Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otišao dobri duh Zagreba

Bio je autolimar i u 33. godini odlučio postati svećenikom

Pater Antun Cvek
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
29.05.2019.
u 08:29

Sprovod patera Cveka bit će sutra u 15.50 sati na groblju Mirogoj

Svatko tko je ikada sreo isusovca p. Antuna Cveka, bio vjernik ili nevjernik, ateist ili agnostik, bio je siguran – ovo je dobri duh Zagreba. Taj je dojam o. Antun Cvek, koji je preksinoć preminuo u 85. godini u Zagrebu, odavao cijelim svojim bićem, a ponajviše načinom svoga rada. Naime, cijeli svoj svećenički vijek posvetio je siromašnima, bolesnima i osamljenima, posjećujući ih svakoga dana, donoseći im lijekove i razgovarajući s njima, nabavljajući im ogrjev, kućne potrepštine, ispovijedajući ih i pričešćujući u njihovim posteljama i domovima.

Osnovao udrugu Kap dobrote

Rođen je u Zagrebu, u Bizeku na obroncima Sljemena, u radničkoj obitelji i završio je školu za autolimara. Zaposlio se u Zagrebačkom električnom tramvaju, gdje je radio nekoliko godina. Doškolovao se za visokokvalificiranog autolimara, a krenuo je i u višu ekonomsku školu. No tada se dogodilo nešto što je i njega samoga iznenadilo. Osjetio je duhovni poziv.

– To je bio unutarnji duhovni zahvat koji sam osjetio u jednom trenutku. Bilo je to nešto više od same Isusove prisutnosti. No, to još uvijek nije bio poziv na svećeničko zvanje. Nakon nekog vremena, a s obzirom na taj susret koji sam intenzivnije doživio, došla je i ta misao o pozivu. Završio sam mnoge stručne škole, imao mogućnost izgraditi karijeru, ali sve je to pomalo otpalo i ostalo je ovo – poziv za svećenika – rekao je svojedobno p. Cvek, a prenijela jučer Hrvatska katolička mreža.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Tako je u 33. godini života odlučio postati svećenikom. Napisao je prvo pismo isusovačkom provincijalu u Zagreb, dugo čekao na odgovor, misleći čak da nisu pismo niti dobili ili da mu ne žele odgovoriti, kada su ga pozvali i primili u novicijat na dvije godine, a zatim je studirao filozofiju i teologiju da bi točno na svoj 40. rođendan bio zaređen za đakona, a šest mjeseci kasnije za svećenika.

Čim je zakoračio u svećenički poziv osjetio je zov „socijalnog apostolata“. To nije bilo puko dijeljenje paketića siromašnima za Božić, kako je jednom rekao, nego je odlučio odlaziti na vrata potrebnima. I činio je to otad svakoga svoga dana, osnovavši kasnije i udrugu „Kap dobrote“ i „Zakladu biskupa Josipa Langa“, jer su mnogi donatori željeli upravo p. Cveku dati donaciju, znajući da je u njegovim rukama sigurna i da će doći do onih kojima je potrebno.

Bio je prepoznatljiv po svome biciklu i plavoj kuti, u kojoj je posjećivao bolesne i osamljene, često im, zahvaljujući upravo svome autolimarskom zanatu i vještim rukama popravljao manje kućne kvarove.

– Bicikl su mi darovali i pokazao se jako korisnim – rekao je jednom skromno, a kad nije bio na biciklu, pješačio je od vrata do vrata u tamnoplavom baloneru, s torbicom prebačenom preko ramena. Ispovijedao bi bolesne i one koji nisu mogli doći u crkvu, dijelio im svetu pričest. Pomagao im i tjelesno i duhovno.

– On je pokazao autentično lice Crkve koja je bliska malim ljudima, koja ima razumijevanje za neuke, siromašne i one koji su prepušteni same sebi. Njima je donosio Crkvu i Boga.

Vizija Crkve sutrašnjice

Često je izražavao želju da cijela Crkva postane više osjetljiva za siromašne i napuštene osobe. Radovao se iznad svega izboru i pristupu pape Franje s kojim dijeli viziju kako treba izgledati Crkva sutrašnjice. Ponosni smo što je p. Cvek bio dio naše Družbe. Podsjetnik nam je da nastavimo činiti ono što je i sam činio za najpotrebitije - rekao je jučer za Hrvatski katolički radio isusovački provincijal p. Dalibor Renić, dodavši da su “poglavari Družbe Isusove prepoznali njegov poseban dar tako da je p. Cvek proveo svoj životni vijek radeći u apostolatu socijalnog i karitativnog rada“.A njegovo djelovanje postalo je i pojam za takvu vrstu rada, pa su npr. svećenika vlč. Ivana Zirduma prozvali „slavonskim paterom Cvekom“. Sprovod p. Antuna Cveka će biti u četvrtak, 30. svibnja, u 15:50 sati na groblju Mirogoj u Zagrebu, a misa zadušnica služit će se u Bazilici Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb, istoga dana u 17:30 sati, tj. nakon sprovoda.Po želji o. Cveka, umjesto svijeća i lampiona iz Družbe Isusove mole da se prilozi uplate za karitativne svrhe na račun ili Zaklade Biskup Josip Lang, Palmotićeva 33, 10000 Zagreb, IBAN: HR4323400091110097040, ili Katoličke udruge Kap dobrote, IV Stara Pešćenica 3, 10000 Zagreb, IBAN: HR062340009110002668. 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
08:55 29.05.2019.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije