepote Hrvatske, u kojoj sam treći put – oduševljena je bila i 34-godišnja Ruby Peng, koja je također iz Londona, a njezin profil ima više od 42 tisuće pratitelja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije