Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć djeci

Bobath pristup omogućuje djeci da sama učine pokrete

'04.07.2013., Zagreb - Goljak, bolnica za rehabilitaciju djece, vjezbe koje provodi dr. Karolina Zupanic.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
1/3
Autor
Sonja Hoffman
06.08.2013.
u 17:00

Ovim se pristupom vježbanju 
u Velikoj Britaniji koristi čak 88 posto fizioterapeuta

Bili smo jako ponosni na naše dečke jer su već s dva mjeseca samostalno podizali glavicu. Kakvi čvrsti frajeri\", hvalio se tata. A onda prvi pregled kod fizijatra i hladan tuš: dečki su hipertonični i trebat će mjeseci vježbanja da im se opuste mišići, a držanje i pokreti postanu normalni – priča mama blizanaca rođenih sa 34,5 tjedana koji, kao i mnoga prerano rođena djeca, imaju problem s motorikom.

Kontinuirani napredak

Njezini dečki Vid i Mihael bili su stari dva i pol mjeseca kada su postali pacijenti Karoline Župetić, glavne fizioterapeutkinje u Specijalnoj bolnici za djecu s neurorazvojnim smetnjama – Goljak. Sada imaju šest mjeseci i majka vidi bitan napredak.

– Riješili smo se zgrčenih prstiju, ukočenih nogu, okretanja glave na samo jednu stranu... Kontinuirano napredujemo – govori mama, kojoj je posebno drago što se u radu s njezinom djecom primjenjuje Bobath koncept.

– Bobath pristup djecu s poteškoćama ne uči pokretima, nego omogućuje da ih oni naprave sami. To je vrlo otvoren pristup, fleksibilan i adaptibilan – objašnjava Karolina koja će uskoro postati jedna od prvih Bobath instruktora u Hrvatskoj. Ovaj pristup vrlo je raširen u Europi, o čemu ponešto govori i podatak da ga u Velikoj Britaniji rabi čak 88 posto fizioterapeuta. U bolnici Goljak primjenjuje se deset godina, ali zbog dugotrajne i skupe edukacije Hrvatska još nema svoje instruktore i timove stručnjaka (čine ih radni terapeut, logoped, medicinska sestra, psiholog, liječnik).

– Jedan od ciljeva naše bolnice, kao i moj osobni, jest osnivanje tima Bobath tutora koji će provoditi edukaciju Bobath koncepta. To je dugotrajan proces i moramo odraditi sve uvjete EBTA (European Bobath Tutor Association) udruženja koje postavlja svoje zahtjeve – kaže Župetić.

Planira se već iduće godine u bolnici Goljak formirati tim koji će moći ostale terapeute educirati u Bobath konceptu.

Filozofija bolnice

U bolnici Goljak s djecom radi 31 fizioterapeut, a od toga njih jedanaest ima završen temeljni Bobath tečaj. Cilj je nastaviti s edukacijom i primjenom koncepta koji se podudara sa samom filozofijom bolnice. Goljak, naime, djecu koju im usmjeravaju neonatolozi s intenzivne njege ili primarna pedijatrijska praksa, vrlo rano uključuje u tretman. Rano uključivanje djece u terapiju prevenirat će mnoge probleme koji se javljaju poslije u životu. Pri tome je važno educirati i roditelje kako bi znali pravilno držati dijete, čime se sprječava da zbog nepravilnog postupanja potiču patološke obrasce djetetovih kretnji.

>>Sad možemo kupiti plahte, ručnike, TV i linije za dječje sobe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije