Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smotra folklora

'Folklor nije ništa nazadno, tako su mislili komunisti'

15.07.2013., Zagreb - U Klubu Knjizevnika odrzala se konferencija za medije i predstavljanje programa 47. medjunarodne smotre folklora. Zorica Vitez, Vido Bagur, Josip Forijan.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
17.07.2014.
u 10:05

Folkloraši, kulturni amateri, kao porezni obveznici pridonose uspjehu i profesionalne kulture i umjetnosti, smatra Zorica Vitez, direktorica Međunarodne smotre folklora, kojoj je ove godine država priznala status festivalske priredbe nacionalnoga značenja

Odlukom ministrice kulture Andree Zlatar Violić, zagrebačka Međunarodna smotra folklora, čije je 48. izdanje počelo jučer, dobila je status nacionalnog festival. Ravnateljicu Zoricu Vitez pitali smo:

Što to znači za smotru?

Status "festivalske priredbe nacionalnog značenja" znači izglede za bolju budućnost ne samo ove priredbe nego i odnosa prema vrijednostima nacionalne kulture kojoj pripadaju i suvremeni oblici tradicijske kulture. Ministarstvo kulture i Grad Zagreb se pridružuju svjetskoj kulturnoj politici, koja nastoji sačuvati kulturne različitosti kao opću vrijednost čovječanstva, te odaju priznanje sudionicima Smotre koji njeguju i predstavljaju baštinu svoga zavičaja. Oni se amaterski bave kulturom, ali su i porezni obveznici koji financijski pridonose i ostvarenjima profesionalne hrvatske kulture i umjetnosti. Priznanje prima i struka, etnolozi i folkloristi, koji od 30-ih do danas osmišljavaju smotre Seljačke sloge i njihovu sljednicu, Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu.

Zašto se folklor u nas još izjednačava s nazadnjačkim, što vuče u prošlost?

Vjerojatno se malo šalite! Folklorom se naziva dio tradicijske kulture, ponajprije glazba, ples i usmena književnost. Možda folklor svi ne shvaćaju preozbiljno, pogotovo u odnosu na "ozbiljnu" umjetnost, u čije vrijednosti ne sumnjaju ni oni koji je ne poznaju. O nazadnjaštvu se govorilo kad su komunisti mijenjali društvo i preferirali radnike na račun dotad većinskog seljaštva. Danas su veći problem oni koji nisu odmakli od uskih sredina i slabog obrazovanja, a takvih ima uvijek.

Međimurje je tema 48. smotre. Čime je to zaslužilo?

Osobitošću i bogatstvom kulturne baštine, međimurskih pjesama – pop/ij/evki, očuvanog arhaičnog crkvenog pjevanja, istraživačima i zapisivačima baštine, pjesme i plesa, među kojima se ističe akademik Vinko Žganec iz Međimurja. Također dobro vođenom Zajednicom KUD-ova Međimurske županije, folklornim društvima i pojedincima koji još usmenim putem uče i prenose baštinu.

Koliko se suvremeni glazbenici uspješno bave međimurskim folklorom?

U prošlosti su skladatelji stvarali inspirirani međimurskom glazbom, a u novije je doba međimurska pjesma nadahnula operne pjevačice i pjevače te etnoglazbenike. Davne 1994. u Smotru smo uključili koncert Lidije Bajuk i Dunje Knebl, a danas L. Bajuk sudjeluje kao interpretatorica i etnologinja te osmišljava koncerte. U jednom sudjeluje i ženska skupina Pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski iz Čakovca.

>>Pogledajte kako su folkloraši "zauzeli" Zagreb

Komentara 8

Avatar fijolica
fijolica
12:56 17.07.2014.

Bravo za Andreu Zlatar Violić! Konačno nešto pozitivno! Sve zemlje, koliko god napredne bile, njeguju svoj folklor, a naš je zaista bogat i da mi je samo znati koji su to ljudi koji ga smatraju nazadnjaštvom! Takvima su valjda neke naše i strane pevaljke najveći domet.

BU
bubimima
16:28 17.07.2014.

'Folklor nije ništa nazadno, tako su mislili komunisti' ?! Koliko pamtim Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu su uveli komunisti što i dijete može zaključiti po njezinoj 48-godišnjici.

MR
mrnmarina
17:05 17.07.2014.

Nisam komunista, ali su u komunizmu u školama bile besplatne aktivnosti, između ostaloga i folklor. Bračni par Vitez ne voli komunizam, iako ne znam kada im se tako zamjerio, njima ništa nije falilo, dapače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije