Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gušt za četveronošce

Bili smo na festivalu Pasa svih rasa, dio ponude posebno se svidio ljubimcima

storyeditor/2023-10-08/PXL_071023_104361667.jpg
09.10.2023.
u 07:27

Pet shopovi, prihvatilišta, treneri, groomeri, hoteli za pse i ostali ljubitelji psećeg svijeta predstavili su svoje proizvode, od prijenosnih posuda za vodu do hrane i pseće kozmetike

Moj cilj u životu jest biti jednako dobar koliko moj pas misli da jesam, napisao je jednom psihoanalitičar Sigmund Freud sjajno saževši bezuvjetnu ljubav koju čovjekovi najbolji prijatelji gaje prema svojim vlasnicima. Ovoga vikenda četveronošci i dvonošci mogli su skupa uživati na Trgu Franje Tuđmana na Festivalu pasa svih rasa, kupiti i kušati zanimljive stvari te doznati niz korisnih trikova i savjeta za odgoj i trening.

Važnost udomljavanja

Na istom su se mjestu ondje okupili proizvođači hrane, pet shopovi, veterinari, prihvatilišta, treneri, groomeri, "slastičarnice" za pse, hoteli za pse i ostali ljubitelji pasjeg svijeta, a brojni su brendovi predstavili svoje proizvode namijenjene psima, od prijenosnih posuda za vodu do hrane i dodataka prehrani pa i pseće kozmetike. Jedna od zvijezdi festivala bio je kangal Gandalf, sa svojih metar i pol visine, najveće i najrazigranije štene tog dana na livadi.

– Došli smo uživati u lijepom danu, povela sam i klince. Naš Gandalf nekima možda izgleda zastrašujuće, no radi se o prekrasnom psu koji odrasta s moje troje djece kao da im je brat i obožava ih. Želim pokazati da veliki psi nisu strašni i opasni – govori njegova vlasnica Dorina. Glavna poruka dvodnevne manifestacije na kojoj su uistinu uživali psi svih pasmina i veličina jest važnost udomljavanja životinja, stoga je velik fokus bio na Meridi i Šapici, udrugama koje promiču odgovorno udomljavanje.

– Jako smo zadovoljni. Došlo je mnogo ljudi i ljubimaca, voljeli bismo da bude što više ovakvih manifestacija jer su edukativne i korisne – rekla je Ivana Horvat iz Meride. Njezina kolegica Maja iz Šapice dodaje kako je prije udomljavanja psa potrebna dobra priprema.

– Zbog toga potencijalnim udomiteljima uvijek dajemo upitnik o tome kakvog psa traže. Neki žele većeg, drugi manjeg, životni stil nekih budućih vlasnika je mirniji pa traže i takvog psa, drugi su aktivniji. Zahvaljujući upitniku spajamo pse s najboljim vlasnikom – navodi Ivana. Odgovornost je glavni preduvjet za udomljavanje psa, dodaje.

– Često se događa da oni koji udome ili kupe psa shvate da je to prevelik zalogaj pa ih napuštaju u vrijeme godišnjih odmora ili nakon Božića kada djeci počne škola. Zbog toga je prije udomljavanja potrebno napraviti backup, odnosno imati nekog tko će čuvati psa kada vlasnik to ne može – objašnjava Ivana. Situacija se, kaže, malo popravila otkako je uvedena zakonska obveza čipiranja i cijepljenja, no taj se zakon slabo provodi, a kazne za prekršitelje još uvijek su premale.

– Kontrola čipiranja u Zagrebu se nije provela od 2018. Puno takvih pasa završi kod nas u azilu, a kako nisu čipirani, ne možemo ih vratiti vlasnicima. Najčešće se radi o starijim psima koji život provedu na našem odjelu za gerijatriju. To su prekrasni, privrženi i istrenirani psi, no nitko ih ne želi udomiti zbog njihovih godina – navodi još jedan problem Maja.

Na velikom poligonu u sredini livade psi su mogli iskušati vježbe i trenirati kao u nekakvoj psećoj teretani pod vedrim nebom. Za treninge, odnosno vježbanje agilnosti, njuškanja i drugih vještina bila je zadužena ekipa Kluba za obuku službenih i sportskih pasa Zagreb. Neki od pasa koje su prošli njihov trening, navode, nedavno su sudjelovali i u spašavanjima nakon razornih potresa u Turskoj.

– Psima se svidjela mogućnost da isprobaju sve vježbe, posebno prolazak kroz tunele, ali i nagradni keksići koje su dobili nakon treninga – smije se edukatorica Dina.

Klopa na bazi proteina insekata

Na štandovima uokolo trening arene vlasnici su pak mogli doznati kako pravilno njegovati zube, dlaku i nokte svoga psa, kako raditi domaće pseće kolačiće, kako psa naučiti trikove i još puno toga. Najveći interes izazvao je štand zagrebačke tvrtke Pas Kitchen koja se bavi proizvodnjom zdrave pseće hrane.

– Misija nam je vratiti psima zdravu hranu. Povrće kupujemo od OPG-ovaca, meso je s Dolca, sve to kuhamo na pari pa psi dobivaju sve potrebne nutrijente – govore nam Ivan i Nikolina iz Pas Kitchena. Nude četiri varijante obroka, Svetu kravu, Leteću kokoš, Gladnog prasca i Superklopu koja se spravlja od proteina insekata. Psi, a i vlasnici mogli su probati i pseću tortu na bazi mrkve koju također imaju u ponudi. Pseća torta oduševila je i Anju te njezinu simpatičnu crno-bijelu mješanku u tipu ptičara Skanu.

– Festival je super, a Skani mislim da se najviše svidjela torta za pse i prilika da se poigra s novim psećim prijateljima i da je svi maze i paze cijeli dan na svježem zraku. Jedva čekamo idući pseći festival – kazala je Anja. 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije