Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poticajno druženje

Borba radnica Kamenskog ista kao i Zagorkina

'kamensko01_nnn_gra_271112'
''
28.11.2012.
u 08:00

Na razgovoru u Memorijalnom stanu na Dolcu radnice Kamenskog prepoznale su se u teškom životu poznate spisateljice

– Pobjegla sam od kuće sa 17 godina. Nisam više mogla izdržati pritisak obitelji da se udam. Nisu mi dopuštali školovanje. Zaposlila sam se potom u Kamenskom. Ni tamo nije bilo ništa bolje. Žene su bile potlačene, radile 16 sati dnevno, u noćnim smjenama, odvojene od djece i obitelji. Slušajući o teškom životu Marije Jurić Zagorke, prepoznajem se u mnogim detaljima – kazala je jučer 51-godišnja Danica Radošević, koja je s bivšim kolegicama iz tvornice Kamensko posjetila Zagorkin Memorijalni stan na Dolcu.

Na razgovor i druženje pozvala ih je Rada Borić iz Centra za ženske studije u povodu glavne teme “Rad, rod i klasa” u sklopu šestih Dana Marije Jurić Zagorke.

Sve su se prepoznale u Zagorkinoj borbenosti jer i same, kažu, vode dugogodišnju borbu za svoja prava i egzistenciju.

– Ovo je za mene bilo vrlo emocionalno. Drago mi je što sam čula Zagorkinu životnu priču. Ona danas živi u svakoj od nas ovdje – poručila je 52-godišnja Danica Špehar, koja je 30 godina života posvetila tvornici Kamensko.

U sklopu ovogodišnjih Dana Marije Jurić Zagorke danas je imenovanje novinarske sobe u Hrvatskom saboru, sutra je promocija stripa Zagorka i dodjela nagrade za studentski rad na temu rodne problematike, a od petka do nedjelje su znanstveni skupovi i šetnja Zagorkinim tragom u gradu.

>>I radnice Kamenskog u venecijanskom Arsenalu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije