Zagrebački bistro Beštija u ponudi ima novi, ljetni meni. U Masarykovoj 11/1 svi hedonisti i oni koji će to tek postati, mogu probati četiri nova predjela, sedam novih glavnih jela i dva nova deserta, koji su odraz kreativnog rada dva chefa, Matea Davidovića i Antonija Borasa. Jela Beštije, koja je po treći put dobila priznanje Michelin Bib Gourmanda, bazirana su na svježim, sezonskim namirnicama, a okusi su savršeno balansirani, prpošni i ljetni.
Nije slučajno da Beštija svaki novi meni započinje predstavljanjem svojeg kultnog jela – tatarskog bifteka. U ovoj ljetnoj izvedbi on dolazi s dodatkom džema od chillija, koji mu daje dašak slatkoće, objašnjavaju iz bistroa. Servira se na kruhu s rikulom i pecorinom, koji svojim okusom zaokružuju ovu pikantnu priču, dodaju. Druga novost među predjelima je grilana potrbušina grdobine s krastavcima i XO-om od pršuta. Ovdje vrlo zanimljiv touch, napominju, daje XO, odnosno u Beštijina verzija kineskog umaka baziranog na pršutu, chilliju, češnjaku i viskiju.
Treće novo predjelo su šarene tikvice s halumijem, pistacijom i mentom, zaokružene emulzijom od maslinovog ulja sa sokom od limuna, senfom i puno svježeg bilja. Na ljetnom meniju među predjelima svoje su mjesto našle i dagnje, koje na tanjure dolaze s home made maslacem od ljetnog bilja i kiselim kruhom. I zadnja novost među predjelima je focaccia s cherry rajčicama, ružmarinom i maslinovim uljem.
Novost među glavnim jelima ljetnog menija je pak crna slavonska svinja sa školjkama (trenutačno vongolama) kuhanim u temeljcu od pilećih krilaca, a sve začinjeno s limunskom travom i bosiljkom, objašnjavaju iz Beštije. Riječ je o njihovoj izvedenici portugalskog jela "carne de porco à alentejana". Na novom meniju svoje mjesto našla je, naravno, i tjestenina. Riječ je o ručno rađenim tonnarellima, s hobotnicom, buttargom i pangrattatom odnosno hrskavim, pečenim krušnim mrvicama, od limuna.
Veliki hit na ljetnom meniju je rižoto, kojeg u bistrou ovog puta kombiniraju s ndujom, paprikama, koje su ljeti u peeku sezone, i kashmiri chilijem. Novost među glavnim jelima je i skuša s grilanim tikvicama, blanširanim mahunama, umakom od ribljih kostiju i krasuljicom. Izbor je pao na skušu, objašnjavaju, jer je zdrava, pristupačna i dostupna. Vegetarijansko jelo je prvo blanširana, zatim na grillu dorađena cvjetača, s cus cusom od cvjetače, i narom. I za kraj, na meniju je ostao većini omiljen fillet mignon, no više se ne služi s krumpirima već s remuladom od celera i tartufa, jusom i ogrozdom.
Ljetni meni u svojoj ponudi ima četiri priloga, kažu iz Beštije. Prvi je klasična ljetna salata od sezonskog povrća, začinjena domaćim vinaigretteom od grožđa. Tu je još i jedan poznati ljetni klasik, krastavci s creme fraicheom i koprom, koji se, kažu, savršeno sljubljuju s bilo kojim jelom s menija. Novi prilog na meniju je grilana brokula s humusom. A našao se tu i prženi batat s kardamonom i labnehom, kremastim, pikantni jogurt od sira.
Prva novost među desertima je šerbet od bobičastog voća i hibiskusa s panna cottom od mascarponea. Šerbet, u orginalu turski desrt, je nešto između sladoleda i sorbeta, Beštija ga radi sa sirupom od hibiskusa, koji ide preko panna cotte. Drugi desert pak odiše francuskih šarmom. Riječ je o clafoutisu od trešanja, s bijelom čokoladom. Služi se mlak ili topao, a u kombinaciji s bijelom čokoladom, koja "prenoći" u frižideru i tuče se do srednje mekanog šlaga, postaje apsolutno neodoljiv.